Mat och sån't

tisdag, november 02, 2021

Det måste vara en epidemi

Vi har inte bara en pandemi i farten. Det finns en annan "sjuka" som verkar sprida sig mer och mer. Begränsad till talade media, ja - även TV, förstås. 

Oftast märker jag symptomen vid intervjuer som görs med idrottsstjärnor. Inom sporten verkar smittoläget allvarligt.

Men idag hörde jag det också i ett helt annat sammanhang. Det var i P1-programmet Nordegren & Epstein, där en kriminolog (tror jag han var) intervjuades angående gängvåld och skjutningar, och eventuella åtgärder för att minska dessa. 

Det är inte innehållet jag undrar över. Men metoden att föra teorierna vidare. Denne forskare/kriminolog var nämligen, precis som många idrottare, en mästare i snabbpratning. Expressfort flög orden ur hans mun och det var stundtals svårt att hänga med i hans resonemang, som säkert var bra och hörvärt. Men jag stängde av stundtals. Allt gick alltså inte fram och in i mitt medvetande. Och kom inte och påstå att jag är trögtänkt, på något sätt!

Jag hoppas dessa människor får behandling så fort som möjligt. För företeelsen ökar.

Lyssna själv. Inslaget kommer ca 19-20 minuter in i programmet. 

*****

27 kommentarer:

  1. Jag lyssnade. Men om du inte påpekat det, hade jag aldrig ens reflekterat över fenomenet. Jag misstänker att det kan ha att göra med att den omnämnde kriminologen talade sk stockholmska och jag är sen ungdomsåren bosatt i samma område. Det talas ju fort här och har alltid gjort. I synnerhet om man jämför med talhastigheten längre norrut i landet. Jag talar också fort, betydligt fortare än t ex mina skånska vänner och delar av min familj som är bosatta där.

    Men jag håller med om att det rent allmänt är mindre stressande med människor som har ett något lugnare flyt i sitt tal.

    SvaraRadera
  2. Monica17:41

    Inga problem alls, är duktig och intressant. Han har en blogg så du får testa att läsa istället😉han är docent i kriminologi och forskat mycket, Manne Gerell. Skrivit bok om sina ämnen. Och skönt med folk som har lite fart i talet. Testade nu på en 75-årig man, inga problem där heller att höra allt. Nu diskuterar vi.

    SvaraRadera
  3. Monica19:14

    Fast nån äkta stockholmare är han inte, hör att han " bryter" på något norrut, kan vara västmanländska eller t o m norrländska 😏

    SvaraRadera
  4. @ Monet

    Jaså - du tillhör den skaran. Ja, då är du ju tränad. :-)

    Men vill man att ett budskap ska gå fram, så bör man nog tala lite mer "eftertänksamt".

    SvaraRadera
  5. @ Monica

    Skäms! Det finns inget som heter "norrländska". Lika lite som det svealändska eller götaländska. Vittnar om okunnighet, eller nonchalans.

    Där fick du! ;-)

    SvaraRadera
  6. Monica20:03

    Haha, inte ett dugg. Norrländska är ett av det svenska språkområdets sex olika dialektområden. Har uppkommit från det norska västnordiska och dels det uppsvenska, östnordiska. Och det finns en miljard sidor om du vill studera vidare om vårt språks historia, otroligt intressant är det.
    Hmm, trodde du visste ...

    SvaraRadera
  7. @ Monica

    Då vill jag att du i samtliga sammanhang slutar använda benämningen "skånska", "göteborgska", "östgötska", "småländska" m.fl. De är götaländska, punkt. "Stockholmska", "dalmål", "värmländska", "närkingska" är svealändska, punkt igen.

    Du menar alltså att jämtska och pitemål är samma sak?

    SvaraRadera
  8. Jag blir också förvånad varje gång du Bert framför de här synpunkterna om de svenska dialekterna. Min namne har helt rätt - det finns dessutom beskrivet i omgångar på mycket vederhäftigt sätt på språkforskningssidor och Wikipedia. Bland annat skillnaderna mellan de olika norrländska dialekterna, t ex mellan pite- och lulemål. Och jo, det heter norrländska!

    SvaraRadera
    Svar
    1. @ Monet

      Men vem har skapat begreppet? En Götalänning, kanske?

      Hur det än är så är det ett korkat begrepp. Generaliserande långt utöver det logiska.

      Radera
  9. Här törs man väl knappt kommentera vad man tycker ..Men håller på Bert!

    SvaraRadera
  10. Bert: är det inte så att man - oavsett vad Wikipedia och andra språkforskningssidor menar är det rätta - irriterar sig på att södra delen av vårt land indelas i en mängd olika dialektområden, medan sörlänningar - enligt min erfarenhet - svepande kallar det mesta norr om Eskilstuna för norrländska. Så upplever jag det.
    Håller med om talhastigheten, om än in Gerell var så "farlig". Daniel Alling kan susa iväg i väldig fart när han är på hugget.

    SvaraRadera
  11. Bert igen: "om än inte Gerell ...." förstås.

    SvaraRadera
  12. Angående Gerells dialekt:
    Så här svarade han i ett mejl:

    "Västernorrland mestadels!
    Född uppsala, föräldrar från västerbotten/västernorrland, flytt härnösand som 1-åring, östersund 5-9, söråker (utanför sundsvall) 10-12, sedan härnösand tills jag flyttade hemifrån".

    SvaraRadera
  13. @ Elisabet

    Tack för din forskningsinsats.

    Jag accepterar att det finns olika norrländska dialekter, för det gör det. Men någon "norrländska" finns inte. Likaväl som att svealändska och götaländska inte finns.

    Den gamla kolonialismen går aldrig ur, verkar det som.

    SvaraRadera
  14. @ Babsan

    Ja, du om någon känner ju till sakernas tillstånd.

    SvaraRadera
  15. "han bryter på något norrut, kan vara västmanländska"....

    Norra delen av Västmanland ligger ungefär 10-12 mil norr om Stockholm. Visst, det är "norrut" men det är väl att dra det lite väl långt att säga att Västmanland ligger norrut...

    SvaraRadera
    Svar
    1. @ Rexxie

      Befinner man sig i Rom så ...

      😉

      Radera
  16. @ Rexxie

    Men "tolv mil"!? Breddgradsmässigt blir det väl bara drygt 3?

    SvaraRadera
  17. On någon frågar mig vad jag har för dialekt svarar jag inte Norrländska.Jag svarar stolt , Pitedialekt och den sitter i efter 43 år i Uppland där det pratas Uppländska

    SvaraRadera
  18. @ Babsan

    Va!??? Och jag som trodde de pratade svealändska i Uppland. Tänk vad man lär sig. ;-)

    SvaraRadera
  19. Anonym17:18

    För att återgå till början av denna tråd så vill jag tycka litet om hastigheten i vissa programledares tal. För mig känns det som om många på radion + TV:n är utbildade sportreportrar. D v s det gäller att på några sekunder få med så stort antal ord som möjligt...i många sammanhang anser jag detta helt förkastligt. Det är omöjligt att hinna uppfatta vad som sägs av vissa reportra/programledare när det dessutom tillkommer en massa ovidkommnde hi hi, host, host, mjaae och "gnällande", gälla ljud från programledarens mun. Till slut skrev jag till SR P4 Norrbotten, i trevlig ton och påpekade detta (ja de vill ju ha feedback) vad hände, jo man tog bort mitt inlägg utan att ens bemöta det. Har förstått att vi är ganska många som retar oss på och hinner inte höra vad som sägs just detta för att de pratar på sportreportersätt. Tycker Majalena

    SvaraRadera
    Svar
    1. @ Majalena

      Se där! Fler som reagerat. Tyvärr måste ja säga att jag har liknande erfarenheter när det gäller kontakt med media. Dålig respons från deras sida.

      Radera
  20. I TV4 intervjuades en äldre-äldre kvinna via länk. Kvinnan hade en anhörig eller någon från omsorgen intill sig och det var nog tur det, för den äldre kvinnan hann aldrig uppfatta den tämligen unga programledarens frågor. Gång på gång fick den intill förklara. Till sist sa den äldre kvinnan att hon hörde inte frågorna.. ”Du pratar jun alldeles för fort!” sa hon till programledaren. Det är säkert många som upplever det likadant. En som jag själv tycker är suverän och tydlig är Fredrik Skillemar som är programledare i Rapport, tror jag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. @ Elisabet

      Exemplen blir fler och fler.

      Håller med om Skillemar.

      Radera
  21. Anonym23:48

    Dom må nu kalla det norrländska,men håller på Bert...

    SvaraRadera

Välkommen att kommentera.