Mat och sån't

torsdag, juli 11, 2013

Premiär

Utvecklingen går framåt. Nu kan man till och med blogga ombord från 10000 meters höjd från vissa flygplan.

Så nu är min premiär avklarad.

Synd bara att jag inte hade något vettigt att berätta.

*****

7 kommentarer:

  1. Vi flög med Thomas Cook och chefssteward var en man som hette (och ännu heter) Kennet Björnsson, om jag minns rätt. Minst femtio år, om inte närmare sextio.
    Så oerhört proffsig och vänlig!
    Jag frågade om han inte borde satsa på en karriär inom radion .., med den rösten?
    Jodå, han hade erbjudits just detta, men tackat nej, han trivdes så bra i luften och det var ju tur, för han var helt excellent i sitt jobb!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Elisabet: Det är alltid kul att uppleva proffsighet . Oavsett ålder. Jag är t.ex. väldigt imponerad över de ungdomar som jobbar på mitt vanligaste lunchställe. Så trevliga; så professionella. Och idag på flyget var det hög medelålder på personalen. Trygg och bra service.

      Radera
  2. Från marknivå kan jag rapportera hur det är att med kamera, vattenflaska och smörgåsar som proviant fotvandra i natureservatet Djurrödsbäckens dalgång på Österlen i Skåne. Det är svindlande fridfullt och vackert.

    Men man får vara vaksam och se upp så man inte ens för en stund lägger ifrån sig kameran och sträcker ut sig på rygg på marken för att se på himlen och njuta av stillheten. För då kan det gå så här:

    1. En rovfågel som vill åt ens mackor dyker plötsligt upp. Fiskmåsar som tjuvar turisternas korv i hamnen på den närliggande ön danska Ærø har jag hört talas om. Har man tur, kameran är beredd och är påpasslig hinner man fotografera fågelns mellanmål.

    2. Allt medan en uggla sitter i et träd en bit bort och iakttar skådespelet.

    Inget av ett sådant naturskådespel får man dock njuta av efter riskkapitalisterna bakom vindkraftsindustrin har skövlat svenskarnas gemensamma naturrikedomar. Det verkar som om Sverige håller på att säljas ut.

    Granne med naturparken bor konstnärinnan Malin i sitt Ängalänga (henne har säkert någon mött uppe i Saltoluoktas fjällvärld) eller möjligen hört i radion på SR P1). Det är en synnerligen inspirerande kvinna man blir glad av men hon var tvärtom slagen i jorden. Pga tre stycken 205 meter höga 6mw monstervindkraftverk som är på väg att uppföras i hennes närmaste grannskap utan någon hänsyn tas till varken människor eller djur.

    Klart det att hon är långt ifrån glad. Jag blev chockerad när jag fick höra allt om hänsynslösheten mot människorna och djuren som faktiskt bor i området, den skånska "glesbygden".

    Som om det inte var nog. Malin berättar om ett mail hon precis från fått en väninna som bor i ett område där 66 stycken monstervindkraftverk skall uppföras bakom hennes fäbod!

    - Gör man i Sverige verkligen allt för att ödelägga tillvaron för djuren, naturen och människorna? Undrade jag...

    Väl kommer jag ihåg ett tidigare besök uppe i Markbygden längst uppe i norr. Europas om inte världens största vindkraftspark med 1001 vindsnurror som är planerade att byggas där. Ett projekt som delvis har stött på patrull.

    - Vad har norrbottningarna för erfarenheter kring turerna kring Markbygden och de snurriga politikerna som är värt att hjälpa folket i Skåne med?

    Det tänkte jag ombord på planet upp till Luleå utan att kunna blogga om det. Hade vål inte köpt en tillräckligt dyr biljett. :(

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kattvakt : Stort tack för dina kommentarer och berättelser. Jag är för vindkraft eftersom den är förnybar, vilket är bra för framtiden. Det innebär förstås intrång på olika sätt i närboendes vardagsmiljö, som man måste ta hänsyn till i största möjliga mån. Samtidigt kräver alla tillgång till mer och mer energi . Så frågan är svår.

      Angående biljettpriset så jarl det ingen betydelse. På Norwegian är det fritt fram. Men inte i alla plan än så länge. Sas, däremot går in med en annan modell för närvarande. Vi får väl se om det håller.

      Radera
  3. Här kan man se i realtid hur mycket vindkraften i norden bidrar med energi (Från Norge där statistiken samlas). Försvinnande litet egentligen. Vindkraft - förnyelsebart? Skador på fåglar och fladdermöss.

    DK är en svår nöt för riskkapitalisterna.

    Vindkraftverk för offshorebruk bör aldrig placeras på land pga människor, djur och natur skadas. I DK får man inte längre bygga nya vindkraftverk på land, renovera gamla är okey.

    Monstervindkraftverk på land är vansinne. Jag antar danskarna har hunnit längre i utvecklingen. Med vissa insikter i alternativa miljövänliga energikällor ser jag vindkraft som ett passerat kapitel. Varför måste vindkraftsindustrin behöva knäcka folk för att krama ut de sista kronorna från sina föråldrade investeringar?

    Hur går det för storsatsningarna i Markbygden och gruvorna längre norrut?

    SvaraRadera
  4. Rossi's E-kat som tål att undersökas närmare. Det är ett alternativ (av flera anledningar att inte låsa sig fast vid en föråldrad teknik).

    Var det vad du undrade över? Eller alternativ till Norwegian som inte precis är djurvänliga under sitt flygande kors och tvärs i norden. För mindre djur är det lastutrymmet som gäller. Hur bullrigt och stressande är inte det?

    Där ligger SAS före och resande djur får följa med i kabinen efter bokning. Men de har inget internet ombord, inte ännu.

    Fru Falk färdas vida omkring utan problem för hon har egna vingar. :)

    SvaraRadera

Välkommen att kommentera.