Mat och sån't

tisdag, maj 14, 2013

Idag vid frukosten ...

.. upptäckte jag att förpackningen med ekologisk a-fil inte längre innehåller 1 liter.

Här i norr får vi istället 1000 gram fil.

Nu vet jag ju att 1 liter vatten väger 1 kilo vid normaltryck. Men hur är det med fil??

Ska jag känna mig lurad.

Eller är det bara en fil-osofisk fråga?

Hur har du det med filmjölken.




*****

10 kommentarer:

  1. Knappt 0.98 lit 3%'ig fil väger 1000 gr. Det blir en hel del slantar i slutändan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kattvakt: 2 cl mindre i varje förpackning. Jäklar!

      Radera
  2. Biggan11:58

    Jahapp där ser man....
    Sluga typer de där fildelarna!!!


    SvaraRadera
    Svar
    1. Bygga: Haha - Jo. Och det blir vi hederliga som får betala i alla lägen.

      Radera
  3. Anonym14:02

    Kanske en "fildelare" har varit framme och gratis snott åt sig 2% av filen...har hört att dem kan vara lömska:-)

    SvaraRadera
  4. Skimming ("skumma grädden") är annars en metod som oftast används inom helt andra områden.

    Fast jag tror nog mejeriet inte har byggt om sina maskiner och fyller på mindre i förpackningarna. Det är mest en bokföringsmässig finess för att tjäna pengar.

    Under sommarhalvåret käkar jag ofta eko-fil från Thise Mejeri till frukosten. För att riktigt tömma ur tetrapacken före den läggs i soppåsen vänder jag den upp och ned. Alltid rinner det ut flera centilitrar som inte kommit ut under frukosten och då är det naturligtvis återanvändning som gäller på ön.

    SvaraRadera
  5. * Kontrollvägde imorse Thise 3,5% tykmelk innehållandes 1000gr ekologisk fil. Inklusive förpackningen vägde det hela 1050 gram.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kattvakt: Jo - Det är nog ett mer exakt mått än att mäta volymen.

      Radera
    2. ** Vägde en tömd och rengjord förpackning. Den vägde 44 gr. Alltså hade 1006 gr fil tappats upp i tetran. Dvs kunden får mer än vad han/hon betalar för vilket känns bra när det gäller ekofil.

      Radera
    3. Kattvakt: Det verkar vara precis som här.

      Radera

Välkommen att kommentera.