Mat och sån't

tisdag, november 26, 2024

Vad tror du ...

.. om det här inneämnet artificiell intelligens, Ai. Egentligen? Själv är jag lite fascinerad. Men det kryddas också av en rädsla. Vart är vi på väg?

Det finns en AI-kommission i Sverige, som idag har lagt fram en plan för hur Ai ska få ta plats i våra liv.

"Buffén är serverad för regeringen att plocka ifrån. Men hur står det till med aptiten, frågar sig SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén."

Ja hur ställer sig regeringen till att använda ickemänsklig intelligens. Det är frågan. 

Jag tog chansen och frågade en chatrobot. Har aldrig gjort det förr, så det var lite spännande. Jag ställde en rak fråga: Vad tycker vi svenskar om AI? 
Svaret blev ganska kort och koncist:
"Svenskar har generellt en positiv inställning till AI, men det finns också en medvetenhet om de utmaningar och risker som teknologin kan medföra. Många ser AI som en möjlighet att förbättra effektiviteten inom olika områden, såsom sjukvård, transport och utbildning. Samtidigt finns det en oro kring frågor som integritet."
Ja, det kanske stämmer. Men hur vet vi det?
 
Jag satt på fiket igår. Vid bordet intill satt tre äldre herrar. En av dem pratade väldigt högt. Han var dessutom nyfångad i Ai-nätet. Berättade vad han hade varit med om sedan han för en tid sedan hade börjat fråga om saker. Han hade fått låååånga utläggningar om allehanda frågeställningar och var helfrälst. Det hördes. Och nu försökte han övertyga sina två kompisar att prova också. De verkade lite mer tillbakadragna, trots de exempel som  'frälsaren' visade dem på sin mobiltelefon. 

Sanning är kanske inte så enkelt. 

Vad tycker du?

*****

9 kommentarer:

  1. Jag som gillar att fota tycker jag ser att Ai-bilder kommer in mer och mer i ex. Instagram det tycker jag är tråkigt. Jag har testat att fråga Ai om en specifik fråga. Vad jag såg då var att den samlade in information från olika webbplatser och sammanställde en berättelse/svar till mig av dessa. Vilket kan vara bra eftersom jag slipper söka på flera webbplatser för att få svar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. @Tony

      Håller med dig angående manipulerade bilder.

      Jag inser också att Ai kan ha sina förtjänster också. Det gäller bara att inte låta intelligensen 'galoppera iväg' på egen hand. Hur gör man det?

      Radera
  2. AI är säkert bra så länge man kommer ihåg att den inte alltid är särskilt bra på fakta och detaljer. Av erfarenhet sedan tidigare försök bad jag chatGPT att lista de tio främsta romanerna på svenska och fick det här svaret:

    ================================
    Här är en lista på 10 framstående svenska romaner, både klassiska och mer moderna, som har haft stor inverkan på svensk litteratur och kultur:

    1. **"Utvandrarna" (1951) av Vilhelm Moberg**
    En episk berättelse om svenska emigranter som lämnar Sverige för att söka ett bättre liv i Amerika under 1800-talet. Romanen är en del av "Utvandrarserien".

    2. **"Pippi Långstrump" (1945) av Astrid Lindgren**
    En älskad barnbok om den orädda och fantasifulla flickan Pippi, som har blivit en internationell symbol för frihet och självständighet.

    3. **"Doktor Glas" (1905) av Hjalmar Söderberg**
    En psykologisk roman som utforskar moral, ångest och kärlek genom doktor Glas tankar om rättvisa och etik.

    4. **"Kopparberg" (1988) av Kerstin Ekman**
    En mörk och gripande berättelse som blandar nutid och historia i en svensk småstad, och belyser mänskliga svagheter och samhällsproblem.

    5. **"A Man Called Ove" (2012) av Fredrik Backman**
    En hjärtevärmande och humoristisk roman om en gammal man som finner sin plats i världen genom relationerna han knyter med sina grannar.

    6. **"Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann" (2009) av Jonas Jonasson**
    En humoristisk och absurd berättelse om en man som på sin hundradag rymmer från sitt hem och ger sig ut på ett äventyr, där han råkar påverka världshistorien.

    7. **"I taket lyser stjärnorna" (1997) av Johanna Thydell**
    En gripande ungdomsroman om en tonårsflicka som får reda på att hennes mamma är döende i cancer.

    8. **"En man som heter Ove" (2012) av Fredrik Backman**
    En hjärtevärmande berättelse om en ensam och bitter man som finner oväntad vänskap och försoning.

    9. **"Boktjuven" (2005) av Markus Zusak**
    En internationellt framgångsrik roman som utspelar sig under andra världskriget, och handlar om en flicka som stjäl böcker och delar dem med andra för att ge dem hopp.

    10. **"Den allvarsamma leken" (1912) av Hjalmar Söderberg**
    En roman om kärlek, lojalitet och moral, som utspelar sig i Stockholm och behandlar de komplexa val en människa kan ställas inför i livet.

    Dessa böcker representerar en mix av genrer, teman och historiska perioder som har varit viktiga för svensk litteratur och litteraturens utveckling.

    ================================

    En guldstjärna till den som hittar romanen Kopparberg av Kerstin Ekman!
    Och "En man som heter Ove" två gånger? Medan Selma Lagerlöf inte kommer med alls? Och ja, eftersom jag frågade efter romaner på svenska så får jag väl antagligen acceptera att australiensaren Markus Zusak kommer med på listan...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag påpekade missen med Zusak och fick det här svaret:

      ==============================
      Du har helt rätt! Markus Zusak är faktiskt en australiensisk författare, inte svensk. Jag ber om ursäkt för det misstaget. "Boktjuven" är en mycket uppskattad bok, men den bör inte ha inkluderats i en lista över svenska romaner.

      Jag kan ersätta den med en annan svensk roman. Här kommer en korrigerad version av listan:
      ============================
      (och så samma lista men med "Ett öga rött" (2003) av Jonas Hassen Khemiri i stället för Boktjuven.

      Radera
    2. ...och så påpekade jag att Fredrik Backman var med två gånger och fick det här svaret:

      ============================Du har rätt igen, och jag ber om ursäkt för att jag listade Fredrik Backmans bok "En man som heter Ove" både på svenska och engelska i listan. Det var inte meningen att upprepa samma bok två gånger, och det var ett misstag.

      För att rätta till detta, här kommer en uppdaterad lista utan upprepning, samt en annan bok som kan ersätta den:
      =======================================
      (och så samma lista men med "Gentlemen" (1992) av Klas Östergren i stället för "A man called Ove")

      Så, man får prova och kontrollera sanningshalten om man ska vara säker. Men den är i alla trevlig att chatta med....

      :-)

      Radera
    3. Det är ju utan tvivel så att AI kan vara till stor hjälp inom många områden, jag tänker kanske mest på detta att ställa diagnoser när det gäller olika sjukdomar, t.ex cancer. Och säkerligen finns det en mängd andra områden också, bara det att jag inte just nu kommer på dem. MEN .., jag ska villigt erkänna att jag känner en viss oro att detta med AI ska skena iväg något alldeles omåttligt, så där så vi (mänskligheten) helt tappar kontrollen över tillvaron. Det har vi väl å andra sidan redan gjort.

      Radera
    4. @Rexxie

      Intressanta resultat, som ju också visar på att Ai inte är att lita på i alla lägen, även om vi som Elisabet skriver, kan ha stor nytta av det i vissa sammanhang.

      Men många gånger kanske vi inte kan genomskåda de rapporter/svar som vi får och därför inte kan lita fullt ut på dem. Men det kan vi å andra sidan inte göra med mänskliga svar och inlägg heller.

      Radera
  3. Anonym18:47

    Jag började lyssna på en bok inläst av Anders AI.
    Så många ord fick fel betoning och satsmelodin var fel. Den klarade jag inte alls av att lyssna på och valde text upplagan istället.
    / Carin

    SvaraRadera
    Svar
    1. @Carin

      Det är också ett exempel jag har hört talas om. Dessutom har jag fått höra om översättningar som blivit fel - lite 'mekaniska'.

      Radera

Välkommen att kommentera.