Mat och sån't

måndag, mars 13, 2023

Vad är det som är så svårt

Språk intresserar. Jag har gått språklig linje på Handelsgymnasiet. 8 år engelska, 6 år tyska och franska, lite ryska, finska och italienska. Det har blivit en del. 

Svenska har jag talat i ca 70 år, så det kan jag också. Givetvis har språket utvecklats under den tiden. Nya begrepp ha kommit. Andra har säkert försvunnit utan att vi märkt det.

Språkrådet  får ny chef i höst. Hon har presenterats i radio och har redan hunnit reta upp mig och en hel del andra. Hon vill nämligen slopa 'de' och 'dem'. Hon vill att vi genomgående använder 'dom'. Det tycker alltså inte jag.

Jag kan för mitt liv inte förstå vad som är så svårt med 'de' och 'dem'. Förstnämnda kan bara användas som subjekt och 'dem' som objekt. 'Dem' kan alltså aldrig göra något. 

Nu har många, alltför många börjat använda 'dem' som subjekt. "Dem åkte till stan för att handla." Förmodligen för att de tror att ordet är en finare form av 'dom'.

Att man sedan kan använda 'dom' i talspråk för de båda formerna är en helt annan sak. Men bara där om man inte råkar citera någon som pratar.

Vi är ju så duktiga i engelska. Tror vi. Där har vi motsvarigheterna 'they' och 'them'. Skapar de problem, månne? Nja - jag vet inte. Men jag tror inte det. 

Men om det nu blir så att 'dom' blir allenarådande, måste vi genast ta upp frågan om de engelska formerna också och skriva till den brittiska språkrådet och kräva: Thom.


*****

33 kommentarer:

  1. Kan bara hålla med! "De är sena, men du kan dem sina uppgifter när de kommer in."
    En annan sak som får mig att tappa koncentrationen på innehållet är när ordet "liksom" används som utfyllnad. Nu senast var det en kvinna som hann med tio (10) "liksom" i en intervju som varade i 60 sekunder.

    SvaraRadera
    Svar
    1. @Allmycke

      Haha - ja, det blir bara komiskt. Och jag hör inte vad det egentligen handlar om.

      Radera
  2. Avundsvärt att kunna så många språk. Vad fick dig att börja läsa ryska?

    SvaraRadera
    Svar
    1. @Gunnel

      Haha - det var när jag gjorde lumpen. Vi var några stycken på luckan, som började. Mest var det för att se befälens reaktion när det var skåpvisitation. Böckerns stod alltid längs fram på hyllan

      Radera
  3. Nu håller jag faktiskt inte med dig - inte helt och hållet alltså. Jag kan inte heller förstå varför det plötsligt (?) blivit så omöjligt att hålla ordning på de och dem - helt överens med dig. Måste också erkänna att jag ofta tappar intresset (och tyvärr respekten) för en text med dessa grodor. Därför har jag svängt helt och tycker nu: låt DOM råda! Det gör mindre ont i ögonen att läsa ”dom gick hem” än ”dem gick hem”.

    SvaraRadera
  4. @Thalassa

    Härligt! Äntligen får vi gräla litegrann. ;-)

    Jag vidhåller; vad är det som är så komplicerat? Och varför har det blivit det de senaste decenniet (om ens det).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Monica15:17

      Retas lite ... du menar det senaste decenniet😄eller de senaste decennierna ... mycket ansvar att vara språkpolis😁annars inga problem med de och dem men om de vill förändra nu har jag inga problem med det heller. Finns ju oerhört mycket allvarligare frågor och problem i detta land.

      Radera
    2. @Monica

      Medge att 'de- och dem-frågan' har dykt upp först nu. Inte tidigare än 2010.

      Eller har du äldre exempel?

      Radera
    3. Monica15:56

      Frågat en 77-årig välutbildad svensklärare. Det varit aktuellt sen hösten 1976 enligt hen. (Finns väl ingen böjning på det), och undervisat och elever och studenter lärt sig skriva de och dem men sen struntar de i det de som vill. Hen tycker var och vart är värre, och så har vi sin och deras som journalister med få undantag kan skilja på.

      Radera
    4. Monica15:58

      T ex mycket vanligt, här står föräldrarna med deras son ... mycket vanligt, vems son är det?😄

      Radera
  5. Grrrräääl 😀. Jag håller i o f sig alltså med dig i det stora hela. Vad är svårt o varför? Men det här slaget känns förlorat. Tror inte vi/man/B Ranelid får rätsida på det, och ”dom” gör mindre ont! Nästa heta potatis: ”var och vart”. Dessutom beskylls främst vi norrbottningar för att alltid säga ”vart är du.” Grrr igen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Thalassa

      Ja, jag kan inte begripa att dagens unga inte får lära sig svenska i skolan. Det fick vi. Och det underlättade definitivt inlärning av andra språk också.

      Radera
  6. Eliza09:45

    Infödd norrlänning..Aldrig hört någon säga,vart är du...Däremot har jag förstått att det skylls på dialektalt när det kommer "nya" uttryck.. Och det heter DOM...

    SvaraRadera
    Svar
    1. ELIZA

      'Dom' är fult i skrift. Så är det bara.

      Radera
  7. Eliza - nej, inte känner jag heller igen det från min omgivning i NorrBOTTEN. Men - om man är med i språkgrupper stöter man jätteofta på detta: att felaktiga och//eller konstiga uttryck sägs används i Norrland.

    SvaraRadera
  8. Nu är jag en skåning med båda stövlarna i leran och jag har inga som helst problem med dom. Viktigast är att folk förstå vad jag menar när jag kommunicerar i skrift.
    Felaktig kommatering och särskrivning däremot....illa!

    SvaraRadera
    Svar
    1. @Christel

      Och jag säger bara grattis!

      På namnsdagen, alltså.
      🥂🍾😊

      Radera
  9. @ Monica

    Sedan 1976!??

    Då måste det vara ett sydsvenska fenomen, som sedan spridit sig som pesten norrut. ;-)


    Och, som sagt - hur gör vi med engelskans 'they' och 'them'?

    SvaraRadera
  10. @Bert. @Monica
    Det sydsvenska fenomenet nådde inte Stockholmstrakten heller så tidigt - åtminstone inte så att det märktes. Min son började i skolan 1986 och vi har aldrig träffat på detta under hans skoltid.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Monica17:42

      Ja nu är det ju i Stockholm vi bor sen över 40 år och jag är född i Uppsala. Mer sydsvensk än så är jag inte. Och inte språkvetaren heller som undervisat i Stockholm, fast en kort tid i Eskilstuna, mest åt väster.

      Radera
  11. Monica17:38

    Tror folk har lättare med they och them och dagens barn är suveräna på engelska, det är inte de äldre som jag kallar dem, både 40-talister och 50-talister talar inte så bra engelska som de tror. Finns undantag.

    Och lite kuriosa, för att få legitimation i Sverige, välutbildade sjuksköterskor och andra yrken också från EU-länder, de har längre utbildning inom medicin än här, det görs tentamen i Uppsala när de pluggat otroligt på svenska språket. Den tentamen tror jag väldigt få svenskar skulle klara. Några procent bara, är nästan skrattretande avancerad. Med uppgifter och uttryck som man verkligen inte använder eller behöver. Och grammatiken enormt invecklad som ingen äldre, utan språkutbildning, svensk idag har koll på, massor med nytt finns inom det och nya begrepp.

    Jag gjorde den på skoj för närstående undervisade och fick de studenterna väl godkända, de visste inte nog hur de skulle tacka och jag klarade den galant, måste testa tänkte jag men fann en del rent löjeväckande i kraven för tänkte på helt genuina svenskar på hög nivå som inte kan detta själva, sett mycket i min dar.

    Och då är det viktigt att påpeka att läkare som folk möter och som knappt talar svenska så någon förstår, de har ännu inte gjort denna tentamen. De är ännu inte legitimerade och kan ha år kvar till färdig utbildning men du möter dem in action ändå. Så är det.

    SvaraRadera
  12. Monica17:52

    Och måste väl förtydliga, för att en sjuksköterska ska få en tjänst här så måste hon vara legitimerad och där ingår denna tentamen att vara godkänd. Medan läkare kan arbeta och det står läkare på rocken långt innan de är klara med utbildning och legitimation.
    Och nu får undersköterskor skyddad yrkestitel vilket innebär att ingen annan kan få den tjänsten, varken utbildade sjuksköterskor som väntar på leg. eller läkare under utbildning. Däremot har den legitimerade sjukvårdspersonalen ansvar för undersköterskornas misstag. Så egen legitimation för dem vore det rätta.

    SvaraRadera
  13. @Monica

    Men om ungarna klarar 'they' och 'them' ... Varför klarar de då inte 'de' och 'dem'? Det tycker jag är väldigt märkligt.

    SvaraRadera
  14. Monica22:20

    Jag tror de klarar det. Är väl några som vill ändra bara och bestämma.

    SvaraRadera
  15. @Thalassa

    Jag hävdar också att det är en nyare trend.

    SvaraRadera
  16. Monica22:38

    Kollar upp lite grundligare, debatten förekom redan under fornsvenskans tid, sen medeltiden och senare århundraden. Och mycket finns om hur det blev använt, de, dem, dom även av kungliga så är visst inget nytt.
    Men "domdebatten" efter forntid blossade upp på 70-talet så stämmer med lärarens minne där men själv har jag aldrig använt dom, knappt i talspråk. Men kungliga på 1700-talet i skrift. Intressant. När herr Ranelid pratade nu hann nog inte många med. Han är ju ingen språkvetare heller. Men de kan ofta inte heller förklara.

    SvaraRadera
  17. @Bert
    Apropå att ungarna klarar they o them. Kan det bero på att engelskan väl (?) inte har något ”dom” som krånglar till det?

    SvaraRadera
    Svar
    1. @Thalassa

      Där har vi det.

      Vi stryker helt enkelt 'dom' för gott, så löser det sig. 👍

      Radera
    2. Monica23:35

      De har klarat sig förbi "dom", annars räknas engelskan som det ordrikaste språket i världen och även ett av de svåraste. Men även där använder inte britterna hela språkets möjligheter därför att man inte behärskar det precis som svenskar inte behärskar sitt språk.
      Men "dom" verkar vi ha svårt att bli av med😄med sin långa historia sen forntiden. Läste att på slutet av 1800-talet sa överklassdamerna "dom" i Stockholm. Det var då redan väl använt av "vanligt" folk i Norrland sen länge😄.Intressant är det. Di användes ju länge också i vårt land.

      Radera
  18. Monica22:51

    sv.m.wikipedia.org/wiki/Dom-debatten

    Jättebra artikel! Och det där som ser ut som långt p är tonande och så mycket påverkat av engelskan och tyskan, men så är det ju i vårt språk.

    SvaraRadera
  19. Vi fick lära oss att skriva dom i lågstadiet så för mig är det inget konstigt. 🤷‍♀️

    SvaraRadera
    Svar
    1. @V

      Det måste ha varit ett mycket lågt stadium. 😎🤣

      Radera
  20. Monica19:36

    Aldrig hört talas om något sådant. Måste vara lärare som inte kunde själva och var obehöriga men märkligt ändå.
    Lite svårt att ta reda på om det är tillåtet men det kan ju ändras nu med eventuella reformer.

    SvaraRadera

Välkommen att kommentera.