Mat och sån't

lördag, september 28, 2019

Det där med mjölk

Någonstans, någongång läste jag att vi som vuxit upp med mjölk och mjölkprodukter och som nu vuxit färdigt, inte har så stort behov av koprodukter längre. Särskilt inte om vi t.ex. äter ost, eller inte lider av benskörhet.

Därför började vi istället dricka havredryck. I alla fall då vi istället skulle ha druckit mjölk. Till gröten blir det vanlig ekologisk kosaft, förstås.

Naturligtvis gick vi på reklamen. Det blev Oatly. Den ekologiska varianten. Vi tyckte det var ett bra alternativ, smakade nästan som mjölk och kändes nyttig. Produkten presenterades också på ett rätt kul sätt på sina förpackningar. "No cow". Det där sista var väl i och för sig lite samvetsväckande. Vi vill ju helst också att korna ska få finnas.

Men för några veckor sedan fick jag veta att Oatly inte är några oskyldiga samhällsvärnande idealister. Bolaget ägs nämligen av ett stort kinesiskt, statligt bolag! Där blev det stopp för mig. Jag är så'n.

Alternativ behövdes. Vi provade ICA:s variant. Lite tunn. Men av en slump fick jag så syn på en finsk produkt. Mjölk heter "maito" på finska. Den här drycken heter Aito. Rätt vitsigt, tycker jag. Idag har vi testat den. Och den får det bli i fortsättningen. Fazer är tillverkare. De har visserligen  en produktgrupp som heter Kina, men det är den enda kopplingen jag kan finna. I övrigt är företaget helfinskt.

Man måste vara om sig och kring sig.

Och blir det färre kor på grund av mig, så kanske en ny havreåker har uppstått istället.

Balansen återställd.

Och samvetet.


*****

9 kommentarer:

  1. Men varför inte använda vanlig komjölk? Vinner havredryck miljömässigt? Ja det kanske är så?

    Här kör vi med riktig mjölk. Värmländsk och kort transporterad sådan.

    SvaraRadera
  2. @Turtlan

    Det kom någon undersökning för ett par år sedan, som hävdade att mjölk är bra för barn och växande individer, men äldre bör dricka mindre.

    Dessutom har ju havre en hel del bra egenskaper.

    SvaraRadera
  3. Men kossor är bättre på bevarandet av ängens flora och fauna än aldrig så många havreåkrar. Och gödsla kan de också! På alla möjliga sorters åkrar.

    SvaraRadera
  4. @Cecilia N

    Men havre är också nyttigt. Man blir snäll av det. 😉

    SvaraRadera
  5. I Frankrike, det ”andra hemlandet” under tio år som vi nu lämnat - där existerar knappt mjölk. Jo till osttillverkning förstås och då både från kor och getter. Smör, grädde och yoghurt finns förstås. Om man nu tänker på kalciumbehovet. Varm mjölk tillsätts i liten mängd i café au lait men som måltidsdryck existerar den inte. Finns inte ett franskt barn som fötts upp med mjölk i glaset (de får vatten), de får heller inte välling eller gröt med mjölk under småbarnsåren. De äter vitt bröd flera gånger dagligen och gluten är ett näst intill okänt begrepp. Varken min man eller jag dricker mjölk, vi har det aldrig hemma och nu när vi är tillbaka i Sverige och mer eller mindre motvilligt slussas tillbaka till den både tidskrävande och onyttiga ”fika-kulturen” (socialt trevlig förstås men tar otroligt mycket av effektiv arbetstid) blir vi betraktade som aliens av våra gäster som vill ha både mjölk OCH socker i kaffet. Är havredryck tänkt att ersätta detta? Eller ska det drickas till husmanskosten? Upplys gärna en oinsatt😁!

    SvaraRadera
  6. @Monet

    Det finns varianter av havredryck som kan användas i stort sett som grädde. Både i kaffet och desserten.

    Vi tycker om mjölk, men inte överdrivet. Det blir vid de tillfällen vi äter palt, eller gröt.

    Havredrycken känns nyttig. Och god. Smakar nästan som mjölk. Kanske lite vuxnare.

    SvaraRadera
  7. Hm.. tack för information. Känns som en något onödig och senkommen matingrediens för vår del. I synnerhet som bara ordet palt framkallar, ja du vet vad för känslor och gröt har vi inte ätit sen småbarnsåren. Konstigt att det kan vara så olika mattraditioner i ett och samma land?

    SvaraRadera
  8. @Monet

    Du anar inte vilka gourmetgröter det finns.
    😉😁

    SvaraRadera
  9. Anonym15:03

    Vuxna diar i vuxen ålder från andra djur

    SvaraRadera

Välkommen att kommentera.