Mat och sån't

onsdag, mars 10, 2010

Det duggar

Jag tar Omega3. I flytande form. Varje dag.

Men efter kvällens reportage i Uppdrag granskning blir jag förstås lite tveksam. Hur tillverkas den? Av vilka råvaror?

I programmet visas hur fiskoljan produceras. Fisk tas upp utanför Västsaharas kust. Västsahara är för närvarande ockuperat av Marocko och folk lever i armod i flyktingläger. Svält förekommer. Och detta trots att fiskevattnen är bland de rikaste i världen. Men fisken exporteras i fiskoljeform till Norge, för att där förpackas till Omega3-kapslar, som säljs dyrt på den skandinaviska marknaden.

Rapporter kommer tätt nu. De senaste veckorna har vi fått lära oss hur kött- och sojaproduktionen i Brasilien sköts. Hur miljö utarmas och lantarbetare offras för att vi ska få billig mat. Skrämmande rapporter har redovisats i media och främst i programmet Matens pris på söndagar i P1.

Larmarapporter är vi vana vid. De dyker upp då och då och rör om i grytan. Ofta är de glömda efter ett tag, och vi fortsätter som vanligt.

Jag köper inte brazilianskt kött. Har inte gjort det någonsin, tror jag. Det känns onödigt. Men förmodligen har jag råkat ut för deras giftodlade soja, som även svenska djur får till middag. Det är svårt att veta hur man ska kunna slippa groteskerier i livsmedelsbranschen. Ansvaret måste ligga hos dem, men även hos oss konsumenter.

Kniven på strupen på producenterna är tydligen vad som behövs. Ständigt!

Sedan kan man ju välja närproducerat, av kända leverantörer. Inte för att jag vet så mycket mer om dem. Men jag lever i den tron att småproducenter inte vågar smussla på samma sätt som de stora organisationerna, där alla kan gömma sig bakom varandra.

Nå - hur var det nu med min fiskolja. Jag slänger mig in i kylen, där flaskan står. Googlar på producenten och får fram att deras produkt minsann är miljöcertifierad av en organisation som heter Friends of the sea.

26-11-2009 Friends of the Sea
Fiskoljan i Eskimosortimentet har certifierats av "Friends of the Sea" (FOS) för att den uppfyller miljömässigt godkända fiske- och produktionsmetoder.

Råvaruleverantören till fiskoljan i samtliga Eskimoprodukter har erhållit certifiering som Friends of the Sea. Miljömässig hållbarhet och omtanke för livet i världens hav är av högsta prioritet för Cardinova, som tillverkar produkterna under varumärket Eskimo. Därför känns det extra bra att även vår råvaruleverantör får ett officiellt erkännande för sitt miljöarbete.

FOS är en ideell organisation som har som mål att bevara våra marina, naturliga miljöer. Den är idag världens största organisation för certifiering av hållbara marina miljöer och fiskbestånd. Friends of the Seas kriterier kontrolleras av oavhängiga, ackrediterade certifieringsorgan. De viktigaste kriterierna för fisket är:

1. Produkten/råvaran får inte komma från fiskbestånd som är utsatta för rovfiske eller beskatta där man önskar återväxt.
2. Fångstmetoderna får inte påverka havsbotten
3. Företagen värderas också utifrån att de ska uppfylla FOSs krav på reduktion av CO2, klimatkvoter och samhällsansvar.



Pålitligt!? Tja - vad vet jag. Fortsätter äta min olja tills flaskan är tom.

Garderar med sill och makrill.

*****


Uppdrag Granskning

Eskimo fiskolja.

Andra bloggar om: , , , ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera.