Mat och sån't

fredag, augusti 31, 2018

Och månen ...

.. går sin vanliga rutt över himlen.

*****

Bistro Rånlandet ...

.. serverade ikväll en läcker suovas med västerbottenostgratäng, basilikafräst mango och lingoncrèmefraiche.

Till det serverades ett av våra favoritvin; Chateau Bouscassé par Alain Brumont. Prova det till vilt!

Det blev dessert också. Vaniljglass med åkerbärssylt. Nederburg dessertvin.

Nu är vi nöjda.

*****

Meditation

Rensar säsongens första lingonskörd. Den blev liten. Inte för att det inte finns bär; mer för att de är så ojämnt mogna.

Någon vecka till med samma soliga väder som idag, så blir det nog mer att rensa och mer meditation vid rensbrädan.

Men dagens byte räcker gott och väl till en god lingonkaka. Kanske två.

*****

torsdag, augusti 30, 2018

Syskonen ...

.. Harry och Harpa Haraldsson jobbar sent med gräsklippningen idag.

Men vi har ju gett dem friheten att själva bestämma schemat. Det blir mest harmoniskt då.

*****

Odyssé

Hipp som happ bestämde vi igår kväll att åka utomlands idag. Det är ju rätt enkelt för vår del.

Nåja. Nu var ju det mesta som skulle besökas beläget inom rikets gränser. Benkes hemby Juoksengi och föräldragravar i Svanstein. Att vi sedan käkade lunch i Pello på den finska sidan gav lite extra krydda i form av en ny stor matta, som köptes i den lilla gallerian där.

Det stället besöker vi traditionsenligt när vi passerar här på väg till skidorten Levi på vintrarna. Och senaste gången i vintras råkade vi se denna matta som skulle passa utmärkt till vår matgrupp i vardagsrummet hemma i stan. Den vi har där behöver bytas ut. Sagt och gjort. En åländskt väveri fick vår kvalitetsutmärkelse.

Sensommardagen fortsatte att vackert ackompanjera oss söderut genom den vackra Tornedalen, när vi vände hemåt. Denna gång via Haparanda, som ännu en gång fick se två potentiella kunder åka förbi det stora möbelvaruhuset. Vilken skymf!

Och någon timme senare rullar vi fram till stugan.

Bra att kunna se Sverige utifrån någon gång. Vy från lunchstället på den finska sidan.
Vi vänder åter mot fosterlandet Sverige och trakter som enligt SD inte bebos av svenskar. (???)
*****

onsdag, augusti 29, 2018

Mörkrädd

Vad är det som händer? Törs man förlita sig på svenskarnas sunda förnuft, eller är historien från 30- och 40-talen förpassad till evig glömska.

När jag läser om den så kallade Alt-rightrörelsen, undrar jag vem det är som är mörkrädd. Är det det stora grabbgänget födda någonstans på 80-talet, stora och starka?

Sedan kan man ju undra över herr Åkessons mörkrädsla för P3 där han intervjuas i kanalen och säger att han vill lägga ner den, för att den bara är "vänsterliberal propaganda".

Jag förstår plötsligt varför SD-anhängare i större utsträckning än andra använder sig av robototar (bot-ar) för att sprida dynga över nätet. De använder sig av så kallad artificiell intelligens. Det rapporterades också idag.

 Ja, vems intelligens skulle de annars använda? Själva verkar de ju vara helt utan.

*****

tisdag, augusti 28, 2018

Shopoholicism

En så'n där händelselös dag. Tycks det. En dag i stan. Gråväder, men bara lite regn då och då. Det blir tvättstuga, lunch på stan, besök hos frisören, veckoinköp m.m.

Men så gjorde jag något som jag aldrig gjort förut. Jag köpte byxor. Två par!!! Det är ju inte klokt. Överdriven konsumtion som jag ogillar starkt.

Här i Luleå har vi en smått legendariskt affär, som säljer jeans. Bara jeans. Massor av jeans. Alla i världen existerande modeller. Ägaren är också legendarisk. Han ser direkt på kunden vilken storlek och vilken modell som passar. Helt suverän. Men nu börjar han komma till åren och lägger ner verksamheten. Alltså var de utförsäljning.

Jag skäms lite. För jag har inte varit särskilt trogen den där affären genom åren. Men nu lockades jag dit av att allt såldes till halva priset. Ett par Levis av traditionell modell kan man väl alltid samla på sig. De håller, modemässigt. Nu blev det en ny modell för mig. 511. Han tyckte att jag skulle kunna ha den. Skönt att få tag i ett par jeans utan extravaganser. Inte blekta. Inga hål på knäna, och som kräver att man "bor in dem". De kommer att räcka ett tag.

Men det andra byxparet, då. Jo, de var planerade. Ett par arbetsbyxor på Clas Ohlson. Det var det.

Men sedan hände inget mer än att vi beslutade att stanna kvar i stan till imorgon. Vädret lite trist.

*****

måndag, augusti 27, 2018

Vem vet

Kanske öppnar jag ett museum. Det kan bli aktuellt efter en idé som jag fick när jag hade kommenterat i bloggen Timmer och masonite. Det gällde då en hushållspappershållare, som vi båda hade. En av utmärkt design och funktionalitet. Jag tipsade också om att jag en gång skrivit om min.

Min kommentar besvarades med denna initierade information:
Underbar analys av köksmodets förflackning ;-) Länge leve den heltäckande rostfri diskbänken av funkisanda. fortfarande med tjock plåt och inte den lättstötta plåtkvalitén av idag - till och med den sparar dagens tillverkare in på. 
OCH VAD SER JAG: hushållspappershållaren "från himlen" - så välfungerande och vackert diskret.
OCH ÄNNU MER: svensktillverkat(!) Höganäskaklet "Land" med design av Lena Andersson på 80-talet (http://atriumdesign.se/atrium_projects/hav-land-vind). Idag importerar Höganäs sitt kakel och sin mosaik. Tack vare din kommentar hos mej om hushållspappershållaren hittade jag hit. Tack för det!
Så nu kanske jag kan dryga ut pensionen. Entréavgift 50 kronor för att komma och se vårt kök.

Det går bra att betala med Swish.

*****

Måndag morgon

Nå! Har du varit ute och sett daggen i sommarens blondnande (Jo, jag vet att det ordet inte finns i SAOL. Än! Men jag jobbar på det.) gräs?

Nähä?

Jaha - Du jobbar, stackare.

*****

söndag, augusti 26, 2018

Kortnäst

Miljö- och klimatfrågan har såhär i slutet på valrörelsen blivit alltmer aktuell. Till och med bland väljarna. Det visar flera undersökningar. Folk har börjat intressera sig. Den exceptionella sommaren har påverkat.

Själv har jag väl inte dragit några slutsatser bara för en sommars skull. Vi har haft fina (varma) somrar förr. Men att klimatet förändras på ett eller annat sätt på grund av mänskliga aktiviteter tror jag på. Sedan kan det yttra sig på ett flertal sätt. Exempelvis starka svängningar i vädret. Snabba växlingar. Stora nederbördsmängder på kort tid, med mera.

Att vi bör göra det vi kan för att ändra våra beteenden är också betydelsefullt. Här finns då tyvärr en del som gärna stretar emot.
 - Vad kan vi i lilla Sverige göra?
 - Det spelar väl ingen roll om jag sopsorterar.
 - Vår påverkan på världsklimatet är ju minimal.
 - Det är ju Kina, USA och Indien, som ska skärpa sig.

Vad är det för människor som så underskattar sin egen betydelse? Som menar att bara de där jätteländerna striktar upp sina beteenden, så kan vi strunta i att bidra. För det är väl det man vill, kan jag tänka. Av bekvämlighet. Eller kanske beroende på mindervärdeskomplex.

Eller också är man sverigedemokrat, som ska hjälpa till "på plats". Jojo! Är det den storsvenska makten som ska fixa miljöproblemen i Kina. Där flög mindervärdeskomplexet all världens väg, tillsammans med hjärninnehållet.

*****

lördag, augusti 25, 2018

Dagens designpris ...

.. går till denna snygga nattfjäril.  Det är ett Vitgrått klippfly. Antitype chi, på latin.

*****

Väl förättat förmiddagsvärv


Förmiddagen i det här hushållet tar slut vid elvakaffet. Du vet det där som severas 12.30.
 - Men äter ni ìnte lunch då, frågar du. Nej, det gör vi inte, eftersom frukosten intas sisådär mellan nio och tio. Och den står vi oss på rätt länge. 

Idag ägnades förmiddagen åt trimning. Det var mittremsan på vår tillfartsväg som behövde ansas. Konstigt nog har jag aldrig gjort det förr under de 16 år som vi haft stugan. Jag vet att någon av de andra grannarna gjort det någon gång, men nu har de tydligen tänkt vänta ut den där Bert - Kan inte han ställa upp, för en gångs  skull? Det blev en hel del annat sly som fick släppa livet till också. Det växer bra i dikeskanter, även under "torrsomrar". 

Så nu är det gjort. Snyggt blev det, eller hur?

Sedan får vi se vad Audin tycker. Har en känsla av att den kommer att sakna att bli kittlad under magen.

*****

fredag, augusti 24, 2018

Det regnar

Det är lite höstkänsla idag. För första gången den här säsongen. Mörka moln. Det är bara att kapitulera och stanna inne; tända lampor mitt på dagen. Det är vi inte vana vid. Kanske gör vi till och med en brasa, om inte annat för mysfaktorn.



 Imorgon är det sol utlovat igen.

*****

Har du tänkt på ...

.. att Bartolomeus har namnsdag idag?
Det är den här dagen som svalorna ska samlas och börja ge sig iväg söderut. Någon svala har jag inte sett idag, så det stämmer kanske. Å andra sidan har jag sett svalor betydligt senare på året än augusti många gånger. Hm?

Den här dagen är också känd för att förutspå höstens väder.

Det ser väl ut sådär.

*****

torsdag, augusti 23, 2018

Och nu är det klart

Norrgaveln är äntligen omhändertagen. Resten av huset målades om för två år sedan. Men sedan tog lusten slut. Eller nå't.

Av någon anledning blev det inte gjort förra sommaren heller. Ingen har klagat heller, så pressen har varit obefintlig.

Men så i veckan rann inspirationen till och idag gjordes svåraste biten klar. Högt, mycket högt upp under taknocken stod jag på stegen med penseln på förlängningsskaft. Jobbigt och inget för någon med anlag för yrsel.

Bra jobbat!
Tycker vi.

*****

Här pågår ...

.. arbete på hög nivå. Och högre ska det bli. Huuuga!

Foto: Benke.
*****

Vad är det ...

.. med politiker och kvitton, undras i P1 morgon.

Vad är det med samhällstoppar och grundkurs, undrar jag.

*****

onsdag, augusti 22, 2018

Plötsligt

Ibland har man ögonen med sig. Ibland inte alls.
- Men titta, sa jag. Här står ju en massa solrosor i knopp.

Det var mer eller mindre mitt framför näsan på oss. Lite till vänster om vår infart och bara några meter från vår parkeringsplats.

Förvåningen var stor. Varför har vi inte sett dem förr? Och vem har planterat dem.

Vi har i år träffat på små odlingar lite här och där i rabatterna. Men då har plantorna varit fem centimeter höga. 
Trädgårdsmästare är förmodligen ekorren, som stulit från fåglarnas fröautomater och "gömt" för framtida behov. Krisförebyggande åtgärder, förstås.

Nu hoppas vi på att de ska hinna blomma i höst.

Vi hade bara 3,9 grader i natt. Plus, alltså.

*****

Naivt

Lyssnar på Ring P1 som idag gav lyssnarna möjlighet att ställa frågor till Ulf Kristersson (m).
Två saker som jag reagerade över. Det första gäller en inringare.
  - Vi behöver inte göra något åt miljön nu! Först om 150-200 år blir det märkbart. Därför är det ingen brådska med akuta åtgärder.
Ungefär så menade han. Och tyvärr tror jag att många resonerar så. Kör på bara. Ta inte ansvar. Det är ju så jobbigt. 

Här var moderatledaren av annan åsikt, tack och lov.

Och jag kom att tänka på ett kinesiskt (om jag inte minns fel) ordspråk:
Varje resa börjar med det första steget.

Nästa ämne där jag reagerade handlade om Kristerssons åsikt om skolor, och friskolor. Han tycker att skolor ska kunna drivas även av religiösa församlingar; "bara de inte blandar in religion i utbildningen".

Varför skulle en religiös församling driva skola då, undrar jag. Kanske i vinstsyfte? Och då blir de ju välsignade av (m).

Naivt i båda fallen.

*****

tisdag, augusti 21, 2018

Rånlandet 21 aug kl.21.12

Augustimånen hann jag inte få på bild. Den smög ner bakom skogen. Men ett par skymningsbilder från "trädgården" fick jag i alla fall.



I övrigt har inte mycket hänt.Förmiddag i stan. Lat eftermiddag i stugan.

Det var det.

*****

måndag, augusti 20, 2018

Mitt förhållande ...

.. till smådjur är gott. Ända sedan barndomen, då jag i fyraårsåldern påträffades i mosters rabatt klappandes humlor på ryggen.

Mamma var inte av den hysteriska sorten. Hon lät mig hållas.

På senare år har intresset ökat. Det beror förmodligen på att vi för 16 år sedan byggde ett stiligt fritidshus. Där kunde jag under lite mer "vetenskapliga" former lägga märke till och notera vilka smådjur som finns runt om oss. Vilken oerhörd rikedom av varelser som ingår i naturen. Var och en spelar roll; ingår i ett sammanhang.

Den här filuren som hade dagkvarter på vår förstukvist och dessutom i ögonhöjd, kunde man inte missa. En lurvig liten nattfjäril. Inte kunde jag låta bli att precis som med humlorna i mosters rabatt, varsamt klappa detta så kallade fly av märket Blegult gulvingsfly på huvudet. Fjärilen hade inget emot det. Satt lugnt och tittade på mig med sina stora ögon.

Trevligt möte.

*****

Svalt

Det är bara 12 grader när vi tar tidningsrundan. Men solen skiner, så det känns ändå rätt behagligt, eftersom också luften beslutat ligga "i korgen".

Lövsångaren är Sveriges vanligaste fågel. Det märks. För nu svirrar familjeflockarna runt i skogen och ovanför våra huvuden. Kanske dags att börja tänka på resan söderut?

Och i vägkanten mognar lingon i mängd.


*****

söndag, augusti 19, 2018

Börjar inte med kalv

På rundan idag träffade vi på en hel fågelfamilj. De där tre visade sig. Övriga fem såg vi bara som panikflygande skrajsenharar. Jo, den är väldigt svår att komma in på livet. Bor gärna lite undanskymt i snårskog. Väldigt vackert tecknad om man råkar få se den på nära håll.

Men vad är det för fågel?
Rätt svar ger ära och berömmelse.

*****

lördag, augusti 18, 2018

Vilken drapa

Dagens Sommar i P1 presenterades av Sara Danius. Där fick Svenska Akademien sina fiskar väldigt varma. Välbehövligt. Hon skrädde inte orden, dolde inte kritiken, väjde inte för krossade vän-/kollegaförhållanden. Hon talade ur hjärtat.

Friskt vågat. Allt vunnet, hoppas jag.

Vad händer egentligen med akademien?

*****

Det gäller att ...

.. vara förberedd. Blåste det småspik igår, så var det akut spikbrist idag. Och det passade bra, eftersom det är arbetsdag i samfälligheten som gäller. En sådan har vi varje år. Då tar vi itu med uppgifter som gäller det gemensamma; så att allt ska funka
resten av året.

Ett tiotal grannar ställde upp. Här gällde det att måla pumphuset, se till att vägtrummor inte har kleggat igen, eller att sätta ut markeringskäppar längs vägen för att underlätta för snöröjaren. Man ska vara ute i tid.

Sedan förnekas väl inte att det dessutom är en dag av småprat och lite skvaller om än det ena, än det andra. Det där sociala kittet, som är så värdefullt. Man vill ju veta hur det går för våra yngsta grannar, som lagt ut sin stuga för försäljning. Tyvärr skulle jag vilja säga, för de är så trevliga.

Får också förklarat varför ett nybygge verkar ha stannat upp. Men det beror på orsaker utom ägarens kontroll. Det är anläggningsarbeten av mer avancerad art som fördröjts. Avlopp, till exempel. Så det är viktigt att det blir gjort på rätt sätt.

Raskt fördelades uppgifterna och sedan bar det iväg. Jag brukar alltid hamna i "snöpinnegruppen", som innebär en rejäl promenad, ett idogt spettande av hål och fastsättande av pinnar i den steniga vägkanten. Rejält jobbigt ibland.

Men nu är det gjort.


*****

fredag, augusti 17, 2018

Blåst

Jisses vad den tar i, luften. Kastar sig emot oss i stan och får bilen att "kränga" på vägen ut till stugan, dit vi åker på eftermiddagen, efter lunch med kompis Anders.

I ett lite bortglömt hörn av tomten upptäcker vi att en björk har fått gå till de sälla jaktmarkerna. Eller vart nu björkar tar vägen efter döden. Bra med lite tillskott till vedtraven så småningom.

Vi hinner precis installera oss, packa upp alla den goda helgmaten, när regnet kommer. Det ska tydligen inte bli så mycket, men man vet ju aldrig. Och vips, så avtog vinden.

*****

Bästa sättet

Då hände det igen. Länge sedan sist, men i morse vaknade jag med oregelbunden puls. Inget kul alls. Arytmi.

Steg upp och tog en extra tablett, som jag blivit uppmanad att göra. Försökte somna om. Det gick sådär. Lite halvdvala blev det väl.

Tre timmar senare börjar jag fundera på att ta kontakt med hjärtmottagningen för rådgivning. Jag var lite för tidig. De hade inte öppnat. Om en halvtimme var jag välkommen.

Mitt i frukosten sa jag:
- Nu är jag frisk.

Det känns direkt. Pulsen ställer om och går som en klocka igen. Det går på en sekund.

Flera gånger genom åren har det hänt att bara tanken på att uppsöka vården eller akuten, har ställt allt tillrätta igen. Ibland till och med, när jag lagt mig på britsen på akuten. Jaha - så var det med det. Tack och hej, leverpastej.

*****

torsdag, augusti 16, 2018

Klagolåt

Idag blev det gnällkväll. Vi var något hundratal gnällspikar som samlades i Norrbottensteaterns foajé för att gotta oss i besvikelser. Eller egentligen åt besvikelser.

Dagens ris hette en gång en insändaravdelning i en av våra lokaltidningar. Lars Teglund, son till Sven med samma efternamn samlade en gång i tiden på insändarna därifrån. Det var under åren 2002 - 2007. På eget förlag har han nu gett ut en samlingsvolym med bittra, sura och roliga bidrag från den där spalten. Det var det vi firade ikväll. Det här var ju innan sociala medier hade blivit var människas melodi. Nuförtiden går ju gnället mycket lättare att sprida.

Bara för att komma i stämning uppmanades vi att under kvällen sms:a sura uppstötningar anonymt till scenen, alternativt ställa oss upp och klaga högljutt direkt i lokalen. Alla ämnen tillåtna. Fram med det bara, det där du retar dig på.

Det blev många skratt. Säkert många igenkännanden. Och avmätta applåder. Någon uppmuntran skulle ju inte visas.

Modstulna gick vi hem.

Fast tvärtom.

Där uppe på scenen satt Lars Teglund och Charlotte Lindmark (moderator och vår kompis) och tjurade.

Här ett exempel:

Dagens ris till dig kvinna i kort-kort, vit top och burrigt hår som bjuder upp på herrarnas i Piteå. Vi klarar av att bjuda upp själva.
 Danson från Piteå

*****

Ingen rast ...

.. och ingen ro. Är det inte blåbär, åkerbär eller svarta vinbär, så finns det reller man kan ta.

*****

onsdag, augusti 15, 2018

Afrikanska föregångare

Tänk så bra det går  att plastbanta. Inte en enda plastpåse följer med från affären nuförtiden. Medger att det gjorde det förr. Men sedan ett par tre år gäller inte det längre. Jo, det finns undantag. Men de är få, mycket få. En plastkasse köpte jag senast i vintras, tror jag.

Bara man vill, så går det finfint. Och utan någon speciell ansträngning.

Visst har det blivit bättre även generellt. Jag tror faktiskt att användandet minskar. Ser oftare än förr att folk har med sig egna kassar. Det är bra.

Men jag tycker att vi ska gå bortom avgiftsbeläggning. Jag tycker att vi ska bannlysa plastpåsar. Det finns länder som går före. Länder som vi annars inte räknar som föregångsländer.

Varför kan inte vi?

Klipp från Dagens Nyheter 15 augusti.

*****

På väg ...

.. till stugan i skogen vid havet efter en eftermiddag med språkträning och kväll med bland annat Midsomer följd av en halvdag idag i stan. Lunch med Anders och Rigmor och en session i tvättstugan.

*****

tisdag, augusti 14, 2018

Hur gör dom ...

.. i TV? Jag behöver bara öppna en färgburk för att få färg på fingrar och andra ställen.

Nu gällde det vindskivor som skulle förbättras. Täckpapper på plats, eftersom det här gällde långsidan där vi också har vår terass, även kallad patio väst. Och visst hamnade droppar med färg på täckningen. Nu gällde det att inte råka trampa i färg för att undvika att man går omkring och stämplar små röda märken här och där.

Och som sagt; hur gör de i alla dessa bygg- och inredningsprogram? Någonsin sett en färgfläck på fel ställe där?

Hm?...

Å andra sidan. Idag krävs väl treårig kompetens på yrkesgymnasium, målerilinjen, för att man ska få måla i TV.

Jag gick ju Handels språkliga.

Där har vi det!

*****

måndag, augusti 13, 2018

Sommaren mognar

Det går rasande fort nu. Den fina sommarens baksida. Allt har snart blommat ut, och några, normalt septemberblommande växter, har redan börjat. Ja, till och med en växt, som jag inte kommer ihåg vad den heter, med mörkrött bladverk i vår perennrabatt, står nu med knopp. Vissa år hinner den inte blomma alls. Kanske blir det dess blomax, som får lysa upp sensommarrabatten, tillsammans med de lackröda trolldruveklasarna.

Det bedrägliga gammaflyet
Fjolårets stolthet broccoliodlingen, är nu ett minne blott. Uppäten av någon insektslarv. Och nu har jag fått en ledtråd till vad det kan vara för gynnare. Vi har haft ovanligt många fjärilar av arten Gammafly här i sommar. Normalt ser jag något exemplar per säsong. Men i år har de vimlat av dem. Det visar sig att fjärilen, som inte övervintrar i Sverige, har svärmat upp från sydligare nejder i stora mängder. Förmodligen på grund av det varma vädret. I södra Finland har invasionen nått "bibliska dimensioner" och fjärilen har ätit upp hela raps- och rybsfält. Så var det med det.

Lingonen börjar också vara färdiga på sina håll. I alla fall i soliga lägen. Lingonplockning brukar definitivt vara septembersyssla. Så vi väntar. De blir bara bättre om man inte tar dem för tidigt.

Så får det bli.

Krolliljan vill bli fler
*****

söndag, augusti 12, 2018

Skrämmande

Rekommenderar Dokument utifrån som jag såg ikväll.

Tänker med oro på det kommande svenska valet.

*****

Från golv till tak

Nu är det gjort. Den gigantiska björk som vi fick överta av en granne för ett och ett halvt år sedan och som nästan var oss övermäktig, är nu besegrad. I ett år har den legat grovstyckad och nu färdigkluven.

Två lager, från golv till tak blev det. Nästan en hel vinters förbrukning. Och lägger vi till det vi har vid ladaväggen på utsidan, så blir det överksott.

Det gäller att vara förberedd.












*****

Och robotgräsklipparen ...

..  är i farten. Ekologisk är den också.

*****

lördag, augusti 11, 2018

Sviktande grunder

Mina tankar om religion är nog rätt välkända vid det här laget. Själv är jag humanist, och bekänner mig inte till någon institutionaliserad masshysteri baserad på irrläror från forntiden. Irrläror som många anser visa sanningen, hela sanningen och inget annat än sanningen. Alla som lekt den där leken där en historia viskas från person till person och där den som är sist i kedjan får återberätta vad som sagts, är en utmärkt illustration i sammanhanget.

Visst kan man ha en tro, ett ideal, som man förhåller sig till. Men det anser jag ska vara privat. Och jag har väldigt svårt att förstå varför man i varje ögonblick måste visa utåt vad man tror på. För mig ger det motsatt effekt.

Såhär skrev jag i en kommentar hos Gabrielle, angående det förbud mot niqab och liknande, som införts i Danmark:
Att man måste klä sig på ett speciellt sätt för att, för sig själv och andra (be)visa att man dyrkar en speciell tro, visar för mig att tron är rätt ytlig, eftersom den måste poängteras hela tiden. Tro är privat. Den ska väl sitta på insidan.
*****

Danskarna säger ...

.. tydligen att "när Öresund visar tänderna, ska man hålla sig på land".

Jag tror samma gäller för Rånefjärden.

Det är gårdagens västkuststorm som nu dragit sig norrut längs den norska kusten och låter kulingsvansar piska över oss.

Sol är utlovat för eftermiddagen.

*****

fredag, augusti 10, 2018

För vilket år ...

.. i ordningen som centralt placerade (Läs stockholmsbaserade.) medier rapporterar att det är ont om blåbär "i Sverige", vet jag inte.

För vilket år i ordningen jag säger "jaså", vet jag heller inte.

*****

torsdag, augusti 09, 2018

Bara en bild

Jag vet ... Många solnedgångar finns det. Särskilt i sociala medier. Lika vanliga som plutande botoxläppar, fötter i motljus eller delikata mattallrikar.

Men det får ni ta. Den här gången.

*****

"En fruktansvärd trombon"

Känner du igen citatet i rubriken? Det är från någon sketch eller visa signerad Povel Ramel och framförd av Martin Ljung, om jag inte minns fel.

Idag har luften "spelat trombon" flera gånger, när trombliknande kastvindar svept över träden och marken. Man undrade då och då vad det var som stod på. Varmt har det också varit; över 28 grader. Men det har alltså inte känts så pressande just beroende på trombonstötarna.

Att det varit konstiga vindar bevisas väl också av att jag trodde vandaler hade varit i farten på vår patio väst. När vi kom ut från stan, där vi varit på ärenden sedan igår, hade en av våra adirondackstolar vält. Och det är inga lätta pjäser.

Dessutom var locket på förvaringsboxen, där vi förvarar stolsdynor och andra tillbehör till utemöblerna, helt borta. Det låg en bit bort på tomten.

Ingen skada skedd. Det var bara att hjälpa stolen på fötter och lägga på locket på boxen igen. Frid och fröjd. Trodde jag, ja. Det gick väl någon timme så var locket borta igen. Nu åkte det på och låstes. Nå'n måtta får det väl vara på luftens påhitt.

I övrigt har inget speciellt inträffat. Lunch på stan. Tittar på folk. Vinkar åt bekanta från uteserveringen. En god lasagne.

Träffar vår konståkningsstjärna Alexander Majorov på ICA.

Ett så spännande liv jag har!

*****

onsdag, augusti 08, 2018

Händelselöst

En så'n där dag. Du vet, en dag när inget händer. Ingenting alls. De måste också få finnas. Kanske lite tråkiga till och med. Då blir ju alla andra dagar roligare.

Idag åkte vi hem till stan. Bara för att. Väl hemma blev egentligen inte så mycket gjort. Jo, jag handlade frukostbröd, juice och fryspåsar på ICA. Vansinnigt spännande. Visst. Vi tvättade också en maskin, och jag planterade en bollkryss utanför på loftgången, som ersättning för de nästan utgångna penséerna. Eller som komplement. För penséerna hade delvis antagit formen av hängväxt, så en del av dem fick vara kvar. Det blev riktigt snyggt.

Men sen hände inget mer. Inte förrän vi gick ut och käkade på puben. Och gick hem och såg ett program om vardagsmotion på SVT play. Det var det.

Händelselöshetens lov. Det var det vi firade.

Livet går vidare.
*****

tisdag, augusti 07, 2018

- Men Bert ...

.. ligger du på mage i rabatterna och letar konstiga djur hela dagarna?
Folk tänker på de bilder jag tar och lägger ut på bl.a. Instragram och Facebook och som porträtterar fjärilar och andra insekter.
 - Smörjer du in dig i honung, när du får fjärilarna att sitta på fingrarna?
 - Nej, det behövs inte för jag är ju så naturligt söt, blir det självklara svaret.

Igår träffade jag på det här lilla charmtrollet med stora mörka ögon och rejäl päls. Den lapade nektar tillsammans med humlorna i vår Ligularia. Jag erbjöd den att stiga ombord på min knoge och den tackade ja. Den satt där och putsade sin långa tunga och passade också på att vinka med ett ben.

Och ställ nu inte nästa förutsägbara fråga: Såå fina kort. Vad har du för kamera, Bert?
Det är oftast mobilen som får vara i tjänst, kan jag berätta. Den är ju så gott som alltid med i någon ficka.

Kopparfärgat jordfly. Chersotis cuprea för oss som behärskar latin.
Nu förstår du också varför Cypern heter Cyprus på engelska.

Tänk vad du får lära dig.
*****

Här skulle vi ..

.. traditionsenligt tänkt äta lunch på ett bra ställe några mil norrut efter Råneälven. Så, som vi har gjort flera år i rad. Alltid lika gott. Alltid lika trevligt.

Men ack så besvikna vi blev, när vi hungriga parkerade bilen på restaurangens p-plats och traskade upp till entrén. Det var låst. Det var stängt. Det var mörkt där innanför fönstren. Ändå hade vi läst på hemsida, facebooksida och på en skylt nere vid huvudvägen. "Öppet 11 - 17 för lunch. Välkommen!"

Pyttsan.

Vi åkte vidare till nästa by, Gunnarsbyn. Jag hade vid något tillfälle läst något om ett ställe som hette Café Mormor. Vi chansade.

Där var vi välkomna trots att vi kom före öppningsdags. Nu blev det förstås inte lagad lunch. Men en macka och en hallonbakelse till efterrätt blev det. Vilken nostalgitripp det blev också. Cafét inrymt i gamla posten (Postkontor existerar ju inte längre i Sverige.) andades 50-60-70-tal i alla detaljer. Trevlig personal. Och vansinnigt billigt.

Så fick det bli. Och den där restaurangen vi skulle ha besökt, fick ett artigt men lite syrligt mejl.

Café Mormor i Gunnarsbyn. Där var vi välkomna.
*****

måndag, augusti 06, 2018

Nu åter - snyggare kommentarer

För något år sedan, minst, övergick jag till kommentarer i s.k. pop-upfönster. Jag tycker inte det är så himla snyggt. Men då gjorde jag det för att det var problem med den metod jag hade innan, där kommentarerna ligger inbäddade nedanför varje inlägg.

Nu gör jag ett nytt försök och hoppas att det skall funka. Därför skulle jag önska att du kunde lägga in en kommentar, även om du inte har något speciellt att säga. "Hej!" duger bra.

Hej, hej!

*****

Bortskämd

Tänk vad fort man vänjer sig. Här har vi nu gått och pustat i värmen. 25, 26, 27 ... 30 grader.

Jag sover utan täcke instoppat i påslakanet. Dessutom i korsdrag. Annars skulle det inte funka. I shorts och t-shirt, eller linne, har jag stegat ut på altanen på morgonen med frukosten i händerna, för att slå mig ner någonstans i skuggan.  På kvällarna har jag suttit ute och njutit mitt kvällskaffe.

I natt åkte täcket på. Det ligger där prydligt hopvikt vid fotänden och kan lätt läggas ovanpå påslakanet. Herregud ... Det var ju bara 22 grader varmt i sovrummet!!!

Brrrrrr ... Termometern ute, står på 14 grader, när jag ska hämta tidningen borta i byn. Långbrallor på. Och långärmad tröja utanpå t-shirten. Och var är jackan? Jackan!?? Men jäklar - den har jag glömt i stan. Vad ska jag nu ta på mig? Det blåser ju småspik och småregnar också.

Kris.

*****

söndag, augusti 05, 2018

Dagens designpris ...

.. går till det vackra Flikflyet.
Extra plus för de tjusigt randiga strumporna.

Och nej. Den har inte bitit mig. Det är åkerbärssaft på fingret. Fjärilar bits inte.

*****

Årstid

Nu börjar den tid på året, då det är dags att börja tänka på vintern. Ja, att samla i ladorna, alltså. 

Jag som hade misströstat och tänkt, att här blir det väl inga bär i sommar. Ovanligt få humlor. Ovanligt torrt och varmt. Inte precis ideala förhållanden.

Men det där repade sig. Humlorna kom igång (Tur att inte myggen gjorde det. Har knappt sett en enda mygga här i sommar.) och bären har vuxit till sig. Blåbären är mogna, stora och fina. Och åkerbären ... Ja, de är lite färre, men ack så goda. Precis som de brukar vara. 

Det ser till och med ut att bli hallon. Men vi har egentligen inget hallonställe, tyvärr. Bara enstaka platser efter skogsvägarna. Tycker hallon är godare än jordgubbar. 

Men man kan ju inte få allt. 

Nu är det bara att hoppas på kantarellerna. Det ska regna inatt och imorgon.

*****

lördag, augusti 04, 2018

Får jag lov

Igår råkade jag av misstag bjuda upp den här krabaten till dans. Den föll från en växt ner på altangolvet och blev mäkta irriterad på mig. Jag försökte blidka den, men då ställde den sig i försvarsställning och blev stående så en bra stund.
 - Kom inte närmare, sa den, eller rättare sagt, visade den med all tydlighet. 
Och jag drog mig tillbaka. 

Det är en krabbspindel. De är lite speciella, eftersom de inte spinner fångstnät, utan de står med benen utsträckta och fångar sitt byte "bara sådär". Fast för att öka på chanserna att det kommer något ätbart just där de står, så väntar de ofta inne i en blomma, längst ut på ett blad eller grässtrå. Det var just ute på ett grässtrå den satt innan fallet mot golvet. 

Inte heller är det vilken krabbspindel som helst. Det är nämligen en kungskrabbspindel, som egentligen inte ska finnas såhär långt norrut. Men du vet ... Klimatförändringar!

Xysticus bifasciatus lär den heta på latin.

Hälsa nu snällt!

*****

Tidningsrundan ...

.. avklarad innan det blir för varmt. Lagom tur på morgonen. Träffar inte en människa. Det är tyst och lugnt. Kanske har sommargästerna redan börjat dra sig hemåt för att börja jobba efter semestern.

Annars brukar man ju ibland träffa någon hundägare. Men inte idag. Vi vandrar hemåt till humlesurr och sländeflykt. I vägkanten har stenbären mognat.

Nu är det dags för frukost.

Så har vi det här på Costa del sol.

*****

fredag, augusti 03, 2018

Dagens designpris ...

.. går till en fjäril. Pågågelöga är artnamnet. Inachis io på latin. Inte någon ovanlig sort, även om det är rätt länge sedan den besökte vår tomt.

*****

torsdag, augusti 02, 2018

Som en blixt ...

.. från klar himmel, eller nästan klar, började det regna. Eller rättare sagt; det började ösa, forsa, strömma, blixtra och dundra.

Jag kan inte komma ihåg ett skyfall värre än detta. På 20 minuter fylldes regnmätaren med 40 mm regn. På augustis andra dag kom det alltså drygt 3 gånger så mycket regn som i hela juli. Och det fortsatte ju efter att jag varit ute och tömt mätaren en gång. I skrivande stund har det kommit 7-8 mm ytterligare. Välbehövligt, visst. Men frågan är om inte allt bara forsar förbi ner till havet.

Nu mullrar det mer eller mindre oavbrutet. Men SMHI:s radar visar att det är på övergående. Hela åskområdet rör sig söderut efter kusten.

Dagens 30 grader har nu blivit 20, och vi har med hjälp av korsdrag fått ner temperaturen inomhus till mera dräglig nivå.

Alltid något.



Tur i alla fall att vi köpte en ny regntunna idag. Den gamla visade sig ha spruckit i botten. Men nu spolade vatten i från taket så kraftigt att det mesta vattnet inte träffade tunnan. Full blev den i alla fall. Det var väl en bra invigning?

*****

Succé

Norrbottensväxten Ligularia är en riktig humlemagnet. Ja, även fjärilar (främst småfjärilar) trängs i blomaxen hela dagarna, men främst under kvällar och till och med nätterna.

Ligularian orkar inte riktigt till sin vanliga storhet i år. Den brukar växa om mina 182 centimeter, men verkar stanna på ca 160 i år. 

"Norrbottensväxt", undrar du. Naturligtvis kan den odlas i hela landet, men lär bli ståtligast här, eftersom den är en s.k. långdagsväxt. Det innebär att den drar nytta av våra ljusa nätter i motsats till kortdagsväxter som "stänger av" sin tillväxt efter ett visst antal timmar.

Så var det med det.

*****