Mat och sån't

måndag, juni 08, 2015

Framåt och bakåt

En sväng till stugan för att titta till. Det mesta ser bra ut, men det är förskräckligt blött i marken. Det tjippar och tjoppar så fort man lämnar den grusade infarten och gården. Blött, blött, blött och blött.

Men växtligheten går framåt, även om den drar sig i det längsta. Den vill förstås inte komma upp till "kylan". Denna den sämsta vår och försommar jag har upplevt. Eller kanske växterna inte orkar ta sig upp ur den kalla jorden, som aldrig har fått torka upp, aldrig har fått värmas av sol.

Rabarberna växer knappt. Och jag förstår en av plantorna som redan satt blommor för att säkra sin fortlevnad. Här har man inte råd att slösa energi på saftiga och fina stjälkar. Här gäller det släktets framtid, tror jag den tänker. Rabarber brukar väl blomma i juli, va?

Påskliljorna bakom granen - De där som av en slump hamnade där för många, många år sedan, ståtar som vanligt utom synhåll från vår stuga. Man får leta upp dem om man ska njuta. De är förstås senare än vanligt.

Men det går som sagt framåt. Trots allt.

Förutom en liten detalj som egentligen är stor. Väldigt stor. Vi borrade egen brunn för två år sedan. Med visst besvär och med lång färdigställandetid på grund av de vanliga hantverkartakterna. Men vi har alltså kunnat njuta vatten i kranen även vintertid. På sommaren har vi vatten från samfällighetens täkt.

För någon veckan sedan skickade vi in ett vattenprov. Det smakar bra, det ser bra ut och vi har aldrig blivit sjuka av det, så vi var egentligen inte särskilt oroade. Jo - möjligen radon. Grannarna som testat i höstas verkar ha under gränsvärdet, eller näst intill.

Igår fick vi domen. Vår brunn kan driva ett kärnkraftverk. Gränsvärdet överskrider sig själv inte mindre än närmare tre gånger. 1000 är okej. Vårt värde är 2800!!! Radon är en lukt- och smakfri gas, som bildar så kallade radondöttrar med syret i luften. Gasen är radioaktiv!

Det blir till att investera. En radonanläggning måste till, om vi ska lita på vattnet i fortsättningen. Frågan är bara .... Var ska den stå? Det är ingen liten grej. Minst som ett modernt frysskåp. Låter gör det också. Vi har bara inte plats!

Så även om vi slantar upp de 30 000 kronor som apparaten kostar, så måste vi skippa halva gästrummet, alternativt bygga ut. Så de där tusenlapparna kommer att bli betydligt fler, är jag rädd.

Vi är i chock!

*****
Uppdatering: Vi har nu fått kontakt med ett företag som vill testa sin utrustning hos oss. En ny modell av radonavskiljare. Detta utan kostnad. Vill vi sedan (när vi sett resultatet) behålla den så får vi den till ett humant pris.

7 kommentarer:

  1. Trist utgift men ett måste.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jepp, Babsan. Och omständligt. Sedan kan man ju undra hur det kan variera så stort mellan grannarna. Vi bor ju med 150 - 200 meters avstånd.

      Radera
  2. Men så märkligt! Om radonet kommer från berggrunden, hur kan det variera så mycket?

    Kan inte ni med radioaktiva brunnar borra en gemensam någonstans där värdena är lägre? Eller det kanske rentav är bättre att gräva?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tyvärr kan man inte i förväg mäta radonmängderna i berggrunden. Och radonet finns överallt i stort sett. Att gräva hjälper föga.

      Radera
  3. Båthuspernilla15:04

    Tips: Se till att lufta vattnet genom att tex köra det i mixer/matberedare/visp i någon minut innan ni dricker det/lagar mat med det. (Hemma-fixar-varianten av radonsaneringsanläggning kan man kalla det.) Så gjorde en familj jag känner under tiden de grunnade på hur de skulle lösa sitt problem. På den tiden fanns det bidrag att få för radonsaneringsåtgärder och deras blev en variant som går ut på att vattnet luftas direkt vid pumpen till brunnen (som inte är i direkt anslutning till bostadshuset).


    Radondöttrarna är farliga i kroppen, men som de alfa-strålare de är så studsar de på huden och kan inte tränga in där. Därför är radonhaltigt vatten som man dricker/lagar mat med (och radonhaltig luft som man inandas) så obra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jepp - Det finns en del knep som vi kan ta till om vi inte får ordning på detta innan vintern. Nu har vi övergått till sommarvattenledningen, som är gemensam för området och som har radoavskiljare vid pumpen. Under vintern då vi litat på den egna brunnen, så har vi ju bara varit på plats och utnyttjat den under helgerna, dvs ganska få dagar totalt. Vi är ju inte där exakt varje helg heller.

      Radera
  4. Trist! Inte trevligt!

    Hoppas att det löser sig med testanläggningen! Håller tummarna!

    SvaraRadera

Välkommen att kommentera.