Mat och sån't

onsdag, mars 31, 2021

Igenkänning

Som du kanske sett
här i bloggens högerkant, läser jag just nu en bok av epidemiologen Anders Wallensten. Hälsogåtan.

Den diskuterar orsaker till att vi mår som vi mår, med utgångspunkt från vårt ursprung. Levnadssätt i forntiden kontra, eller parallellt med nutiden.

Det handlar om aktiviteter, mat, psyke och annat. Kort sagt - hur vi människor funkar, och varför.

Har just avslutat aktivitetskapitlet. Det handlar förstås till en del om träning. Men inget muskelbyggande eller långdistanslöpande. Mer vardagsrörlighet.

Därför var det kul, när jag kom till en sida där han sammanfattat vad man kan ägna sig åt. För där kände jag igen mig. Verkligen!

"Stå på ett ben när du borstar tänderna." 
Givetvis. Det gör jag jämt. Faktiskt.

*****

PS. "Högerkanten" syns bara med bloggen i webbversion. Läser du på mobilen kan du ändra till webbversion längst ner på sidan, efter det 10:e inlägget. Då blir bloggen betydligt snyggare. 😉

10 kommentarer:

  1. Inte för att jag vill vara sån, men du glömde nog ett L i parallellt :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. @ Elisabet

      Då är vi kvitt. :-))

      Radera
  2. Jag verkar alltid vara på tvärs gentemot dig, snart åker man väl ut!😀😂 Men just igår hade jag lyxigt nog en specialutbildad fysioterapeut hemma hos mig för att gå igenom och träna på rehabiliterande hemaktiviteter, i synnherhet benstyrka, balans och kondition. Eftersom jag har en yrselproblematik fick jag träna balansen. Det här med att stå på ett ben och borsta tänderna avfärdade hon helt. Jag fick stå (med diskbänken bakom mig om jag skulle vackla till) med fötterna så tätt ihop det bara gick. Och sen flytta fram ena foten halvvägs framför den andra, fortfarande tätt ihop. Och i de positionerna röra huvudet ät vänster, till höger och sen titta upp i taket. Pröva det! Jag lovar att det känns under fötterna, i skinkorna, i vaderna och alla andra muskler du använder för att inte vingla!

    Pröva också att på en köksstol snabbt resa dig upp helt och sätta dig ned igen utan att använda händerna som stöd. Du kan se hur många gånger du klarar det på 60 sekunder och kolla på nätet vad varje antal betyder i förhållande till förväntat resultat i relation till ålder. Tydligen ett vanligt test. Gör det ännu svårare genom att inte sätta dig ner helt utan bara nudda stolsitsen efter att ha rest dig upp helt. Också utan att använda händerna.

    Hon sa till mig att bara de här två övningarna, en gång om dan (gjort på 5-10 minuter) gör fullkomliga underverk. I synnerhet för mig som aldrig skulle kliva av en hållplats i förväg och inte åka hiss om det finns. Bära en korg när det finns kundvagn? Nej jag tillhör inte den sorten! ”Lätt och lustfyllt ska det vara” sa hon! Och det var roligt att klara det!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det som nämns i den där sammanfattningen gäller som "vardagsmotion". Inte för rehab. Men många av de aktiviteter du nämner finns också med i boken.

      Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  4. När jag hämtades av ambulanspersonal, kunde jag knappt göra fem upp-och-ner-från-stolen-skutt. Testade nu .., lätt fyrtio inom en minut och då har jag ändå dåligt med ork! Härligt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. @ Elisabet

      Stackars stol!

      😋

      Radera
  5. Nej, detta är inte rehabövningsr specifikt. Utan just övningar att göra i vardagen för att träna balans och kondition. Det som slog mig var det här med att stå på ett ben inte ansågs främja balansen lika bra som de övningar på två ben jag beskrivit!

    SvaraRadera
  6. Försöker göra allt på listan utom promenadmöten, det funkar inte för mig. Dels så är jag två huvuden kortare än kollegorna så mina korta taxben skulle få kämpa på för att hålla samma fart och sen har jag en lättare hörselskada som gör det svårt att höra om jag inte samtidigt kan läsa på läpparna vilket blir ett problem med rörliga mål, helst om vi blir flera personer på promenadmötet (som det ofta är). Lägg där till grusknaster under skorna och lite stadsljud och jag skulle vara ”rökt”. För att inte tala om möjligheten att anteckna!?

    Kvällspromenad med väninnan i samma takt runt sjön och tjattra, det funkar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. @ V

      Det mesta på den där listan gör jag. Tar trappan, öppnar dörrar själv, står på ett ben etc. Men promenadmöten förekommer inte.

      Radera

Välkommen att kommentera.