Mat och sån't

lördag, juni 04, 2016

Rosmarinlax

Ikväll serverades en improvisation i Rånlandsköket. En rosmarinrimmad regnbågslax, med potatisstubbar, rotsellerichips och granskottssallad.

Såhär gjorde jag:

  • Lägg en laxfilé i ugnssäker smörad form.
  • Gör en blandning av grovsalt, stött rosmarin och pressad vitlök och bred över laxen. Låt stå i minst någon timme.
  • Ansa och skiva rotselleri i tunna skivor. Lägg på plåt, salta lätt och rosta i ugn på 125 grader till de är spröda. Det tar upp till en timme.
  • Marinera färska granskott i lime och honung i någon halvtimme.
  • Halvera rundpotatis av fast sort. Ställ halvorna i smör i stekpanna. Snittytorna nedåt. Salta. Börja med stark värme. När fettet börjar fräsa, sänk till svag värme och lägg gärna ett lock över. Låt fräsa i ca 30 minuter. Testa med gaffel att potatisen blir mjuk.
  • Ställ laxen i ugnen på 125 grader i tio minuter, varefter du höjer till 200 i ytterligare ca fem.
Servera genom att lägga upp sellerichipsen i en liten hög på stor tallrik. Lägg upp potatisen snyggt med den gyllenbruna snittytorna synliga. Krydda med basilika eller dragon.

Lägg upp laxen i bit. Eventuellt kan du servera en crème fraiche med kantarell som sås. Gör en grönsallad på blandade småblad och lägg i granskotten- Någon dressing behövs inte. Låt lime-honungsmarinaden gå med.

Njut med ett glas av det goda vinet Marin. Italienskt, frisk citruston.

Mums!




*****

2 kommentarer:

  1. Låter suveränt gott. Vi har gjort en paus med hemmalagad röding - det luktar fisk i dagarna tre. Gott även med falukorv.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hur är det med Vätternrödingen? Är den hotad, eller lever den i högönsklig välmåga tills du träffar på den? ;-)

      Radera

Välkommen att kommentera.