Mat och sån't

lördag, augusti 07, 2021

Nå't skumt är det

Den här sommaren är lite mysko. Den uppträder inte som andra somrar. Och jag förstår inte varför. 

Att den går alldeles för fort är en sak. Det kanske jag har upplevt förr också. Men det är det här med det biologiska. I juni hade vi inga insekter. Såg knappt en enda humla och blev orolig för hur bärsäsongen skulle bli. Där stod ju blåbären och väntade ivrigt med sina blommor. Ingen kom och transporterade pollen mellan plantorna. 

Sedan kom det igång i alla fall. Men i lite begränsad version. Nu, i början av augusti kan jag konstatera att det löste sig i alla fall. Blåbären finns där. Men nu kanske lite små, lite torra. Vi har ju haft väldigt varmt här i norr. Solligan leder vi också. 

Frågeteckenmetallfly
 
Men det finns andra konstigheter också. Det brukar vimla av nattfjärilar här kring stugan. I år har jag inte sett en enda. Jo, en av arten frågeteckenmetallfly, men den kan nog räknas till dagflygande också. 

Normalt brukar jag även kunna se humlebaggar, timmermän, nyckelpigor, gröna blombockar - allt detta i stort sett dagligen. I år: Nix, inga alls. Jo, igår såg jag en fyrbandad blombock. Det är allt. Nej, förresten - en guldbagge har jag också träffat på. De som brukar vara vanliga. 

Men det där med nattfjärilarna funderar jag mest över. Så fort vår brolampa tänds (automatiskt efter mörkrets inbrott) så brukar det vimla av intressanta arter kring den. Och på morgnarna, när man kliver utanför dörren brukar många sitta kvar passiva, eftersom det då blivit dag, och då sover nattfjärilarna. Inte en enda har jag sett, eller träffat på där i år. 

Vad är det som händer? 

 

Årets hittills enda fyrbandade blombock.

*****

6 kommentarer:

  1. Och här har inte skådats en ENDA nyckelpiga.

    SvaraRadera
    Svar
    1. @ Elisabet

      En, säger en har jag siktat.

      Radera
  2. Monica17:57

    Här kryllar det av insekter, har söta nyckelpigor på balkongen och mängder av andra som älskar blommorna. Men i år tack och lov inte en enda tvestjärt. Lite mer söderut är det mycket av allt och också sorter som du säkert känner igen, vissa har jag aldrig sett. Men älgen kände jag igen som ställde sig intill mig på vägen��

    SvaraRadera
    Svar
    1. @ Monica

      Du utgör ett lysande undantag, verkar det som.

      Radera
  3. Vi har också reagerat på frånvaron av insekter.
    När plommonträdet blommar brukar vi sitta under det och lyssna på allt surrande. I år satt vi under det och det var helt knäpptyst.
    Och anisörten brukar vara överfull med fjärilar, men de är i år lätträknade. Humlor däremot finns det en del.
    Mängder av bladlöss, men bara enstaka nyckelpigor. Nattfjärilar har jag inte tänkt på... men just oxhuvudspinnare har vi haft fler än vanligt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. @ Mossfolk

      Humlorna har ju tagit revansch även här, tack och lov. Men annars är det väldigt sparsmakat, om man säger så.

      Radera

Välkommen att kommentera.