Allt - Inget
Nedkast - Uppkast.
Med krydda och en del snygga bilder.
Från en, för många okänd del av Sverige.
Nu!
Mat och sån't
fredag, oktober 31, 2014
Sista oktoberdagen
I frostig morgon åkte vi dit och kunde konstatera att det var fixat. Nästan. Återstår en del isoleringsarbete.
- Jag tar det till veckan, sa han.
Tyvärr kan jag inte låta bli att tänka "vilken vecka?".
Vi hade inte planer att stanna utan åkte hemåt igen efter att ha matat djuren. De tackade med att omedelbart flockas kring automaten.
Stadsdag. Lunch på Hemmagastronomi - butik och matbar. Ljuvlig miljö. God mat. Trevlig stämning. Rustik lyx. Älggryta och ett glas gott rödvin. Långlunch, som vi blev bjudna på. Det var en överraskning.
Handlade i butiken. Dessert till kvällens hemmamiddag.
Första halvan av dagen blev av första klass.
*****
torsdag, oktober 30, 2014
Vårt kök ...
För hundra år sedan
Men en bit över 97 är också aktningsvärt.
Grattis från oss som finns kvar!
------------
Texten nedan har tidigare publicerats i september 2006
Ibland har jag varit lite avundsjuk på de där hemvändarna. Ni vet de där som kommer hem till jul, eller till sommaren. Kommer hem till sina föräldrahem, där de vuxit upp. Någon sådan fast punkt har jag aldrig haft. Dels har vår familj flyttat mellan Boden, Luleå, Kiruna och Luleå igen. Men vi har alltid bott i lägenhet.
Det närmaste jag kan komma till en hemgård är banvaktsstuga nummer 514 i Kaisepakte. Det ligger ungefär 2 mil öster om Abisko. I den stugan är min mamma född.
Dotter till Augusta Petronella och Johan-Anton, och när mamma kom till världen hade hon även en ett och ett halvt år äldre syster, Ida Frideborg.
I detta hus, som inte är speciellt stort, bodde ytterligare tre personer. Det var en järnvägsarbetare, som bodde på övervåningen tillsammans med en kvinna. Samboförhållanden var väl inget som existerade då. Hon var förstås hans hushållerska. Denna hushållerska hade också en dotter. Vem som var far till henne, förtäljer inte historien.
Min mamma föddes alltså här, långt ifrån BB, som väl möjligen kunde återfinnas i Kiruna åtta mil bort. Året var 1914. Det här var då väglöst land. Däremot dundrade tågen förbi knuten. Morfar var banvakt och hade ansvaret för en kilometer järnväg. För varje kilometer fanns en ny banvaktsstuga. Grannar närmare än så, var det inte tal om.
Här växte hon upp tills hon blev 10 år. Sommar som vinter levde familjen här. Inget rinnande vatten. Uppvärmning med vedspis. Ingen affär. Järnvägen var den enda förbindelselänken med yttervärlden. Kanske lika bra det. Första världskriget rasade ju därute.
Kanske föddes mamma där innanför. |
Tåget var också det enda sätt som mamma och hennes syster kunde resa till skolan i Abisko med. Sju år gammal var det bara till att börja pendla. Var det kallt ombord, fick man elda i kaminen. De två milen tog en stund. Skoltåget skulle ju stanna vid många banvaktsstugor längs vägen.
Vilken barndom. Mamma kan än idag berätta hur det var att växa upp där. Hur hon och systern en midvinterkväll låg i snön, och tittade på norrskenet som sprakade över himlen. "Det inte bara syntes, det hördes också", berättar hon.
Ned till sjön var det brant. Men längst nere finns en vacker sandstrand. Sjön är Torneträsk, en av Sveriges djupaste sjöar. Sju mil lång, en mil bred på bredaste stället, som var precis där mamma bodde. En gång försökte de åka skidor över till andra sidan, men vände. Det blev för långt för en liten flicka.
I mitten av tjugotalet flyttade familjen. Det gjorde man inte så där av egen fri vilja när man var anställd av SJ. Man blev förflyttad. Nu bar det iväg till Glommersträsk, en liten by i södra Norrbottens inland, på sträckan Jörn - Arvidsjaur. Där blev mamma och moster snart kända som "stationsflickorna". Buslivet bestod bland annat i att spela hartsfiol hos pianolärarinnan i närheten. Speciellt kul var det när hon hade lektion.
Familjen hamnade så småningom i Boden, där mamma också träffade min pappa så småningom. Pappa, som också var född, samma år, men en månad tidigare i ett järnvägshus i Krokvik, mellan Kaisepakte och Kiruna. Ibland har jag undrat om föräldrarna kände till varandra efter banan. Om min mormor och morfar hade hört, att nu hade "Bodins i Krokvik fått en liten son, minsann".
I början av september besökte jag mammas stuga. Nästan inget är förändrat, förutom modernisering. Rinnande vatten och värme, förstås. Och sedan slutet av sjuttiotalet finns landsvägen, femtio meter ner mot sjön.
"Oj vad många träd som har växt upp", säger mamma, när jag visar henne bilderna. "Och staketet är borta."
- - - - - - - - - -
*****
Har man ingen vidare utsikt ...
onsdag, oktober 29, 2014
Tiden går
Sagoparad i klass 3. Ann-Katrin prinsessa. Bloggaren Musse Pigg. |
DN 29 oktober |
Klass 3, 4 och 5. Därefter flyttade jag till Kiruna. Hon blev kvar i Luleå, men har alltså flyttat söderut någon gång och blivit kvar där.
Grattis Ann Katrin!
*****
Uthyres
- Hoppsan, tänkte jag.
Eftersom man aldrig vet vad som kan hända, beslöt jag att skaffa nytt pass med en gång, så att man inte står där, utkallad till något uppdrag i utlandet och få panik. Sagt, och nu, gjort.
Förritidenpass - Riktig fotograf |
Nu fungerar det inte så. Nu går man till polisen, ställs upp i ett ståsolarium och ombeds titta i det blåmärkta objektivet längst upp i solariet. Sedan får man skriva sin namnteckning med en plastpinne på en skrivplatta i solarie- väggen. Till saken hör att jag gick i isande motvind till polisen med tårarna rinnande ur rödkantade ögon.
- Klart om en vecka, säger polisen på andra sidan glasväggen. Vill du hämta det här?
Jo, idag hämtade jag det.
- Nej, jag behöver inte ditt leg. Jag känner nog igen dig, sa den trevliga unga tjej som tog emot mig den här gången.
Jag fick en klar känsla av att personalen på passenheten, eller vad det nu heter, har väldigt kul på fikarasterna, då de kollar alla "fångregisterporträtt", som numera blir resultatet i det där solariet. Hittade jag inte en bullsmula i vecket längst in mot passets rygg. Hm!
- Vill du se, frågade hon och började bläddra upp passet.
- Nejtack, sa jag bryskt och skrev min namnteckning i det därför avsedda fältet i passet.
- Tack, då var det klart. Betalat har du ju redan gjort.
Nytt pass - Alla helgons blodiga natt 13, Upplösningen |
Nåväl - Nu kom jag på en inkomstkälla. Du kan få hyra mitt pass. Det kan komma till användning i helgen.
Tänk dig när det ringer på dörren i hällowiiiiiiiiiintider. Du har inget godis hemma och i likhet med mig gillar du inte kommersiella amerikatraditioner. Tvärtom.
Öppna bara dörren mot de där skräckungarna.
Visa mitt pass.
Och vips - Så var du av med dem.
*****
Läs även andra bloggares åsikter om Pass, ID-kort, Polisen, Tekniska framsteg, Halloween
Oktobermorgon
tisdag, oktober 28, 2014
Eftertankens friska fläkt
Jag kan bara hålla med försvarsministern, när han konstaterar att försvarets förankring hos folket behöver stärkas. Han talar inte bara i den militära betydelsen, utan rent allmänt. Ett krismedvetande som gått förlorat.
Otaliga gånger ser jag tecken på att småttigare och småttigare motgångar, av många upplevs som katastrofer. Ofta upphaussade av slaskpressen. Det är dödssmittor, chockvärme, snökanoner, monsterstormar och annat. Saker som ofta visar sig starkt överdrivna, men som inte följs upp. Än mindre fastnar eventuella (dvs obefintliga) tillrättalägganden hos allmänheten.
Med tanke på de tecken vi ser, med vresigare väder där människor drabbas av stormar och översvämningar (nu senast i Dalarna, där en campinganläggning plötsligt blev ett "katttttastråååååfområde") borde vi alla tänka till och kanske förbereda oss lite bättre. En organisation som låter dig leva ostört i alla upptänkliga lägen, är omöjlig att förverkliga med löneanställda, vilket nu har visat sig. Yrkesförsvaret har alltför få att ta till. Personalomsättningen är stor. De flesta stannar ett par år och går sedan vidare i andra yrken.
Själv har jag flera gånger efterlyst allmän "krisplikt" för alla vuxna. Kanske kommer vi stegvis närmare.
Heja, heja, heja .....!
*****
Läs även andra bloggares åsikter om Försvaret, Krisplikt, Värnplikt, Klimat, Regeringen, Bekvämlighet, Naturkunskap, Medmänsklighet
måndag, oktober 27, 2014
Ett plus ett
Men snälla korpral Björklund! Hur kan du säga att ett erkännande av den palestinska sidan gör att vi "stöttar den ena parten i en konflikt"???
Hur länge har vi stöttat Israel? 66 år! Tala om ensidigt. Ja - enfaldigt.
Jag är uppenbarligen bättre i matte än du. Kan räkna till två.
*****
Jisses så ovant
Massor.
Vaknar ...
.. i stugan i skogen vid havet. Strömlöst.
Letar fram reservkapacitet. Lampa. Radio med vev. Tappar upp vatten i två tillbringare.
Ser att det är svart hos närmaste grannen också. Det känns lugnande. Då är det inte något som jag själv måste ta tag i. Det är bara att vänta.
Men snart kommer dagsljuset. Tidigare än vanligt. Det kan vi tacka vintertiden för.
<<<>>>
söndag, oktober 26, 2014
Söndagmiddag
- Skala och skär lämpligt antal morötter, palsternackor och rotselleri i bitar
- Klyfta en rödlök eller två och slanta en bit purjo
- Skär kycklingfilé i munsbitar
Vad har hänt
Återkommande anfall av illamående och konstiga symptom, sömnlöshet, eksem, förvirring och andra märkliga och för läkarvetenskapen okända orsaker. Dock på senare år väldokumenterat i sociala medier, bloggar etc.
Igår kväll gick jag och lade mig som vanligt vid elvatiden, eller möjligen något senare. Jag sov gott och vaknade den vanliga tiden, dvs vid halv sju. Trots att jag är ledig. Det är ju söndag, och även om jag numera åtnjuter flera sådana dagar i veckan, så är jag rätt strikt med att hålla samma tider alla dagar. Det blir som bäst.
Givetvis väntade jag en timme extra innan sängkanten intogs igår kväll, för att invänta klockslaget 23.00 vintertid. Klockan hade alltså ställts tillbaka redan då. På så sätt rådde inget tvivel om hur det stod till, när jag slog upp mina grågröna på morgonen. Klockan var tjugo i sju. Basta!
Den där, för många svenskar ångestskapande har jag, förmodligen på grund av ovanstående beskrivna metod, aldrig upplevt.
Och märkligt nog har jag idag inte hört, eller sett ett endaste gny över den nya tideräkningen. Det tog alltså 24 år innan svensken lärde sig.
Grattis Svea och Sven och alla era medmänniskor!
*****
lördag, oktober 25, 2014
Vi åker ut ...
I dagens tidning ...
- Behövs ni, nu när alla bokar själva på nätet.
fredag, oktober 24, 2014
Minneskonst
Hursomhelst .... Min nyvunna frihet fick mig idag att försöka mig på DN:s torsdagskryss. (Det svåraste av de dagliga kryssen i den tidningen. Fyra prickar.) Jag tog itu med det till eftermiddagskaffet. Grundledorden handlade om Ungern. Om Ungern för länge sedan. Om Ungern när jag var sju år, dvs 1956. En bild på en gubbe, som tydligen ledde landet före revolutionen.
- Inte en aaaaning, tänkte jag och funderade inte vidare på det. Jag gav mig också sjutton på att inte fuska med lexikon eller googla. Istället fortsatte jag med tankeverksamhet kring nedre delen av korsordet. DN:s torsdagskryss är svårt. Ofta i samma division som tidningen VI:s.
Men så fick jag ut ordet "idyll". Och det där y:et blev sista bokstaven i gubben.
- Men det blir ju Imre Nagy, tjoade jag i min ensamhet.
Namnet dök upp från någon undangömd hörna i hjärnan, så självklart att jag nästan blev skraj. Var det verkligen sant? Hette han verkligen så. Och var fick jag det ifrån. Jag kan heller inte säga att det är särskilt bekant ens nu, när jag väl fått det verifierat.
Jag avhöll mig ståndaktigt från att ta till lexikon för att kolla riktigheten, utan fortsatte med orden kring "Imre". Lätt som en plätt blev det ifyllt, och jag kunde konstatera att namnet var korrekt.
Doftminnen lär vara starka. Det har jag skrivit om ett par gånger, och första gången redan 2005. Men vad handlade detta om? Luktade kaffet Imre, eller Nagy. Var det bullen, eller hade jag ätit ungersk gulasch till lunch?
-----
Gissa om jag blev ännu gladare när jag kunde lösa kryssets andra stora fråga: Vad hette hans efterträdare.
Jodå - Det satt som en smäck en kvart senare.
*****
Läs även andra bloggares åsikter om Korsord, DN, Minne
torsdag, oktober 23, 2014
Kväll
Men jag är ju inte drabbad ändå, nuförtiden. Jag jobbar inte med direkta kundfrågor längre. Ändå hade jag fullt upp. Besvara mejl. Göra uppföljningar. Uppdatera hemsida. Sålla leverantörsinformation som ska vidare ut till medarbetarna, och en hel åtgärdslista med punkter, där jag tack och lov kunde bocka av en hel del idag.
Sedan sa jag trevlig helg och traskade hemåt i blåsten. För något lugn råder inte utanför väggarna. Och nu ikväll tar det i ordentligt, även om det är långt ifrån stormstyrka. Snö har utlovats. Det har börjat nu och ska fortsätta hela natten och hela morgondagen, sägs det. Men tyvärr blir det sedan varma sydvindar igen.
Lugn och ro. Teven avstängd efter Debatt med frågor om den förmodade undervattensverksamheten. Jag vet inte vad jag ska tro om den. Men ett är säkert. Medierna har inte vilat. Men sällan haft något att berätta.
Imorgon är jag ledig. Det känns bra.
*****
onsdag, oktober 22, 2014
Ovanför
Vi bor i en landsända som genomkorsas av en, för många, exotisk företeelse. Inte för oss själva, förstås. Inte ens för övriga svenskar, trots att de flesta inte i så stor utsträckning varit här och korsat polcirkeln.
Polcirkeln är nog mera beryktad utanför landets gränser. I klass med ekvatorn, verkar det som. Det har givetvis våra turistföretag tagit fasta på. Och det är där jag reagerar.
Ofta ser jag att någon sevärdhet, något hotell, eller annan turistverksamhet "is situated 100 kilometers above the Arctic Circle".
Above??!
Själv skulle jag skriva eller säga "north of". Det enda som är "above" polcirkeln är himlen, solen och alla stjärnor. Men jag kanske har fel.
I The Guardian hittar jag ett reportage i deras kultur-konst-arkitekturavdelning om min barndomsstad. Det är skrivet med anledning av att stan ska flyttas.
"Located 145km inside the Arctic circle, Kiruna ...."
Det var en lite oväntad variant.
De skrev i vilket fall inte "above".
*****
Läs även andra bloggares åsikter om Swedish Lapland, Turism, Språk, Svengelska, Norrbotten, Polcirkeln
Ofrivillig humor - eller ???
Man undrar.
Lite.
Kolla själv!
*****
Å ta mig sjutton ...
Mellanårsval i USA:s delstater.
Mums!
(Tala om territorialkränkning!)
*****
Obs! Ovanstående inlägg kan innehålla spår av ironi.
Läs även andra bloggares åsikter om USA, Lydstaten Sverige, Val, Sveriges Radio, P1, P1 morgon
tisdag, oktober 21, 2014
måndag, oktober 20, 2014
Lyssna
Exempel: ubbåtsjakt, ubbåtsjakthelikopter, ubbåtsjaktstyrka. Det vill säga, med betoningen på jakt.
Jag säger U-båtsjakthelikopter.
*****
Lunchtips
Nu får jag förstås ändra vanor, eftersom jag lämnat arbetslivet till stor del. Ekonomiskt måste jag dra ner på excesserna. Därför har jag också bestämt att uteluncherna får koncentreras till de dagar jag arbetar. Tisdag och torsdag träffar du mig alltså på något lunchhak av bra kvalisort.
Övriga dagar blir det alltså till att hitta på något annat. Laga hemma. Tiden finns ju, så ursäkter faller. I vårt hushåll har också alltid principen lätt måltid på kvällen varit den som gällt. Lunchen får alltså bli huvudmålet. Det är ju också på dagen man behöver mest näring.
Då fick jag också idén att dela med mig av mina mest lyckade rätter. Som idag. Jag satte igång direkt efter min långa promenad. Det skulle bli något med lax.
Då kör vi! (Jag gör bara en portion)
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Smörj en ugnsform.
- Skär vitkål (den är så god nu på hösten) i fina strimlor.
- Skär purjolök på valfritt sätt.
- Skär palsternacka i bitar.
- Skär ett lagom syrligt äpple i klyftor. Jag hade Ingrid Marie.
- Skär en laxfilébit i lagom stora tärningar.
Under tiden steker, eller rättare sagt, bryner du laxbitarna snabbt. De ska inte bli genomstekta. Krydda.
När formen stått i ugnen i tjugo minuter lägger du i laxbitarna och toppar med lite riven ost. Västerbotten eller annan stark ost är bäst. Gratinera i 5 minuter.
Klart att äta!
Servera med valfri sallad. I mitt fall babyspenat. Den behöver ingen dressing eftersom de ugnsstekta grönsakerna har mycket smak och syra.
Alla råvaror utom laxen (tyvärr) var ekologiska.
Gott. Jag lovar! |
*****
söndag, oktober 19, 2014
Effektivt
En snögumma, med snygg sjal och välsminkade läppar. Och näsan är lite "röd".
Rätt vältrimmad trots allt.
Markerad midja och inget gäddhäng.
*****
lördag, oktober 18, 2014
Stadshelg
Vilken helkväll
Se den om du finns i närheten av Luleå. Eller res hit. (Vet ej om denna jätteuppsättning går på turné.)
Till och med hitresta Hässleholmsbor såg den.
*****
fredag, oktober 17, 2014
Var glad
Å jäklar vad jag bidrar till landets vällevnad.
Tur att nå'n står för fiolerna.
*****
torsdag, oktober 16, 2014
Språkspaning
Svenska är svårt.
Idag hörde jag en reporter på Vetenskapsradion som trasslade in sig i ett annat ord, som ofta ställer till det. Scenario.
Ett scenario, två scenarier.
Scenariot, scenarierna.
I inslaget pratar hon om "ett scenarie" flera gånger och ta mig sjutton klämmer hon inte i med ett "scenarium" också mot slutet, som tyvärr är bortklippt i play-versionen.
Hm!
Under morgonen hördes också det nya sje-ljudet i ordet "affich"
*****
(Detta var ett inslag sponsrat av språkpolisen.)
onsdag, oktober 15, 2014
tisdag, oktober 14, 2014
Återseende
Jag såg något bekant i damen som jag passerade, när jag gick runt montrarna på Clas Ohlson.
Hon vände sig om, tittade på mig.
- Jo, så heter jag.
- Då gick vi i småskolan tillsammans, sa jag.
- Men hur känner du igen mig?
- Du är dig så lik, sa jag.
Hon skrattade gott.
- Men vad heter du då, undrade hon.
Jag presenterade mig.
- Vilken skola var det vi gick i.
- Lövskata, sa jag. Vi gick trean, fyran och femman i samma klass.
- Ja, jag gick ju ettan och tvåan i Skurholmsskolan.
- Och jag kom från Norra Örnässkolan.
- Men så fantastiskt. Jag fattar inte att du känner igen mig.
Där stod vi en bra stund och pratade minnen från förr och uppdaterade oss om nutiden. Hon jobbar ännu full tid med spännande jobb hos polisen.
- Ja, du vet. Jag fotograferar mördare och tjuvar för registren, och stöldgods och sån't som blir bevismaterial. Jag är nog äldst i hela Sveriges poliskår snart, tror jag, sa hon och skrattade.
Jag berättade om vad jag gör och har gjort.
- Men så kul att träffa på någon från så länge tillbaka.
- Har du kontakt med någon av de andra, frågade jag.
- Nej, sa hon. Du då?
- Ja, jag har ju en kollega som också gick i samma klass, så vi har kontakt.
Vi skildes och gick var och en till vårt.
*****
Den elfte dagen ....
Skenheligt blå, uttrycker jag det.
Vidare en prognos för morgondagen:
Norra Norrlands kustland. Strålande sol, svaga vindar, eftersom Bert jobbar heldag med avdelningschefsmöte.
*****
Fotnot: Den "elfte dagen" syftar på att de tio föregående varit fullkomligt solfria.
måndag, oktober 13, 2014
Utanför - Innanför - Mångfald - Enfald
Det är fint.
Varifrån får du den?
Du har förstås en god grund från livet hittills, samlade erfarenheter och inlärda kunskaper från skolan.
Men sen då.
Traditionella medier tappar mark. Dagstidningar lockar inte längre och blir fattigare och fattigare. Inte bara på prenumeranter, utan även på annonsintäkter, som ska säkra utgivningen. Fattigare även på god journalistik, eftersom man inte har råd att betala för skickliga grävare och skribenter. Givetvis finns då alla dagstidningar på nätet - En annan typ av distribution, bara. Men då ska det vara gratis, tycker många läsare.
Nu är det inte gratis, och då lämnar många läsare tidningen. Kanske särskilt de unga. De väljer istället nätet för sin nyhetshunger. Nätet, där högt och lågt (och mest det senaste) blandas i en cocktail och öses över sin publik. Oftast på utstuderat kommersiell basis.
Ibland blir det säkert övermäktigt, och så nördar man in sig på ett specialintresse och går in i olika grupper på Facebook och Twitter. Man skapar själv en grupp om det inte finns något som passar. Man skaffar sig så kallade följare och blir själv en följare till andra personer med samma intresse. Som tycker lika.
Själv är jag inte med i Twitter. Rätt eller fel, men det känns lite för småskuret. Korta (max 140 tecken) kärnfulla (förmodligen) inlägg, som sprids inom följargruppen. Härom dagen läste jag ett reportage i DN, som handlade om Twitterentusiaster. En ung tjej riktar in sig på att förmedla "det goda" till alla och envar. En kille har kanalen som enda nyhetskälla. Han påstår att han inte behöver någon fler. "Har det hänt något stort så är det på Twitter man läser det först". Och så twittrar han vidare om sin specialgren. Dataspel.
Nittonårige Jacob skriver om politik. Med humor, säger han. Då läser folk. Men han är bara periodare. Även han går gärna in på kanalen för "se om det är något hemskt som har hänt i nyhetsflödet".
Tre twittrare - tre olika områden. Förmodligen tre olika kategorier följare. Vad händer med allmänbildningen? Det händer ibland att jag stöter på personer som absolut inte hört talas om den senaste stora händelsen i världen. Trots att den pågått i flera dagar.
- Nej, jag har inte sett nyheterna på länge.
Och jag undrar hur man kan undgå. Hur skaffar man sig en bild av de stora sammanhangen. Eller överlåter man det åt andra. Det tycker jag är en farlig utveckling, ur demokratisynpunkt.
På något sätt tror jag också att det här är en av orsakerna till att politiken blir som den blir. Fler och mindre partier, främst på lokal nivå förstås, men ändå. Specialintresset styr.
Framgång.
Splittring.
Vad leder det till?
*****
Läs artikeln i DN
Läs gärna också Promenader och utflykter, där Sven resonerar om gruppens betydelse.
Läs även andra bloggares åsikter om Twitter, Särintressen, Media, Opinion, Dagspress, Allmänbildning
söndag, oktober 12, 2014
Grådag igen
Ännu simmar sångsvansfamiljen i viken. De brukar bli kvar tills isen lägger sig. Svartmesen låter sig bjudas på solrosfrön, inte bara en gång. Dessutom passade ett antal talltitor på att förse sig också.
*****
Filmnytt
Idag var drömmen av en annan typ. Jag var inte med i den. Mer än som åskådare. Jag såg liksom en film. Handlingen så långt jag satt kvar och tittade, handlade om en man som skulle ansluta till en grupp människor i en absolut obygd. Någonstans norr om Kiruna. En slingrig skogsväg i sexton mil (jo, allt var mycket detaljerat) med bil och därefter två dagar fotvandring till målet. Det var någon slags gruva.
Sedan följde brottstycken, mycket korta, mycket summariska. I stort sett bara bilder. Och de handlade inte om någonting alls. Men jag minns att det också visades en karta, där jag känd igen vissa trakter.
Längtar nästan hem till stan, så jag får botanisera i mitt "kartotek" och kolla in om den där vägen finns. Jag vet i alla fall precis dess sträckning och var gruvan ligger.
Kanske är hela drömmen ett tecken. Om rikedom. Guld och diamanter finns att hämta.
Tror inte jag berättar mera.
*****
lördag, oktober 11, 2014
Väntan
fredag, oktober 10, 2014
På rosenblad ...
.. eeh... bladguld .. eeh hm ... björklöv gör vi vår entré till stugan. Det är två plusgrader och snö längs vägrenarna på sina ställen.
Vi var lite tveksamma eftersom vi ännu inte fått byta däck. Men helgen lovar sol på söndag och imorgon ska vi få en hantverkare hit för att slutföra ett jobb.
Jag hoppas att ovanstående stämmer. Man kan aldrig veta.
*****
Sjunde dagen
Samma eftermiddag drog ett molntäcke in över oss; lagom till färden till stugan efter B:s jobb var det helgrått. Inget regn. Bara fukt. Grått. Och fortfarande helt vindstilla.
Idag är det dag sju av samma tillstånd. Men nu har det börjat regna, ja till och med snöa på sina håll här i närheten.
Inte minsta lilla spår av en solstråle på en vecka.
Det är nog höst, nu.
*****
torsdag, oktober 09, 2014
Vid bordet intill ...
Avd. Tomma tunnor. |
Ska jag känna mig osäker?
onsdag, oktober 08, 2014
Omläsning
Jag tittade på utmärkta programmet Kobra ikväll. Det handlade om hur skrämmande sann George Orwells dystopi blivit såhär 30 år senare. Senare än 1984, alltså. Boken skrev han redan något år innan jag föddes.
Mitt tummade exemplar läste jag någon gång i slutet på gymnasietiden, kanske rentav det sista året 1968. Nu stod det där, på rätt plats; i bokstavsordning på författare.
Det blir en omläsning inspirerad av teveprogrammet, som påminde mig om hur det blivit. Hur vi sakta (eller egentligen rätt snabbt) smugits, nej - inte smugit, in i en värld där vi är mer övervakade än någonsin. Skillnaden mellan Orwells och vår värld, är att vi låter det ske.
Frivilligt. Utan större eftertanke.
Kobra är bra. Och ofta snyggt gjort.
Rekommenderas.
Se det!
*****