Mat och sån't

tisdag, november 17, 2020

Återigen ...

.. måste jag ställa frågan: Vad är det med en religion, som måste manifesteras i varje ögonblick, i varje minut, i varje timma och dygn, i de åratal som handlar om livet?

Jag har en viss aversion mot religion, institutionaliserad sådan. Vanligtvis förtryckande. Det är känt sedan länge. Idag hör jag hur två kommuner i Skåne gått på pumpen, när de fått bakläxa på att införa slöjförbud. Man kan inte förbjuda det - i religionsfrihetens namn. Gott så.

Men varför måste människor hela tiden visa vilken religion de valt att omhulda? Varför måste man alltid ha slöja, kippa eller andra symboler på sig i alla lägen. Är det för att påminna sig själv. I så fall - är religionen så svag att den behöver påminnas om i varje läge? 

Jag bryr mig inte om vilken irrlära du tycker om. Bara du inte försöker pådyvla den på mig. Jag bryr mig bara om att du är människa. Det tycker jag är viktigast.

Punkt!


*****

19 kommentarer:

  1. Håller helt med! Jag kan sitta i ett sammanhang, ofta medicinskt sällskap och där finns alla religioner representerade och alla är artiga och trevliga och just religion tas inte upp av någon mer än den som tillhör den ateistiska religionen som också är en religion och enbart tro. Och ofta på ett oartigt och aggressivt sätt så att det blir en obehaglig stämning. Har aldrig upplevt det i andra sammanhang så håller helt med att inte pådyvla utan kunna diskutera på ett insiktsfullt sätt och med mycket kunskap om historia, kultur och musik t ex.

    SvaraRadera
  2. Anna06:42

    Tror du på allvar att personer som har hijab försöker "pådyvla" dig sin religion? (Och försöker du inte i det här inlägget just "pådyvla" oss läsare att alla religioner är irrläror?)

    SvaraRadera
    Svar
    1. @ Anna

      Ja. Passiv "pådyvling". De visar ständigt vilken tro de tycker är rätt.

      Medge att det förekommer många märkliga påhitt inom religioner.

      Radera
  3. Anonym15:53

    Det handlar väl om att visa en tillhörighet tänker jag. Likaväl som många Skelleftebor går klädda i svartgula halsdukar och mössor med Skellefteå AIK:s logga på. ellem

    SvaraRadera
    Svar
    1. @ ellem

      Men inte varje dag. Inte inomhus. Inte under tvång. Eller hur har ni det i Skellefteå? 🤔 😉

      Radera
  4. Anonym18:55

    Tja, det beror väl på graden av hängivenhet. Finns ju t-shirts också, även i barnstorlek. Man kan ju också köpa garn och sticka till bebisen om man vill. Har sett på flera ställen att man har satt upp badlakan o dyl på balkongen. ellem

    SvaraRadera
    Svar
    1. @ ellem

      Men jag har svårt att tänka mig att folk är tvingade att klä sig i hockeykläder om de inte vill. Annat är det ofta med slöjan, t.ex.

      Radera
  5. Det var inte så länge sedan som det var otänkbart för en ärbar kvinna i Sverige att gå ut utan något på huvudet.
    De muslimska kvinnor med huvudduk jag träffat bär den med naturlig stolthet. Inte för att de skulle vara förmer än någon utan, utan precis lika bra.

    Tänk, det är ingen som klagar på mig för att jag inte vill ha korta kjolar. Varför ska vi klaga på andra som inte vill visa mer av sig själva än de vill?

    SvaraRadera
  6. @ Cecilia N

    Observera att jag inte vänder mig mot valfrihet vad gäller klädsel. Men nog undrar jag varför kvinnor som bekänner sig till islam måste visa det i alla lägen i offentligheten. Vilja verkar inte alltid vara styrande. I många fall tror jag det handlar om religiöst förtryck, från männen.

    SvaraRadera
  7. Men att detta med klädsel kan ha med religiöst (och manligt) förtryck att göra, det kan man ju inte helt bortse från. Filmer på nätet visar kvinnor i arabländer vilka - tillsynes omåttligt lyckliga - har kastat av sig slöjan! Personligen kanske jag ser det mer som ett förtryck från män (och männen är väl oftast präster).

    SvaraRadera
    Svar
    1. @ Elisabet

      Javisst ser man sådana exempel. Och jag tror inte att tron/religionen flög iväg med slöjan.

      Radera
  8. Ps. Eller så här: dom flesta präster är väl män i dessa länder. Ds.

    SvaraRadera
    Svar
    1. @ Elisabet

      Men man hör ju då och då även män som inte är präster, som oinskränkt manar kvinnorna att markera sin tro med sin klädsel. Samtidigt går de själva utan speciell klädsel.

      (Undantag män med kippa.)

      Radera
  9. Bert Bodin: ja, men jag menade när det gäller själva religionen, att nog finns det påverkan där, främst kanske från män. Att män i allmänhet säger att det beror på tron att deras kvinnor ska gå i heltäckande utstyrsel där bara ögonen tittar fram, så kanske det är, men jag tror att det handlar mer om att visa sin makt; att ingen annan får se kvinnan.

    SvaraRadera
  10. Anna19:39

    Jag träffar många med hijab, och har aldrig, aldrig känt av någon passiv pådyvling från deras sida. Däremot händer det då och då att ateister påtalar att deras tro är den enda rätta, och att alla som tror på något annat är oupplysta stackare.

    Men ja, jag håller med dig om att det finns konstigheter i alla religioner.

    SvaraRadera
  11. @ Anna

    Min grundfråga gäller orsaken till att man hela tiden måste demonstrera sin religiösa tro. Det må gälla hijab eller kippa, eller för den delen att man hejar på Luleå Hockey. Ständigt, varje dag, vecka, månad, år.

    Jag har inget intresse av att veta vad alla tror på. Och jag anar att tron kanske är rätt svag, egentligen. Eftersom den jämt måste visas fram.

    SvaraRadera
  12. Bert: men det är ju också så att alla demonstrerar inte vad dom tror på, vad beträffar religion. Min egen mamma försökte aldrig någonsin pådyvla oss övriga i familjen nån särskild tro, jo, hon bad aftonbön med mig när jag var liten, men inte annars. Dom enda jag personligen själv upplevt verkligen vill tala om vad man ska tro på, det är ju Jehovas Vittnen och väckelsepredikanter, men det senare väljer man ju själv - man går bara inte dit - ,-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. @ Elisabet

      Jag tror alla misstolkar mig. Min fråga gäller varför det finns ett behov av att klä sig på ett visst sätt, vid olika intresseinriktningar och särskilt när det gäller religion. Varför måste tron manifesteras i alla sammanhang? Vad är de rädda för att missa?

      Radera

Välkommen att kommentera.