Mat och sån't

tisdag, februari 02, 2010

En riktig soppa

Hittade tre övergivna och något rynkiga rödbetor i kylen. Fyra mandelpotatisar pockade också på uppmärksamhet, medan morötterna låg där, självsäkra och saftspända.

Skalade och klyftade rödbetorna. Skalade potatisarna och morötterna.

Allt i en mixer, tillsammans med en halv liter grönsaksbuljong. Körde allt till en halvslät massa. Sedan ner i en kastrull för att sjuda.

Pressar en apelsin av god kvalitet och häller saften i soppan. En skivad vitlöksklyfta får också åka med. Skummar soppan ordentligt, så att den riktigt mörka färgen kommer fram. Kanske behövs lite mer vatten.

När soppan sjudit i 10 minuter, blandar jag i några klickar Philadelphiaost och en halv deciliter crème fraiche, som vispas ner i soppan tillsammans med en matsked olivolja. Peppra och smaka av. Tillsätt eventuellt mera salt.

Serverade det hela med en klick crème fraiche och utväxten från en gammal rödlök som låg och skräpade oanvändbar.

Mörkt bröd med en grevéost passar bra till.


*****



Det går ju förstås att göra soppan med helt färska och fräscha råvaror också. Men nu var det lite skåpstädning. Vi slänger alldeles för mycket mat i Sverige.

Andra bloggar om: , ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera.