Alltså. Ett mejl till journalisten som skrivit artikeln:
-----
Hej!
-----Epicentrum är enligt SAOL "plats på jordytan rakt över jordbävningshärd, ytcentrum".
Hur menar du att Peter Sundström och hans son kan ha varit i närheten av ett sådant i Barcelona?
Hade det inte räckt med " terrorns centrum"?
Med vänlig hälsningBert BodinLuleå.
Väntar ivrigt på svar.
*****
Jag gör sådär ibland också. Senaste gången svarade reportern mig i mycket tacksamma ordalag ( det var en liknande men faktiskt värre språkgroda) och sa att misstag skulle rättas till och att det var redan gjort. Man tar sig ibland för pannan och fattar inte att detta ska vara i skrivkonsten utbildade personer. Korrekturläsarna är ju sedan länge avskaffade och då ser man ju eländet ännu tydligare!
SvaraRaderaDet är som när jag alltid reagerar på ordet "sköterska".
SvaraRadera- Sköterska gav fel medicin eller Sköterskor kräver högre lön. (som exempel
Det finns inget yrke som heter så. Det heter undersköterska eller sjuksköterska. Ja skötare finns också och de arbetar inom psykvården.
Det är väldigt svårt för ffa journalister hålla isär och använda rätt i den frågan.
Det är en väsentlig skillnad på tex utbildning då den ena är en gymnasieutbildning och den andra en universitetsutbildning.
Ibland skriver jag ett mail till berörd journalist. T o m har Sveriges radio använt fel... ;-) Ibland får jag svar, ibland inte.
Ja det var ett bidrag från mig.
@Monet.
SvaraRaderaJag tror att mycket beror på tidspress och slarv. Nu ska nyheter ut så fort det bara går. På nätet.
Jag ser också rätt ofta slarvfel i TV:s nyhetssändningar. Den där textremsan nere till vänster i bild, där det brukar dyka upp en "rubrik" plus reporterns namn. Där blir det tokigt.
@Turtlan.
SvaraRaderaJo, när man själv känner till sakförhållanden i någon artikel, eller reportage, och ser hur fel det är, undrar jag hur ofta det är fel i artiklar, där jag inte har en aning om förhållandena. Man blir nog lurad både en och två gånger.