Mat och sån't

lördag, december 22, 2018

Det förlovade landet

Det där klaverTrumpslandet borta i väster slutar nog aldrig att förundra mig. Av så många betraktat som föredöme, trots att det på många sätt är tvärtom. Lite bakom, faktiskt.

Läser att alla statliga myndigheter nu stänger ner verksamheten för att budgeten inte blev godkänd i kongressen. Folk (ca 800 000 personer) som jobbar där har får ingen lön. Några myndigheter måste dock hålla öppet. Men personalen ska då jobba oavlönat.

Man har alltså inte ens månadslön?!! Daglönare i organiserad form försvann i Sverige under den så kallade tidigmorderna tiden som varade till slutet av 1700-talet.

Så sluta beundra USA!

*****

8 kommentarer:

  1. Nej, inte finns det något att se upp till i det landet! Våra närmaste vänner har båda döttrarna i Kalifornien (LA) och där var det nästan ”landssorg” när Trumpen vann valet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kalifornien är väl i och för sig det som ligger bäst till, när det gäller framsteg.

      New York är också framföttat. Men N.Y. är inte riktigt USA.

      Radera
  2. Upplysningsvis kan jag meddela att vi är mängder med anställda här i Sverige som inte heller har månadslön, t.ex vi som arbetar inom handeln. Där är det timanställning och blir det som nu tre röda dagar på raken mitt i veckan, blir det ett rejält tapp för dom som arbetar i t.ex. chark, - och delikatessavdelningar som håller stängt.Själv har jag aldrig någonsin under mina 47 år i butik haft månadslön.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ursäkta mig Elisabet. Men här blottar du kunskapsluckor hos mig. Du berättar att handelsanställda inte har månadslön. Jag blir förstummad. Oavsett anställningsgrad, borde väl alla ha en grundlön. Det tog jag för givet. Men man lär sig alltid och USA-modellen är i vilket fall väldigt underlig.

      Radera
  3. iZac20:25

    Förvisso har såna här nyheter kommit ut tidigare, emellanåt, innan Trump också.
    Men ett konstigt system är det.
    Oavsett vem som är president.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, det förekom även en gång under Obamas tid. Det är sant. Men USA är ju som det är. Lite underutvecklat på sina (ganska många) håll. Men man får väl överse. De har ju inte existerat så många hundra år.

      Radera
  4. Ja vad ska man säga... märkligt land! Mycket! Min kusin som bor nära Boston säger att New York , det är ett annat land i USA. Dvs stora kontraster i ett stort land.

    Min farbror over there tar alltid upp våra höga skatter när han är här på besök. Höga och höga... räkna på det brukar jag tänka. Här behöver ingen spara till barnens universitetsutbildning. Eller om man blir så där jättesjuk eller t o m småsjuk. Eller kvinnor kan jobba för vi har dagis. Ja jag skriver kvinnor för tror inte många män blir hemmamän i USA. Ja vi kan rabbla upp mycket tänker jag. Slå ut det på den skatt vi betalar så är den inte så hög. Men visst det bygger på att alla (de flesta...) betalar sin skatt och inte bara sparar för sitt eget bästa. Ja om man kan spara...

    Å nu får de inte ens lön....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker heller inte att vi betalar för mycket skatt här i Sverige. Det gäller att få alla att betala, vilket inte är så enkelt, verkar det som.

      Och hur amerikanarna kan tycka att allmän sjukvård är obehövlig, övergår mitt förstånd.

      Fast Boston är trevligt.

      Radera

Välkommen att kommentera.