.. den här senaste veckan. Och det passar bra, för det jag surat över är en surdeg. Då menar jag inte något som legat och gnagt och inte blivit gjort. Du vet så'na där saker som bara blir liggande, utan åtgärd, trots att det skulle fixa sig på en kvart om man bara tog tag i det.
Nej - det här var en äkta surdeg. Gjord efter konstens alla regler, inlärda från en relativt nyinköpt bok, där en surdegsexpert i pedagogiska vändor, mer eller mindre garanterade att det skulle bli ett bra bröd. Kul tänkte jag, som improviserat mycket, när det gäller just surdegsbröd. Med rätt bra resultat genom åren, faktiskt.
Men det här blev något annat. Sex dygn skulle det ta att få till surdegsgrunden. Okej, tänkte jag. Så får det bli.
Så blev det dock inte. Visserligen höll surdegsbabyn på att explodera redan dag 2, men sedan gav den mer eller mindre upp, trots HLR, eller vad man nu ska kalla de åtgärder som följde. Det slutade med att jag gjorde en deg på det som fanns dag 4. Bakade ihop en deg och lade den i formar. Bära eller brista - där fick de stå i två dygn.
Idag åkte de in i ugnen.
Nu har jag två härliga längder. Visserligen måttligt luftiga. Mer "kavringlika", men ack så goda. En mjölblandning av råg, graham, och vete. Både pumpafrön och solrosfrön inblandade.
Vet inte om jag ska skriva till den där författaren/bagaren och berätta hur man gör. Egentligen!
*****
Härligt! Här bakades det också bröd - det var igårkväll - och jag fick ta det mjöl som fanns hemma, i det här fallet graham och vete, plus solroskärnor, hela linfrön och pumpakärnor i det hela. Hade fifty-fifty vatten/nat.yoghurt, en skvätt flytande honung för att få det att jäsa, och oj, så goda dom blev! Gräddar dem i 220 grader, så får jag knaprig yta. Mums!
SvaraRadera@Elisabet
RaderaMen du fuskar väl med jäst, va? 😉
Absolut! Har inte tålamod med surdeg. / Elisabet
RaderaHärligt med eget bröd, inget som slår det, inte ens de köpta för hundra kronor. Mina blir minst tio gånger godare och bättre i konsistens.
SvaraRaderaSolrosfrön är användbart, har dem i kakor, som kolakakor och flarn också, ibland med torkade ingefärsbitar i. Tror de bara finns på hälsokosten här.
Gör jag scones river jag ett äpple i, du vet naturligt fruktsocker hur nyttigt som helst, har inget med den typ som industrin sätter till i det mesta, här vet man vad som är i. Och sen lite olika typ av mjöl i dem och oftas med fil eller yoghurt, vad som finns hemma.
SvaraRadera@ Monica
SvaraRaderaTack för tips med ingefärsbitar. Låter gott. Men nog kan jag köpa dem i vilken matvaruaffär somhelst här i stan.
Jag använder också rätt ofta "sånt som finns hemma". Det är bra återbruk.
Jag tänkte nog på kanderad ingefära i kakor men man kan kandera själv, lättkandera, jag tar aldrig så mycket socker som står i recept, gjorde nyligen rabarber-morotsmarmelad med knappt något socker och den mittemot grimaserar😄
SvaraRadera@Monica
RaderaTror jag håller med grimasören. 😏
Jag har läst lite i den boken och tycker nog det är lite för krångligt sätt. Jag bakar efter ett par andra recept ur en annan bok som är enklare. Jag fuskar med en liten bit jäst. Bakar det mesta av vårt matbröd. Det blir gott och är trevligt. ellem
SvaraRadera@ellem
RaderaTrodde att jag skulle få nya tips. Men jag vet inte ....
Provar nog ett par gånger till. Sedan får vi se.
Jag har Hele’ne Johanssons bok ”Bröd från Brunkebergs bageri”. Den tycker jag är bra och inte lika krånglig. ellem
SvaraRadera@ellem
RaderaTack för tips.
@Elisabet
SvaraRaderaMen det är gott.