Mat och sån't

måndag, maj 30, 2011

Heja Tyskland

Tysklands koalitionsregering har beslutat stänga kärnkraften inom ca 10 år. 

Det är härligt med ambitioner. Några sådana har vi inte sett till i vårt land. För här "går det inte".

Tysklands nuvarande produktion av vindkraft (från vindsnurror, alltså) är  20 gånger så stor som Sveriges. På en yta som är 80 procent av vår, och en befolkning som är tio gånger så stor.

Blåser det mer i Tyskland?
Knappast. De har mest inlandsklimat.
Vi har en kustlinje som är gigantisk, i jämförelse.

Så om bara viljan finns, så .....


*****

10 kommentarer:

  1. Gabrielle07:53

    Ja, håller med. Det känns hoppfullt - och inspirerande tycker jag - att dom nu beslutat sig. Ett sånt stort land ska klara detta! Och vi med all vår vattenkraft och med vår långa kust som sagt. Nog borde det ändå få en del trögskallar att börja fundera lite lite...

    SvaraRadera
  2. Gabrielle07:57

    Det var jag som skrev det där, men det begrep du nog. Hoppas det syns nu... fick bara med http nyss och sen gick det inte att justera.
    Nåja, bort med kärnkraften! Heja Tyskland!

    SvaraRadera
  3. Dan (gearhead)08:48

    Krävs nog lit mer än vilja, tänker närmast på pengar. Är inte vindkraften lönsam endast pga subventioner via elcertifikat? Fast det är klart, vill konsumenten betala ett högre pris för sin el så är det bara att blåsa på utan subventioner...men jag undrar jag...

    SvaraRadera
  4. Ingela13:37

    Kärnkraften är också subventionerad. Staten har för det första lagt ner massor med pengar på att utveckla kärnkraften. Det finns siffror som pekar mot dubbelt så mycket som på samtliga andra energislag tillsammans.  De första svenska reaktorerna byggdes för från AP-fonderna. Lån med extremt förmånliga villkor var förutsättningen. Inflationen låg de åren genomsnittligt högre än räntan, vilket gjorde att kraftbolagen tjänade på lånen. De kostnader som kraftverken får betala vid en eventuell olycka ligger långt under vad en sådan kan kosta i verkligheten. Dessutom finns det dolda miljökostnader för t.ex. följder vid uranbrytning och bränsleupparbetning.

    Bland annat. Det finns mycket mera för den som letar information.

    I min lokaltidning var det en sur ledare i dag som skrev att det kommer att bli tungt för Tyskland som fallit för opinionen i ställt för att hålla sig till sans och vetenskap. Det ska bli spännande att följa utvecklingen framöver.

    SvaraRadera
  5. Bert21:22

    Gabrielle: Jag tror många tycker det är obekvämt att tänka nytt.

    SvaraRadera
  6. Bert21:25

    Dan: Längese'n sist.

    Frågan är ju hur infrastruktur ska betraktas. Som något någon säljer och gör vinster på, eller som något som är nödvändigt för var och en att få till ett bra pris.

    Subventioner finns till kärnkraften också. Och skulle det smälla av någon anledning, så finns det nog inte ett enda kraftbolag, som kan ersätta de verkliga skadorna. Då får vi som skattebetalare ändå stå där och vädra plånboken.

    SvaraRadera
  7. Bert21:27

    Ingela: Så sant! Se även svaret till Dan, nedan. En sur lokaltidning borde nog lära sig att opinionen kanske har en del rätt ibland.

    SvaraRadera
  8. Leif06:41

    Men Maudan @ hennes sonalycka vill väl ha vindkraft? Faktiskt en hel massa vindsnurror däruppe i norr. Uppåt 1101 om inte ännu fler. Ærø är per årsgenomsnitt sett självförsörjande med grön energi (vind- och sol) så det går mycket väl om man bara vill.

    SvaraRadera
  9. Leif06:43

    <span>Men Maudan och hennes sonalycka vill väl ha vindkraft? Faktiskt en hel massa vindsnurror däruppe i norr. Uppåt 1101 om inte ännu fler. Ærø är per årsgenomsnitt sett självförsörjande med grön energi (vind- och sol) så det går mycket väl om man bara vill.</span>

    SvaraRadera
  10. Bert08:23

    Leif: Norrbotten likaså. Vi är också självförsörjande. Och dessutom delar vi med oss av rikedomen, som då hamnar i Tyskland, eller i bonusputande direktörsfickor.

    SvaraRadera

Välkommen att kommentera.