Alltså gör jag den lasagne, som hon fick för första gången för sisådär 40 år sedan och gillade skarpt. Det var i en stuga i Jämtöavan, (faktiskt mitt över fjärden till vårt nuvarande fritidshus), där vi samlats med ett kompisgäng en helg. Nåja - Att det blir samma recept, kan jag inte garantera, eftersom jag improviserar lite varje gång jag gör den.
Såhär gör jag för 6 portioner:
- Mal en älg till färs. En ren går också bra. Och i nödfall en ko.
- Fräs rikligt med lök i en gjutjärnsgryta och tillsätt sedan färsen. Låt bryna.
- Ta överblivet dopp-i-gryta-spad och tillsätt lämplig mängd.
- Låt puttra en stund
- Krydda med viltbuljong, peppar, kryddpeppar, lite spiskummin, saften av en lime, och en gnutta socker.
- Tillsätt ett paket ekologisk tomatkross.
- Späd såsen med rött vin till lämplig konsistens
- Låt puttra i minst 30 minuter.
- Smaka av och krydda mer om det behövs.
Varva lasagneplattor, bechamel och köttfärsröra i lager i en rätt djup form, enligt vanlig lasagnerutin. Avsluta med bechamel och ett generöst lager med riven, stark ost. Något italienskt går ju bra förstås, men Västerbottenost är bäst.
Gratinera/grädda i ugn, som du värmt till 250 grader. 20 minuter tar det. Sedan är det bara att servera med en god sallad. Det som eventuellt blir över fördelar du i lämpliga förpackningar för infrysning.
Det blev väl godkänt den här gången också.
Smaklig måltid.
*****
Läs även andra bloggares åsikter om Mat, Lasagne, Älgkött, Norrbotten, Luleå, Recept
Det låter gudomligt gott. Här hemma ska sonens födelsedag firas. Ett helt gäng kommer snart göra entré för att avnjuta får i kål som sonen beställt i födelsedagspresent.
SvaraRaderaJag kommer att lura i bakgrunden för att undvika dela med mig av mina baciller.
Krya på dig.
RaderaHär stod också lasagne på menyn idag. Inte tillagat exakt på ditt viss men likheter finns. En middag för tre och två matlådor blev det likaså.
SvaraRaderaExakt så var det för oss också. Middag för tre och två matlådor.
Radera