Mat och sån't

måndag, juli 02, 2012

Ingen möda sparad

Det finns knappast en enda avkrok i Norge. Här satsas det på att folk ska bo och kunna försörja sig i varje hörn, på varje ö och udde. Små samhällen med ett tiotal hus får väg, broar, vägtunnlar, el .... Inget verkar saknas. Det skapar möjligheter. Folk vågar satsa.

Visst kan man se förfallna hus här och där. Men för det mesta är byarna osannolikt levande och prydliga. Oljan ger förstås pengar. Det är tydligt. Men det satsas också på turism.

Henningsvaer är en sådan ort. Utspridd på ett antal öar och kobbar i yttersta havsbandet. Vackert. Utsatt. Men livaktigt. Skola, butiker, hotell, värdshus, museum. Och fungerande infrastruktur.


Något som vår storstadsfrälsta centralmakt borde ta efter.





*****

5 kommentarer:

  1. Katten Marcel reser runt en del inom norden och är väldans noga med att undersöka vartenda avkrok han kommer förbi. Han visar djurägare och veterinärer hur en katt borstar tänderna, vilket är populärt.

    På Ærø mellan varven jobbar han dessutom som en exklusiv turistguide, turisterna får ut och gå med honom under några avstressande timmar i en sagostad där husväggarna lutar som druckna sjömän. Turisterna fotograferar och får med sig hem en historia att berätta.
    Efter en lång arbetsdag sover Marcel kungligt gott.

    Marcel är inte bunden av några sociala konventioner eftersom han är en katt, vilket tydligen ger honom goda möjligheter att själv tjäna ihop till brödfödan i vår människovärld. Kanske inte så där jättevanligt förstås.

    Därför tror jag inte hindren ligger så mycket hos statsmakterna, utan mera hos oss själva. Vad vi tillåter oss respektive inte gör.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Leif: Hindren ligger nog till stor del hos statsmakterna och deras vilja att satsa på infrastruktur.

      För närvarande finns nog inte den viljan riktigt.

      Radera
  2. Infrastruktur i form av tåg? Har provat åka X2000 i dryga sex timmar. Jisses vad det gungade! Faktiskt värre än färjorna. En tjej snett bakom mig över gången spydde under hela resan så hon blev grön i ansiktet. Rejält sjösjuk vill jag säga.

    Eller infrastruktur i form av post? Efter samgåendet mellan postverken i Sverige och Danmark när de fick en svensk VD chockhöjdes portot i Danmark. Ett dråpslag mot alla småföretagare. Den svenske VD'n anser det är med höjda porton som framtiden bättre möts... En kvarleva från gamla SJ-tider. I DK fungerar tågen.

    Samhället förändrar sig. Uppe i norra Jylland vid en festival sattes programmet upp vid ingången och besökarna uppmanades att fotografera det. Inget program delades ut. Kulturen är en slags energi till utvecklingen i samhället.

    Men visst, Reinfeldt borde nog ta upp Åsa Romsons i Almedalen kvarlämnade glasögon så han bättre kan se de resurs- och synsvaga barnen i samhället. Att politikerna inte är på talefot med miljön vet vi redan.

    (Den länkade artikeln beskriver lite av varifrån Sverige hämtar sina intryck).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Leif: Håller med dig. Vi är alldeles för flata mot inflytande av anglosaxist ursprung.

      Vi kallar euro för jorå av någon märklig anledning. Euro finns inte ens i England.

      Radera
  3. - Hur é léget?
    Jorå, det går an.

    SvaraRadera

Välkommen att kommentera.