Mat och sån't

tisdag, juni 21, 2016

Vilka nyheter vill du läsa

Normalt är jag inte särskilt svartsynt. Men det finns undantag. Jag gillar internet. Har jobbat med det sedan mitten av 90-talet någon gång, då vi testade mediet i resebyråbranschen. Lite blygsamt med e-post (Det kallades MEMO, då.) och enstaka webbsidor.

Sedan dess har ju utvecklingen gått i rasande fart och vi i Sverige är mycket väl bekanta med nätet, dess förtjänster och i viss mån nackdelarna.

Inte heller stannar utvecklingen. I och med att nätet finns tillgängligt överallt; förutom i datorn på jobbet eller hemma, i plattor och i mobiltelefoner, har det också fått ett större och större inflytande på våra vanor. Läsvanor också.

Andra medier får stryka på foten. Snart är jag väl ensam om att titta på tablå-tv. Alla tittar när de passar dem. Många slukar hela TV-serier på en och samma helg. Tidningarna tappar prenumeranter, eftersom det kostar pengar, och "nyheterna" hämtar man på nätet. I den mån man är intresserad, förstås. För det är också känt att antalet "nyhetsvägrare" ökar. Folk som aldrig informerar sig om omvärlden ... Om den inte kommer in via mobilen. Och vem bestämmer vilka nyheter som ska förmedlas där?

Så kallade nyhetssajter dyker upp. Ibland seriösa, men inte alltid. Lite kvällspressvarning är nog på sin plats. Ju mer du läser på nätet, desto mer blir du kartlagd. Det kan du däremot vara stormsäker på. Och då kommer vi till nästa steg. Algoritmerna.

Baserat på de intressen du visar för olika nyheter och företeelser, kan dataprogram skapa ditt nyhetsflöde. Då får du bara nyheter som handlar om dina intressen. Jämför med reklamen som dyker upp i högerkanten på din Facebook-sida! Det som visas där är annonser för sådant som du klickat på i andra sammanhang. Nyheterna till exempel.

När det gäller omvärldsnyheter är du mer eller mindre avskuren. Mer och mer insnöad, alltså. Dessutom är det du läser kanske inte ens skapat av en journalist. Algoritmerna skapar "nyheter" via robotar. Nu börjar det bli riktigt skrämmande, eller hur?

Kanske är min svartsyn för mörk. Allting går ju i cykler, så varför inte detta också. Men tyvärr så tror jag att detta är på väg att bli ett demokratiproblem. 

Läs gärna följande artiklar. Den första från DN. Den andra är en krönika från en av mina lokaltidningar.

*****

4 kommentarer:

  1. Vi tar till oss olika.
    Många tror ju på det som skrivs och andra är källkritiska.
    Men som allt annat, det är en fråga om utbildning men också om sunt förnuft.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är det sistnämnda som jag anser är en bristvara.

      Och robotar ifrågasätter inte.

      Radera
  2. Ja du har helt rätt, det är skrämmande och ett demokratiproblem.
    En annan av baksidan med IT-teknologins utveckling är hur barnen som växer upp med detta påverkas när det gäller deras framtida hälsa. Tänker på hur inaktivitet, ergonomi mm mm påverkar hälsan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det där med barnen är en allvarlig effekt. Men de kan ju tjäna storkovor som proffsdataspelare. Ett viktigt framtida yrke.

      Radera

Välkommen att kommentera.