Mat och sån't

onsdag, maj 08, 2019

Om din vardag ...

.. vänds ndd oɔɥ uǝɹ. Det var temat på två föreläsningar som jag och massor av andra lulebor lyssnade på under kvällen.


Anna-Maria Stawreberg och Henrik Geijer heter två författare, som intresserat sig för frågor kring krishantering. Krishanteringar av det där slaget som inte många tänker på, men som kan uppstå lite hipp som happ. Elavbrott, till exempel.

Men det gavs också andra mer allvarliga perspektiv. Kriser som stänger landet helt. Livsmedelsbrist. Medicinska problem, cyberattacker med mera.

Hur hanterar människan en kris? Det har gjorts undersökningar på det. En del myter förklarades också. Eller spräcktes. Här några exempel på situationer, som vi har föreställningar om, vid en krissituation, men som forskning dementerar:
Myt: Panikartad flykt
Verklighet: Rationellt beteende

Myt: Plundring
Verklighet: Kriminellt beteende minskar

Myt: Priser trissas upp
Verklighet: Viktiga varor skänks bort

Myt: Undantagstillstånd
Verklighet: Normal lagstiftning tillämpas

Myt: Passivitet
Verklighet: Löser problem som uppstår

Myt: Egoism
Verklighet: Solidaritet
Det som ligger till grund och som föreläsarna slog fast, är att sunt förnuft räcker långt. Och det visar sig ofta att det sunda förnuftet är det som råder i de här situationerna. Ta exempelvis terrorattentatet i Stockholm.

Men vi bör vara förberedda. Vi fick råd om än det ena och det andra. Vatten i dunkar håller sig minst ett halvår. Bunkra med hållbara matvaror, men ät av dem också. Låt dem inte bara stå i skåpet i väntan på en kris. Tar du något av "krispaketen", fyller du på med ett nytt. Huvudsaken är att du inte tömmer ditt förråd. Du bör ha mat för 7 dygn. Som sagt, sunt förnuft.

Till det sunda förnuftet hör också att man känner sina grannar. Vem bor med oss i den här bostadsrättsföreningen? Vem kan vara specialist på ditten, och vem känner bäst till datten?

Man behöver inte heller skaffa en massa dyra grejer, men försök ha ett fungerande gaskök, en batteriradio gärna med vev, eller möjlighet att ladda via solcell. Varma kläder kan komma väl till pass. Har du sovsäck - det är bra, men varma täcken och filtar bör finnas hemma, och är tillräckligt.

Lärorik kväll. Och jag kunde konstatera att vi i vårt hushåll, skulle klara oss rätt bra.




*****

6 kommentarer:

  1. Intressant! Hade gärna lyssnat. Vi pratade häromkvällen om att när attentatet hände och kommunikationerna stängdes så började folk snällt att gå hemåt. Inget val. Folk hjälptes åt att hämta på dagis o dyl. Man brydde sig.

    Vi står oss annars rätt slätt i det spelberoende samhället. Intressant att tex kommuner först nu börjar ordna matförråd till sina äldreboenden. Att man liksom inte tänkt på det tidigare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håll koll efter de två föreläsarna. Kanske kommer de till er också.

      Radera
  2. Verkar väldigt intressant! Vi kan nog kryssa i ganska bra på listan, men långt ifrån allt. Hrmmm ..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det där med telefonnummerlista ... hm. Det har vi inte. Och något telefonnummer har jag väl i huvudet. Men jag kan räkna dem på ena handens tumme.

      Radera
  3. Jag har allt utom den alt. värmekällan (bor i lgh). Har också gått emot rådet om roterbart krisförråd då jag köpt in några påsar pulversoppor och 3 konservburkar med gulaschsoppa som jag inte har för avsikt att stoppa i mig såvida det inte är kris. Men resten går att rotera.

    SvaraRadera

Välkommen att kommentera.