Mat och sån't

måndag, april 08, 2013

Femdagars

Hemkommen från en kortsemester. Samlar intrycken. Och slutklämmen blir "Finland är fantastiskt". Förmodligen mer fantastiskt än Sverige. I alla fall när det gäller utveckling av turistnäringen. De ligger långt, långt, långt före oss.

I Ruka, cirka tre mil norr om Kuusamo, finns ett berg som en lokal entreprenör fick idéer om för många år sedan. Nu är berget sedan länge omringat av aktiviteter. 50 mil längdspår. Stugområden i hög standard, men till vettiga priser. Restauranger av alla olika klasser och stilar. Moderna kaffestugor och gemytliga små värdshus längs skidspåren. I mängd! Varannan kilometer på vissa ställen. Snöskotrar göre sig icke särskilt mycket besvär. De fanns knappt.

På berget skickar 21 skidliftar av olika sort alla som vill upp för att komma ner. Jag tror inte ens Åre kommer upp i den kategorin, om man undantar bergets storlek. För det är inte någon jätteknalle man åker på i Ruka.

Kan inte låta bli att jämföra. Dundret i Gällivare är större. Mycket större. Ligger vid ett samhälle med massor av tusen invånare. Där finns fem gamla och lätt förskrämda släpliftar, när berget skulle kunna härbärgera 30-35 stycken, och skidområdet skulle kunna vara 5-6 gånger större än det är idag. Men i de här sammanhangen har Sverige istället satsat på superexklusivitet, där Ishotellet lockar rikingar från utlandet. Tree Hotel i Harads likaså.

Men sedan då?

Som jag nämnde är standarden väldigt hög på boendet i Ruka. Liksom i Levi (som är den bästa skidorten i Finland, med större utbud av allt. Berg till exempel.)


Detalj på badrumsvägg. Naturliga barkborrespår.
Vi bodde kungligt. I en "stuga" byggd av gammalt silvrat furu. Gigantiska stockar. Standarden högre än hemma i stan. Två badrum, varav det ena med bastu. Ett kök, som skulle få varje amatörkock att jubla. Mikro, diskmaskin, dämpade skjutskåp. Stor platt-TV, som vi inte tittade på. Snyggt och funktionellt. Golvvärme, förstås. Superdesignad belysning med inbyggda spotar på de mest oväntade ställen. Fri Wi-Fi. Allt detta parat med rustik träinredning och modern (hantverks)konst på väggarna.

Vad vi betalade? 700 svenska kronor för 4 nätter. Per person. Det är billigare än att bo i någon av STF-stugorna längs våra vandringsleder i fjällen.



Finland kan!
Varför kan inte vi?

*****


15 kommentarer:

  1. Jan S00:16

    Oj, vad vi har mycket att lära... både av Finland och Norge.
    Men vi är väl förblindade av vår egen präktighet, centraliseringshysteri och kortsiktigt tänkande.
    Skicka våra beslutsfattare på studieresor till våra grannländer.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jan S: Nej, Finland vill man inte se åt. Inte heller lockas politikerna av deras skolsystem, som varje år hamnar i topp vad gäller utbildningsresultaten.

      Radera
  2. Wow. Imponerande!

    SvaraRadera
  3. Det här var nytt för mig,att det är så stora skillnader! I Sverige finns ju bara centrala Stockholm det är bara där det satsas.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sven: Både Finland och Norge är mer decentraliserade samhällen, där hela landet är med. Här känns det som att sydsverige är det som gäller. Dåligt! Mycket dåligt.

      Radera
  4. Anonym10:15

    Roligt att läsa. Inspirerande. Vill bli turistföretagare!
    Birgitta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Birgitta: Jo - Gör det! Vi kommer som gäster. ;-)

      Radera
  5. Betalade ni med ¢ för att få ta del av den finska flärden?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kattvakt: Menar du Euro, så stämmer det.

      Radera
  6. Dvs nyttan av Euro-myntens bästa sida visade sig?

    SvaraRadera
  7. T o m barkborrarna är bra i Finland!

    SvaraRadera
    Svar
    1. CM: Ja - Våra barkborrar ska ha rotavdrag för sån't.

      Radera
  8. När går den anläggningen i K-K då, eller är det som vanligt i Finland...
    Staten subventionerar!!
    Vis av erfarenhet. MVH Sven-O.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sven-O: Ruka är etablerat sedan lång tid tillbaka. De har t.ex. Finlands äldsta och största skidskola med 180 instruktörer. Nästan 800 jobb har skapats på grund av turism i den regionen. Kanske med statlig hjälp. I alla fall i starten.

      Kanske vill man att hela landet ska leva.

      Radera

Välkommen att kommentera.