Mat och sån't

måndag, juni 06, 2011

Nog blir jag lite skraj ...

.. när jag läser att var fjärde ung svensk, kan tänka sig en diktator, som bestämmer utan att följa Riksdagsbeslut eller resultatet av allmänna val. Var fjärde ung svensk!!!

Det påstås i en studie som gjorts av World Values Survey och som redovisades i en debattartikel i DN i fredags.

Visserligen verkar undersökningen grunda sig på ganska få tillfrågade, men det är ändå skrämmande. När samma fråga ställdes så nära i tiden som 2005 var siffran 15 procent. Nu är den 26. Demokrati är inte så viktigt, tyckte 6,4 procent förra gången. Nu är det 23 procent som tycker så. Vad har hänt på sex år, frågar man sig.

Dessutom kan många tänka sig att sälja sin röst "för ett par tusenlappar", eller att en riksdagsman "fixar mig ett jobb".

Statsvetare tar undersökningen på fullaste allvar och tror att det hela grundar sig på "okunskap". Till och med studenter som läser statskunskap på universitetet är okunniga om vad begreppen diktatur och demokrati innebär. (!!!?)

Ungdomars ointresse för nyheter - Rapport, Aktuellt, Dagens Eko, dagstidningar - tror jag är en bidragande orsak. Mångfalden i medier har blivit enfald, då kommersiella aktörer breder och bjuder ut sig. Och mina egna erfarenheter säger att ointresset finns bland vuxna också. Jag blir lika förvånad varje gång, när något som diskuterats, rapporterats och analyserats en hel kväll, eller en hel helg i så gott som alla medier, totalt har förbigått folk. Som om de varit på månen, eller åtminstone på en veckas fjällvandring, där radio inte kan höras.

Jag skulle till och med vilja gå så långt att jag tror att samma "beteende" är orsaken till att vi sedan 2006 har ett borgerligt (d.v.s. marknadsfetischistiskt) styre.

Att hålla sig uppdaterad med viktiga samhällsfrågor borde vara en självpåtagen skyldighet. Allt annat är vårdslöst.

*****

18 kommentarer:

  1. Tord22:09

    Bra formulerat Bert. Håller med dig. Igen.

    SvaraRadera
  2. Sven22:33

    Fantastiskt fin bild i blogghuvudet! Så vacker droppe, som en kristall!

    SvaraRadera
  3. Cecilia N23:10

    Amen till båda herrarna och dig själv.

    Nå. Hur ska nu folk bli mer införstådda med fördelen med demokrati? Förutom att gå omvägen om en diktatur? Jag vet inte. Men jag anser att vi inte bara kan nöja oss med att förfasa oss.

    SvaraRadera
  4. Suzesan15:39

    Bra skrivet.

    (På  mitt jobb så har många- Hitler -som idol. Av alla kulturer.  För de tycker han är cool som lyckades med allt det dära. De skulle så gärna vilja ha samma makt.

    Kanske andra världskriget ska snart bli som en- Bigglesbok- eller nåt från barrnen...)
    De små lär sig föööööör mycket av det. Gamla. Kanske dags att lägga det på hyllan. För de skräms inte utan tvärtom." Coolt "tycker de. Information är så lätt att nå idag så de behöver inte tänka. Alls. De googlar...eller skriver av Wikipedia. Hihi.
    kram
    /Susanne

    SvaraRadera
  5. Mikael Björnfot15:54

    Hur menar du nu..? Mångfalden vi hade när det bara fanns public service-kanaler och vänsterpolitiken dominerade, har nu ersatts av enfald då fler aktörer tagit sig in på marknaden och därmed fått majoriteten av befolkningen att rösta borgerligt? Säger det inte mer om vänstervridningen hos public service då?

    SvaraRadera
  6. Bert16:12

    Cecilia N: Det är svåra frågor. Men du har helt rätt. Vi får inte bara förfasa oss. Jag tror det är ett långsiktigt arbete, där vuxna måste gå före. Som så ofta måste det väl bli genom skolan.

    SvaraRadera
  7. Bert16:13

    Suzesan: Jo - Precis... Det har blivit coolt istället för skrämmande. Som ett dataspel, ungefär.

    SvaraRadera
  8. Bert16:15

    Mikael Björnfot: Hur många kommersiella kanaler tar upp samhällsfrågor på ett någorlunda seriöst och ansvarsfullt sätt. Möjligen TV4. Möjligen!

    Borgarna kör ju annars gärna med "bröd och skådespel åt folket, så håller de sig lugna".

    SvaraRadera
  9. Veronica18:41

    Jag antar att när något blir självklart (som att vi har demokrati) så förstår man inte vad som händer utan den. Dom förstår inte konsekvenserna av att bo i en diktatur för det känns så avlägset. Sen verkar ju inte termologin sitta heller och det är ju beklagligt i sig :-/

    Det är överhuvudtaget en skrämmande utveckling på alla plan just nu, det här "ego-tänket" tar över på alla fronter. Solidaritet och empati finns knappt längre. Det handlar bara om att sko sig (på annans bekostnad) och kliva över liken.

    Att ens fundera på att sälja sin röst är så otroligt korkat att jag knappt finner ord!!

    Jag håller med dig Bert, det borde vara en medborgelig plikt att hålla sig iaf hyfsat uppdaterad om det samhälle man trots allt bor och verkar i ...

    SvaraRadera
  10. Leif20:11

    Svart stöveltramp på grå botten? Det vore förnämligt med mer lättläst text kring så pass viktiga frågor. Här uttalade sig Mads Mikkelsen i en intervju med Hanna Hellquist om att han gärna ville vara diktator för att komma tillrätta med olika problem.
    " - Man borde rösta på en miljödiktator som får regera i fyra år. Han ska ha obegränsade medel och få pengar varifrån han vill. Han ska fixa det här enda problemet som han har gått till val på, till exempel ändra om bilparken till att drivas av rapsolja. På fyra år ska han göra det här, om han inte lyckas så slår vi ihjäl honom och om han lyckas så är det skitbra. Om han är diktator så kan han ta pengar från alla kassor, han kan ta från höftoperationer, han kan ta lite från skolresor också, och när han har gjort det så kan vi se vad som har gjorts. I stället för att ta fem spänn här och fem spänn här, och en liten avgift här och där - det är ingen mening! Vi ska ha en diktator för miljön och så kan vi ha vanlig politik för allt annat. Det är det enda sättet att göra det här. Jag skulle gärna vara diktator.
    Apropå det, vad blir nästa steg i din karriär?
    - Det blir min nästa karaktär."

    SvaraRadera
  11. Bert22:53

    Veronica: Det känns verkligen konstigt, när man ser hur ungdomar (och även en del vuxna) kämpar för sina rättigheter i arabvärlden just denna vår.

    Förmodligen är det som du säger. Här i Sverige vet vi inte vad demokratibrist innebär. Och sedan tror jag att bekvämligheten ligger och lurar. Det är rätt skönt att "nå'n annan" bestämmer. Det man inte tänker på är att om "nå'n annan" bestämmer något som man inte gillar, så är det kört. Det är bara att gilla läget, vilket kanske inte är så kul att upptäcka.

    SvaraRadera
  12. Bert22:56

    Leif: Jo, visst vore det skönt att bestämma ett och annat. Här hemma brukar vi ibland säga så på skämt.
     - Tänk att man ska måsta tänka åt andra också.

    SvaraRadera
  13. Bert22:59

    Leif: Jo, visst vore det skönt att bestämma ett och annat. Här hemma brukar vi ibland säga så på skämt.
     - Tänk att man ska måsta tänka åt andra också.

    SvaraRadera
  14. Mikael Björnfot23:03

    Ja men man slår ju knappast på TV3 om man vill engagera sig i samhällsfrågor, tycker nog ändå att trean, femman, sexan osv. är ganska tydliga med vad det är dom vill hålla på med, och vad dom inte vill hålla på med. Dom har ju inte ens nyhetssändningar någon av dom?

    SvaraRadera
  15. Bert08:30

    Mikael Björnfot: Angående de kanalerna är vi helt överens. Men jag bad dig exemplifiera vilka kanaler som står för samhällsinformation och nyheter bland de kommersiella kanalerna.

    Med tanke på den kulturpolitik som förs nu, verkar det som att det är kommersialismen som ska uppmuntras. Vad tycker du att det leder till? Engagerad befolkning?

    SvaraRadera
  16. Mikael Björnfot10:24

    Nä det är ju bara fyran om man ser till dom stora kanalerna, men det är väl fortfarande inte mer ensidigt än när alla kollade på SVT1 och slentrianröstade på vänstern?

    SvaraRadera
  17. Bert10:49

    Mikael Björnfot: Nej - Det handlar om olika saker. Men som jag skriver "de kommersiella kanalerna breder ut sig och bjuder ut sig". Det jag menar är att tjafset sprider sig i lättsmält form. Publiken väljer hellre det. Och nu börjar vi se resultat. Är det så folk vill ha det, så är det så de får det. På sikt.

    Var och en ansvarar själv för sitt beteende. Men då får det också gälla i motgångar.

    SvaraRadera
  18. Cecilia N14:36

    http://www.kyrkanstidning.se/ledare_och_debatt/ledare/vi_far_inte_ge_efter_for_demokratilattja_0_17557.news.aspx
    Kyrkans tidnings ledare tog upp saken igår och menade att det är inte bara de unga som "inte ids demokrati" och argumenterar att vi äldre vuxna tycker det är jobbigt att välja elbolag, telefonbolag, pensionsbolag osv. Så ungdomar gör som de äldre, låter bli. Jo, men det ÄR jobbigt med de där valen. Frågan är: har vi fått dem för att det ska vara demokratiskt eller av någon annan anledning?

    SvaraRadera

Välkommen att kommentera.