Mat och sån't

måndag, februari 20, 2023

Jag tillhör ...

.. en minoritet. 
 - Det vet jag väl, säger du.
Njae - nu vet du nog inte riktigt vad jag tänker på.
 
Jag tillhör den skara, som inte kom överens med den till skyarna och ännu längre upp, höjda SVT-serien Händelser vid vatten.
 
Visst var det bra skådespelare och bra skådespelarprestationer. Men hos mig gick det inte hem. För mig slutade serien med sista avsnittet igårkväll, med ett stort frågetecken. Vem var mördaren? Jag såg ju honom, men förstår inte hur han dök upp i handlingen. Det där flyttandet mellan decennier gick ibland så snabbt att man inte fattade att en scen plötsligt handlade om 70-talet och en hundradels sekund senare tillbaka 20 år senare. Ibland hann jag uppfatta att årtalet angavs i liten stil i något hörn i bilden. Men det skedde inte i alla skiften.

Vem/vilka mördade han? Och varför?

Anni blev ju också mördad. Av en kvinna som dök upp väldigt sällan i grundhistorien. Där saknar jag också motiv. 

Nej - jag tillhör alltså en minoritet, som inte tycker att det där var en succéserie. 

Jag tillhör en exklusiv skara. 
 
Inte känns det så dumt, inte.

*****

22 kommentarer:

  1. Själv såg jag endast två avsnitt, men kände likadant. Ingela S i Malå skrev såååå bra på Facebook om just den här serien, och hon tillhör samma exklusiva skara. Ska se om jag hittar hennes rader.

    SvaraRadera
  2. Ps. Du hittar hennes Händelser-vid-vatten-inlägg på FB. Ingela Söderström är namnet .., henne har du kanske träffat? Ds.

    SvaraRadera
    Svar
    1. @Elisabet

      Jag hittade hennes inlägg. Och även i den aspekten som hon skriver om, håller jag med.

      Radera
  3. Har sparat för att se vid senare tillfällen men nu funderar jah på,att skippa det då jag läst dessa rader och även av andra

    SvaraRadera
    Svar
    1. @Babsan

      Nej, nej ... du får inte tycka samma. Då falnar ju exklusiviteten i min minoritet. 😳

      😊

      Radera
  4. Då ska jag, som vanligt, vara motvallskärring. Vill man hänga med är det ju en bra idé att nu se om alltihop i en enda följd på SvtPlay. Det blir ju lättare att följa både historien, tidsskiftena och de olika karaktärerna. Det blir ju som en spelfilm då.

    Den som, och jag upplever att det är ni som bor i norra Sverige, faktiskt ibland utan att ens ha tittat färdigt, har upplevt att detta varit en förfalskad bild av ”råbarkade norrlandssällar, typ Pistvakt och Jägarna” och fastnat där. Det är så långt man kan komma därifrån - det är inte heller en utpräglad deckare som många tror utan en fantastisk skildring av en trakt, dåtidens samhälle med 20 års mellanrum med sina värderingar och en relationshistoria, ömsint berättad.

    Igårkväll gick ett program på Svt1 - Lyssna på stjärnorna tror jag det hette med Jessica Gedin som hade Rolf Lassgård och de andra huvudskådespelarna plus regissör och kompositör för en timmes samtal om filmen och Kerstin Ekmans bok. Det är uppenbart att man måste ha läst boken och också gilla henne som författare för att fullt ut också tycka om filmen, det framgår av det programmet. Flera av dem som arbetat med filmen har också anknytning till våra nordligaste trakter, kände sig hemtama med just trakten och den fantastiska naturen och det var inte ett ord om några pistvakter eller jägare. Bara om människor i just en särskild trakt vid en särskild tidsepok. Jag tycker det är synd att den inte uppskattats men så är det ju - man tycker olika. Det som var negativt för mig (och många andra) är att nutidens inspelningar alltid har så dåligt och brummigt ljud - det förtog mycket av upplevelsen för mig. Men den finns ju textad!

    SvaraRadera
    Svar
    1. @Monet

      Men medge att det finns massor av TV:serier där man inte behöver 6 timmar extra i efterhand för att hänga med i. Hur gjorde du förr, när inte playfunktion fanns?

      Sedan har jag lite invändningar angående miljöerna också. 70-talet såg ibland ut som jag tror att 40-talet såg ut.

      Angående ljudet håller jag med dig. Det mumlades ofta nästan viskande emellanåt. De musikinslag som förekom blev då nästan öronbedövande, och man fick slänga sig på fjärrkontrollen och sänka ljudet.

      Radera
  5. Jag har inte sett den, men jag förstår vad du menar med scenbyten till olika decennier. Såg detta på en annan serie och det blev väldigt rörigt när de inte klart visade scenbyten med en lite text.

    SvaraRadera
    Svar
    1. @Tony

      Tycker att du ska testa. Då blir vi mer överens. 😁

      Radera
  6. Jag håller med om att det ibland var svårt att hänga med i de olika tidsepokerna. Men det berodde också på att man medvetet valt att sända ett program i veckan (fråga mig inte varför) och då tappar man bort händelser i en så intrigfull berättelse med stort persongalleri som det här. Just därför såg jag om allt i två svep och det blev ofantligt mycket bättre! Så ja, play är fantastiskt! Just den här serien kan man också se med texter och ”förbättrat ljud”. Flera har reagerat över 70-talsmiljöerna men jag tror att det är människor som inte levde som vuxna då. För mig är de helt realistiska. Dels var jag ung vuxen då och minns hela gröna vågen och kollektivtköret, hade två vänner som levde exakt så och jag var där och hälsade på bland getter, höns och sjalettförsedda kvinnor! Under våra 15 år i skärgården fram till 2008 hade vi också flera äldre grannar, sk rospiggar som också var och är lite ”kufar”, som levde kvar i sina föräldrahus med samma inredning och standard som under 30- och 40-tal. För mig är hela scenografin därför helt realistisk!

    SvaraRadera
  7. Jag tillhör också den exklusiva skara som såg "Händelser vid vatten" till slutet och kände mig rätt tveksam till vad jag egentligen hade sett. Reagerade också på att interiören i hemmen verkade mer 40-tal än 70-tal. Boken måste vara bättre, man kanske skulle ge den en chans.

    SvaraRadera
    Svar
    1. @Gunnel

      Jag läste boken när den kom. Men ändå var serien rörig.

      Radera
  8. Annika B17:49

    Bara apropå...

    när lite yngre folk ska skildra äldre tider man själv upplevt, blir det gärna ganska konstigt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. @Annika B

      Där har vi en bra teori.

      Radera
  9. Cecilia i Houston18:02

    Jag har inte sett TV-serien eftersom jag inte har tillgång till den här, men jag lyssnade för något år sedan på Rolf Lassgårds inläsning (Radioföljetongen i P1) och tyckte att boken, och inläsningen, var väldigt bra. Vackert språk som alltid med Kerstin Ekman. Löpa varg var fin som ljudbok den också (Rolf Lassgård igen).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Cecilia i Houston

      Jag har också hört bra recension av hans inläsning.

      Radera
  10. Eliza19:17

    Jag är också exklusiv!Aldrig läst någon bok av Ekman.Såg fram emot serien.Men var rörig i min hjärna.Såg ju mördaren,men som sagt,varför? Han nämnde att inga fler el shocker,hjälper inte längre.Håller med,kvinnan som sköt Annie,knappt varit med.Men liknar många engelska deckare,dyker upp någon som knappt varit med,i slutet.Men ska faktiskt se till att läsa någon Ekman.

    SvaraRadera
    Svar
    1. ELIZA

      Vi exklusiva får snart bilda klubb. 😊

      Radera
  11. Även jag tillhör den exklusiva skaran. "Händelser vid vatten" ... överreklamerad serie. Lite av "Kejsarens nya kläder". I mitt tycke rörig, deprimerande, obegriplig, obehaglig, grå. Inte ens den vackra naturen kom till sin rätt. Seriens 360 minuter hade jag kunnat ägna åt något mer givande. Behållning: Noll!

    SvaraRadera
    Svar
    1. @Anta Snaque

      Se där! Nu börjar snart minoriteten bli en majoritet. 😁

      Radera
  12. … och jag bidrar till att ”sabotera” din lilla, exklusiva minoritetsgrupp. Jag tittade på hela serien, men det var inte alls någon höjdare. Rörig! Hade det inte varit för Lassgård hade jag nog lagt ner. I och för sig blev jag inte förvånad, för jag har aldrig varit något fan av Kerstin Ekman. Jag har förstås läst flera av hennes böcker på den tiden när jag tyckte man ”borde”, men jag har alltid tyckt att de var lite sega. B gillade serien, och ändå är det han som tittar på s k actionfilmer - inte jag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. @Thalassa

      Se där! Det kanske är mer action än vad vi ser. Man måste ha kvalifikationerna för att klara det. 🙃😏

      Radera

Välkommen att kommentera.