Mat och sån't

fredag, maj 03, 2024

Noterar ...

.. lite ledsamt att det är rätt knapert på fågelfronten. Hittills i år har vi bara haft besök av 15 arter. Jag saknar till exempel koltrast, rödvinge, rödhake - arter som brukar finnas här redan i början av april vissa år.

Jag hoppas att det inte beror på fågelinfluensa, eller på grund av klimatförändringar. 2023 var i sin helhet ett rätt magert år, vad gäller frågelarter. Endast 27 arter visade sig här på tomten. Annat var det till exempel 2020, då 44 olika sorter besökte. Det har ofta handlat om ca 30 -40 arter här genom åren. Men i fjol blev det alltså 'bakslag'.

Så nu är det bara att vänta och hoppas på att tendensen vänder. Hittills ser det tyvärr inte så kul ut.

*****

13 kommentarer:

  1. Vi har många koltrastar och också småfåglar, såna som man alltid brukar se och höra. Saknar inte några vårfåglar alls här i Uppland. Men en fågelkännare hade kanske sagt annorlunda. Jag ger dem solrosfrön till innekattens förtjusning och frustration innanför fönstret. Och de är MÅNGA!

    SvaraRadera
    Svar
    1. @Monet

      Bra att du matar. Och att du har intrycket av stt de är många. Hoppas att arterna är många också. 🤔🙂

      Radera
  2. Bert: jag har aldrig varit med om att det sjungs så lite vid 3-tiden på morgnarna! Det är nästan t y s t! Idag såg jag enbart pilfinkar vid fröautomaten .,. nu och då trippade en sädesärla förbi på gräsmattan, koltrasten, jo, den är här .,. svalorna flög fram och åter i hamnen, men alla dom andra ...? Var håller dom hus? Det är rent bedrövligt. Inte ens blåmesar, talgoxar vilka det annars vimlar av .., har jag sett på flera dagar! Till min glädje en liten rödhake och gransångaren mal på som tidigare. Men ändå .., så jag undrar var övriga håller hus?

    SvaraRadera
    Svar
    1. @Elisabet

      Ojdå. Inte så kul. Jag får intrycket att något är fel.

      En enjängd gransångare saknas också.
      Det är längesedan jag träffade den.

      Just nu har vi dock svärmar av bo- och bergfink.

      Radera
    2. Monica22:23

      60 arter är utrotade världen över p g a dem och fler blir det varje år och fler dödas varje år, den artikeln är från 2017 och nu forskas på detta i världens länder och man ser och sett vad som händer. Tanken en gång var ju att ha dem till råttfångare och liknande men det har blivit annorlunda och fler och fler tamkatter finns. Så är bra ändå att ha rovdjuret som innekatt. Och de trivs säkert väl så bra med det livet.

      Radera
    3. @Monica

      Tack för länken. Tror iofs att jag läst den tidigare.

      Här i stugsamfälligheten har jag varje sommar manat kattägarna att hålla katterna inne från början av juni till mitten juli. Från början blev det lite dålig stämning. Men nu respekteras det bättre.

      Radera
  3. Monica22:17

    https://svenskjakt.se/jakt-prylar/katter-dodar-16-miljoner-smafaglar-varje-ar/

    SvaraRadera
  4. Mari20:30

    Men är det inte så att ni vistas mest i stan numera? Mer än tidigare år alltså... Påverkar kanske??

    SvaraRadera
  5. Här har vi haft ett par rödhakar senaste veckorna. Likaså en järnsparv som är första gången jag sett. När bofinkarna kom la jag ut havregryn uppblötta i rapsolja och snart kom många av ”markätarna”. Rödhaken var först på mornarna och satte sig så den syntes inifrån köket. Dags att fylla på mat! Nu syns ingen till när snön sjunkit undan och värmen kommit. ellem

    SvaraRadera
  6. @mari

    Ja under kallvintern har vi inte varit här så mycket. Men 2023 var vi här i vanlig ordning, dvs som vi alltid varit.

    SvaraRadera
  7. @ellem

    Konstigt nog ser vi inga trastar. Det hör har ju varit ett riktigt 'trasttillhåll' i alla år.

    Något är galet.

    SvaraRadera
  8. I det här seniorområdet finns det lappar om att INTE mata fåglar. För se då kommer råttor och annat otyg på beställning. Det är så dumt så jag struntar fullständigt i det men gör det diskret. För tänk om det kommer fågelbajs på parkbänkarna också! Gammal är inte alltid vis och många här har de mest knäppa idéer för sig. När det gäller katter har vi haft utekatt på vår skärgårdsö och det togs aldrig några småfåglar under våra 15 år där. Någon enstaka nerfallen unge kanske. Men mängder med möss, sork och råttor. Till och med huggorm! Katter är på det sättet verkliga nyttodjur -i synnerhet vår duktiga ras Maine Coon. Här blir det dock inne och nu träning med koppel.

    SvaraRadera
    Svar
    1. @Monet

      Ja - snart får vi inte ens släppa ut korna. 🙃

      Radera

Välkommen att kommentera.