Mat och sån't

tisdag, augusti 09, 2011

Dags att redovisa ...

.. följderna av gårdagens oväder, med det av SMHI utlovade "rikliga regnet i Norra Norrland".

Det blåste en hel del.
Det blåste betydligt kraftigare än vad SMHI föresåg.
Vinden avtog inte på kvällen. Tvärtom tilltog den och var som värst när vi på grund av ett nytt strömavbrott gick till sängs vid 22-tiden.

Det var inte mycket som var korrekt i den prognosen.

Eller rättare sagt: Det är dåligt av SMHI att inte dela upp ett område stort som Götaland och Svealand tillsammans (Okej: Norra Norrland 152 000 km2, Götaland + Svealand 162 000 km2) i mindre prognosområden. Västra delarna av området under Atlantiskt inflytande, östra delarna dels av Bottenviks- men också av det ryskfinska inlandsklimatet. Dessutom höjdskillnad från 0 till 2117 meter. Umeå och Karesuando (avstånd ca 68 mil) har sällan samma väder. I alla fall inte samtidigt. När det gäller Götaland, så hör man i vissa prognoser särskilda uppgifter för Öland!!!. Luleå Kommun är 2,5 gånger så stor.

Skärpning!

Nåväl - Här är resultatet av syndafloden.
Jo, du ser rätt. 0,6 mm regn under dygnet.
Den tsunamin resulterade alltså i ofattbara 6 dl vatten per kvadratmeter.

Nu ska jag ut och vattna.


*****
Andra bloggar om: , , , ,

8 kommentarer:

 1. Leif14:47

  När det vindar på här tjänar vi bara en massa pengar. Dels från vindkraften men även från alla seglare som hittar hit.


  DMI har en utmärkt vädertjänst men kattens är många knurrhår träffsäkrare. Är det minsta regn på G är det som ingen idé att gå ut. Marcel talar tydligt om när det är stor risk för skybrud.

  SvaraRadera
 2. Leif14:48

  <span>När det vindar på här tjänar vi bara en massa pengar. Dels från vindkraften men även från alla seglare som hittar hit.  

  DMI har en utmärkt vädertjänst men kattens är många knurrhår träffsäkrare. Är det minsta regn på G är det som ingen idé att gå ut. Marcel talar tydligt om när det är stor risk för skybrud.</span>

  SvaraRadera
 3. ellem20:08

  Ja, nog är det olika för här i Skellefteå fick vi drygt 40 mm. Det drev på så bra att vi hade lite regn på sovrumsgolvet också eftersom vi hade fönstret lite öppet. Men det kan vi väl inte klandra SMHI för antar jag....

  SvaraRadera
 4. Bert22:25

  Leif: Men Danmark är ju inte större än Kiruna Kommun. Det är väl bara en prognos för hela landet, va? ;)

  SvaraRadera
 5. Bert22:26

  ellem: Tyvärr kan jag inte ge dig något hopp. De hade ju lovat vatten. I mängd. ;)

  SvaraRadera
 6. Leif08:20

  Exklusive Grönland och Färöarna dit det förvisso inte går några tåg men dock inrikesflyg. Har man gott om tid kan man färdas med båt.

  SvaraRadera
 7. Bert10:31

  Leif: ????

  SvaraRadera
 8. Leif12:31

  Bara avsides belägna delar av det danska kungariket, precis som skåne och norrbotten från stockholm sett fastän det fortfarande går tåg dit, om än ofta försenat.

  SvaraRadera

Välkommen att kommentera.