Mat och sån't

torsdag, mars 31, 2022

Hur gör jag nu?

Idag ställdes jag inför ett fullbordat faktum. Jag har väl förstås någonstans i den bakre delen av hjärnan haft en tanke på att det kunde hända.

Min frisör gjorde slut. Efter 45, eller kanske 47 år.  Hon vill dra sig tillbaka. Hon kommer inte att bli sysslolös; engagerad i företagarorganisationer/-förbund på både lokal- och riksnivå blir det en del jobb, ändå.

Så vad gör jag nu? Blir det hejdlöst långhårigt som om 6-7 år får tas hand om i "Gör om mig" i SVT:s Go'kväll. Det vore kanske intressant, men insatsen är för stor.

Det blir till att börja botanisera. Det finns gott om dem i stan.

Önska mig lycka till!

*****

Influerare ...

.. eller influencer för dig som glömt. Nej - det hade jag väl inte tänkt betrakta mig som. 

Men ibland slår det till. 

I dagens outfit, eller kläder för dig som glömt, finns ett inslag av prepping, eller beredskap, för dig som glömt. Ibland sliter jag ut en av sockarna i ett par. Då slänger jag den ena, men sparar den andra. För med tiden händer det att samma sak händer igen. Och då parar jag ihop strumporna, trots att de kanske inte hör ihop. 

Anyway, nåväl, för dig som glömt, så blev det så idag.

Vild och galen, eller wild and crazy för dig som glömt. 

Sverige - vi har ett resultat:

*****

onsdag, mars 30, 2022

Igen

Så har en SD:are trampat i klaveret igen. För vilken gång i ordningen orkar jag inte hålla i huvudet. 

Riksdagsledamoten, tillika försvarsutskottsrepresentanten Roger Richthoff har i sociala medier delat en video, som innehåller rysspropaganda. Dessutom finns tydligen vissa antisemitiska inslag. 

Han ska nu uteslutas ur partiet.

Idag urskuldar han sig i en intervju. 
- Jag såg inte hela videon.

Nåja - det må så vara. Men en som är så omdömeslös att man inte kollar vad man lägger ut offentligt, förtjänar inte en riksdagsplats. Än mindre en plats i försvarsutskottet. Sådana "anställningar" kräver ett bättre CV.

Å andra sidan var det ju lyckosamt att han gjorde bort sig, så att istället sågspånen blev offentliga.

*****

tisdag, mars 29, 2022

En surputtes funderingar

Det kommer signaler från kriget i Ukraina. Funderingar om att dra tillbaka trupper från Kiev, bl.a. Gör surputten det av god vilja? Nej, det tror inte jag:

 - Det här kriget går ju inge bra. Jäkla ukrainare. De ger sig ju inte. Mina grabbar blir ju beskjutna. Inte får jag fram ny manskap heller. Och drivmedel till bilarna och tanksen ... nä, det går skitdåligt för oss ädla krigare. Oj hoppsan ... hoppas ingen hörde det där.
Vi kanske skulle ändra taktik. Lura ukkisarna lite ... hehe. Kanske angripa från nåt annat håll ... hm ...  
Nä nu vet jag... Vi drar oss undan från Kiev och låter Volodomirs grabbar känna sig säkra. Jo, så gör vi. Då drar de in i stan igen och stannar där.

Å så tar jag och släpper en stor jäkla atombomb där ..... Ha hahaha, så typiskt mig, så djävla intelligent. Det ska nog vara jag som kan komma på nå't så genialiskt. Hahahahaha ..... Man är ju en riktig karl.

*****

måndag, mars 28, 2022

Digitala barn

 Vart tar det vägen med digitaliseringen? Den är ju bra förstås, men kanske inte alltid och i alla sammanhang. "Var och varannan barnvagn i Stockholm har ett fäste för en mobilskärm" berättar en av forskarna som jag hörde i Vetenskapsradion idag. 

Tvååring vid grannbordet på Espresso House 2018.
Föräldrar kan idag ses lägga en mobiltelefon eller en platta framför sitt barn. Som barnvakt. Och det kan vara barn så små som 1-2 år. På så sätt får föräldern en orsak till att ägna sig åt annat. Det här är inte bra. Visst - en kvart eller så med en mobil - det är väl okej. Men det får inte bli för länge. Barnen mår nämligen inte bra av det, sägs det. De tappar kontakt med människor runt omkring och kan till och med bli "beroende" av att alltid ha en skärm tillgänglig. Det hämmar barnet socialt, enligt forskarna. 

Här kan du lyssna själv. Och konstatera att barnen egentligen tycker att det är roligare att leka med en kompis ibland. 

*****

Sådär'ja

Riktig vinter igen, efter en lång slaskperiod med onaturliga plusgrader. 

Det tackar vi för.

*****

söndag, mars 27, 2022

Hårdbrömacka

 Jag kan inte låta bli att le när jag läser en krönika av Andrev Walden i dagens DN. Där ondgör han sig över det nya beteendet som alltfler verkar anamma. Nämligen att tala i mobilen, som vore det en hårdbrömacka. 

Alltså, man håller den framför munnen precis som om man tänker ta en tugga, och har högtalaren påslagen. Och så pratar man. Och pratar. Och snackar. Och skrattar. 
 - Jag vill inte höra, skriver han. 
Han fortsätter att teoretisera över varifrån beteendet uppstått. The Kardashians får en del av skulden. I den såpan, liksom i Wahlgrens, förekommer det tydligen (Jag har aldrig sett på dravlet. Bevare mig!), men då för att det är av betydelse att vi får höra vad motparten har att säga. 
 
Jag har precis samma åsikt om oskicket. Vem vet vad personen i telefonen tycker om att hen blir offentlig. Rätt vad det är sägs kanske något som inte alls passar sig i offentliga sammanhang. Själv nyttjar jag funktionen bara när jag ringer någon support och hamnar i väntekö hur länge som helst. Då slår jag på högtalaren och lägger telefonen på bordet. Men då sitter jag hemma, i enskildhet.

Du är väl precis likadan som jag.
Eller hur?

*****
Jag har naturligtvis skrivit om detta förr. Här. (Undrar varifrån han fått idén?)
 
(Om jag inte minns fel, kan man nu gratisprenumerera en period på DN digitalt, precis som när pandemin var ny.)

Det är skillnad


Igår, lördag; sol och "halvstorm".


Idag, söndag; mulet och absolut vindstilla.

*****

lördag, mars 26, 2022

Enkelt

Det blev en rätt enkel middag ikväll. Falsk, dessutom. Men god. Mycket god.

Det var alltså lasagne. På älg.

Men falsk, som sagt. Lagad ovanpå spisen. Inte i ugn, som den äkta lasagnen ska lagas.
Inte heller bechamelsås. Nej, här ersätts den av crème fraiche, helt enkelt. Men som vanligt toppad med Västerbottenost. 

Gott, som sagt. 


*****

Och vart ska ...

.. luften idag då?
Det är verkligen en berättigad fråga. För hela natten har blåsten ryckt och slitit i huset. Så har det åtminstone låtit. 

Nej - inte storm, vilket många tycker att vindstyrkor i, möjligen  kulingklass är, så fort de blir lite rufsiga i håret utomhus. Storm vet jag knappt att jag någonsin upplevt. Definitivt inte här vid norrbottenskusten.

Vimpeln på balkongen har i alla fall försökt rädda sig in i skydd. Stackarn.

*****

fredag, mars 25, 2022

Inte känner vi ...

.. igen oss på vår runda ute vid stugan i skogen vid havet. Jo - vägarna går åt samma håll som alltid. Havet ligger där det brukar och stugan står på sin plats.

Men marsvintern, eller vårvintern är inte att känna igen. Det ser istället ut som vore vi närmare Valborg än vårdagjämning. Snön har nästan dött, känns det som. Ingen skare. Vägarna endast fläckvis pudrade med nattens centimeterdjupa nysnö. 

Jag vill ha riktig vårvinter till påsk, åtminstone. 

*****

torsdag, mars 24, 2022

Luleå 24 mars, lunchtid

Marknad på stan drar alltid folk.


*****

onsdag, mars 23, 2022

Ja ...

.. vad trodde du? 
Här i norr går det undan.

*****

Beröm

 - Jösses, vilken fin bil! 

Dags för besiktning. Som varje år. Och varje år reagerar jag på hur trevlig personal de har på bilbesiktningen. Pratar och förklarar. Frågar och bedömer. Och berömmer, som sagt. 

Nytvättad och glänsande åkte den upp mot taket. Allt kollades. Dessutom gjordes en e-besiktning, vilket handlar om elektroniken i bilen. Där uppdagades någon avvikelse vad gäller centrallåset. Och  det stämmer. Det är en av bakdörrarna som ibland inte vill låsas upp, när alla andra dörrar gör det. I övrigt var det bra. 

Men det där med service ... Som sagt, bilbesiktningen (och då menar jag den här "gamla" statliga), har så trevlig personal. Och det är samma sak på Systemet, trevliga och mycket kunniga. Teliabutiken - mycket kunniga och tillmötesgående. Apoteket (det riktiga, alltså) - vilken personal. Hjälpsam, rådgivande.

Jag slås över det ibland. Att de "statliga" institutionerna ofta visar framfötterna när det gäller bemötande. Skattemyndighetens servicekontor är också ett exempel. 

Avreglering med ändring mot vinstdrivande verksamheter - är det så lyckosamt, egentligen?

Ja, ja - nu kör vi vidare igen.


*****

tisdag, mars 22, 2022

Först så var det ...

.. träning på gymet. Sedan lunch på stan med kompisar, som följdes av en promenad till utlämningsstället för DHL-försändelser. Vi hade vinster från postkodlotteriet att hämta. Jag två och Benke en. 

Sedan storhandling på stora affären.  Hemväg skulle leda till biltvätt. Men av det blev inget, för kön var för lång (5 bilar före i kön.) på två olika ställen som vi kollade. 

Hemma igen gick jag en rond till alla grannar. Ringde på för att tala om att vattnet stängs av en timme imorgonbitti. Mellan 7 och 8. Ingen hade lagt märke till det lilla bleka anslaget som satts upp på anslagstavlan i entrén. Alla var så tacksamma för informationen. 

Särskilt tar jag hand om att informera det unga kroatiska par, som nyss flyttat in. De kan ingen svenska, så de hade inte klarat att läsa anslaget i vilket fall som helst. 
 - So tomorrow morning you either have to take your shower before 07 or after 08. And be sure to fill your kettle to ensure your morning coffee, sa jag.
De skrattade och tackade för informationen.

Så var det det där med biltvätten. Besiktning imorgon och då vill nog besiktningsmannen se en välskött kärra. Så det blev en kvällstur för att göra slag i saken igen. Nu var det bara två före i kön, så det löste sig. Glänsande och snygg kan jag visa upp den.

Bokade teaterbiljetter till den 7 april. Och sedan bokade vi en länge efterlängtad så kallad  vinmakarmiddag på en av restaurangerna här i stan. Kul - för vi har saknat dem sedan en annan restaurang slutat med sådana för flera år sedan. Här kan du läsa hur de går till.

Inte är man sysslolös inte.

*****

måndag, mars 21, 2022

Pest

Så allvarligt är det inte, men jag har drabbats av konstiga utslag, rodnader, kvisslor lite här och där på kroppen. Sedan flera månader har de funnits. 

Jag ringde hälsocentralen i morse.
 - Du får en tid klockan 10.

Sagt och gjort. Jag blev besiktigad från topp till tå. Noggrant tittades i alla skrymslen och vrår. Förhör om vanor. Hade jag ändrat något i kosten. Rökte jag. Drack jag alkohol. 
 - Vi brukar dela en halv flaska vin till helgmiddagarna.
Doktorn skrattade.
 - Ja, förutom på vinprovningen igår, sa jag. 
På den punkten blev jag i alla fall godkänd.

Det blev receptbelagd kortisonkräm i 8 veckor. Samt en specialsmörja därtill. Fick dessutom lämna blodprov. För leverkoll.

Sedan traskade jag hem i solskenet och den förödande värmen, som håller på att ta kål på vårvintern. Idag har det varit bortåt 10 plusgrader. Hörde att Kalmar hade minus 7 i morse. Då hade vi plus 5. 

Hur gör Kalmar, frågar man sig. 

*****

söndag, mars 20, 2022

Tredje söndagen ...

.. i månaden innebär vinprovning. Med två nya deltagare i vår grupp i bostadsrättsföreningen. 

Den här kvällen; orange viner. Tills nyligen ett okänt begrepp för mig. Men det verkar etablerat. Idag ett spanskt, ett georgiskt, ett italienskt och ett chilenskt. Spännande smaker. Färgen är ett resultat av att vindruvans skal får vara med i vinbrygden under lång tid. 

Och så var det vårdagjämning också. 

Två trevliga företeelser i skuggan av andra mindre trevliga. Man måste ta vara på tillfällena.

*****

lördag, mars 19, 2022

Det kan inte vara lätt ...

.. att vara regering i det här landet. Vi har kanske världens högsta levnadsstandard, generellt sett. Jag säger inte att saker och ting inte kan vara bättre, men det måste ju vara rim och reson i våra krav. 

Just nu har vi en extremt jobbig situation sedan dryga två år. En pandemi som mer eller mindre lamslagit oss, och sedan krig i närområdet. Allt detta påverkar förstås vår tillvaro på olika sätt. Det är inte så svårt att förstå, hoppas jag. 

Något som påverkats mycket är drivmedelspriserna. De når oanade höjder sedan en tid tillbaka. Och det skapar klagokörer och ilska från många. Visst kan jag förstå att det finns personer som är beroende av bil, för att ta sig till arbetet, och kanske bor i glesbygd. Givetvis är det kostsamt. Samtidigt ser och hör man rätt ofta t.ex. snöskotrar som används som leksaker!!! Är det klokt?

Situationen blir förstås svår för en del, vilket nu regeringen försöker göra något åt. Och då drar klagokörerna igång. Igen! 

14 miljarder kronor, lär subventionskalaset kosta. Vissa av oss kommer dessutom att få bidrag för höga elkostnader. Inte vi i norra Sverige, kanske, men där elen är dyrare kommer det pengar. Hur mycket detta kalas kommer att kosta vet jag inte. 

Och det klagas. Det är för lite, tycker många. 

Frågan jag ställer mig är; varifrån ska pengarna komma? Ska vi kanske dra in på vård och omsorg. Eller på skolorna. Dessutom satsas extra mycket pengar på försvaret.

Flera av de politiska partierna är så kallade skattesänkarpartier. De vill subventionera mera. Naturligtvis. Herregud - vi har ju ett val i höst. Det gäller att göra sig populär.

Jag får då inte ihop det. Men en sak är säker. Vi är rätt bortskämda.


*****

fredag, mars 18, 2022

Så blev det ...


.. AWB - after work beer -
fast vi valde vin. Kon flyger. En musik- och skrönakväll. Mestadels svensk musik med tornedalsk krydda. Men även skotskt och amerikanskt.

Den där kon som flyger, är en 70-talslåt, sprungen ur proggen. Lyssna själv nedan. 

Många bekanta. Benke träffade en gammal skolkamrat. Vid vårt bord hamnade en man, som blev som en bekant under kvällen. Vi hade mycket att prata om. 

Musik blandades med berättelser. Det var Mikael Niemi som stod för dem. Skrönor. Humor. Allvar.

En helkväll.



*****

Det börjar ...

.. gulna i kumquatbusken. Här och där, i alla fall. "Gulna" i det här sammanhanget är ett positivt ord. "Orangea" verkar för konstruerat, även om frukterna blir orange så småningom. 

Det verkar bli en ovanligt tidig skörd i år.



*****

Full fart

Fredagsfrukosten avklarad.
Surdeg med fikon ältad, och nu på jäsning. Morgonens regn har rest till Finland; ligger nu och blöter ner Uleåborg. 

Nu slipper solen igenom molnen. Det lär bli många sjukliga plusgrader. Upp till 11-12 sådana i helgen. I mars!?

torsdag, mars 17, 2022

Jag är ...

.. sedan skoltiden språkintresserad. Längre upp i åldern blev jag också språkpolis. Till mångas irritation. Men jag förstår dem. De vill inte bli påkomna med att vara obildade.

Anglicismer är särskilt fula, oftast. Jag kan acceptera en språkutveckling, där det engelska ordet försvenskas och inlemmas i svenskan för att det inte finns något svenskt ord för just den saken eller företeelsen. Tyvärr är det inte så ofta fallet. Eller kejset, som många säger. (Burr!)

I alla bostäder sedan tidigt 50-tal, utom en, som jag har bott i sedan barnsben har vi haft en "walk in closet", det vill säga en större garderob, där kläderna hängde på rejäla stänger under en lika rejäl hylla. Nej - inte "walking closet", som jag hört mer än en gång. (Sådana hade de inte ens på Downtown Abbey.)

I den kan man gå in och bläddra bland skjortor och tröjor, snyggt upphängda på galgar. Naturligtvis finns också en slipshängare. 

Och vi har i alla tider benämnt denna facilitet klädkammaren. Eller kläkammarn. 

Det får den fortsätta att heta.










Å´tänk! Vi har en walk-in-klosett också. De´du.




 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

*****

onsdag, mars 16, 2022

En sak ...

.. som jag verkligen gillar med den här stan, är närhet till det mesta. Jag tog en slumpmässig promenad. Tänkte gå runt kvarteret bara, men sträckte ut det lite. Gick mot järnvägsstationen för att sedan snedda över Floras kulle och hamnade på ruschiga Storgatan. Men jag vek av och hamnade på Kulturens hus. En fantastisk utställning pågår på konsthallen. En abiskokonstnär har målat bilder av glaciärer. I storformat. Imponerande!

Men jag vandrade vidare ner mot Norra hamnen. Och där kan man ju bara njuta av vidderna. Särskilt idag, när dimman ligger stadigt. Och lite till vänster i bild kommer jag till en av stadens delikatessbutiker. 
 
Vidder
 
 - Men hej, sa killen bakom disken. Det var länge sedan.
Jag kände knappt igen honom. Det är ett antal år sedan vi sågs. Han var en gång servitör på mitt lunchstamhak.
 - Ja, det var det, sa jag. Hur är läget.
 - Bara fint. Jag står här och säljer delikatessemlor så det bara sprutar om det. Vi har en prisbelönt bagare här idag, som bakar och står i. Men hur är det - jobbar du som vanligt=
 - Nej, nej. Det är snart sex år sedan jag slutade, sa jag.
 - Å fasen. Då är du värd att vara ledig. 
 
Några semlor blev det inte för mig. De var tydligen av hög klass. Kön till semmelinslagningen var lång. Och de kostade visst 60 kronor styck!
 
Jag gick istället vidare genom stan. Träffade Hjördis och Inga-lisa, som hejade glatt från sin rullator och sin käpp. 80-åriga damer. 
 
Preppade lite också. Tog ut kontanter. Det är ju tydligen läge för det nu. Själv använder jag aldrig sådana. Men man vet ju aldrig ...
 
Snart hemma igen efter någon timme. Träffade en kollega till Benke på gallerian, som förhörde sig om läget med mig och honom. Själv mådde hon också bra. 
 - Du jobbar kvar?
 - Jo, där har jag fastnat i några år till, sa hon. 
 
Pelargoniaskotten i husets entrélobby var borta. Men det visste jag redan. K - en granne - ringde på och lämnade in vasen där de stått och tackade hjärtligt för skotten.  
 - Var har du varit, frågade jag. Har inte sett dig på länge.
Det visade sig att hon varit på en cancerbehandling en längre tid. Nu såg hon pigg ut, men lite förändrad. 
 - Nu får vi bara hoppas på det bästa, sa hon.

Tänk så mycket som händer. I stor och i smått. 

*****

Man ska inte döma ...

.. folk på grund av utseende.

Men idag gör jag ett undantag.

Klipp ur NSD
*****

tisdag, mars 15, 2022

Grannsamverkan

Då får vi se om detta blir succé.

Man kan ju dela med sig, när man ansar i "rabatterna".

VARSÅGOD! Pelargoniaskott till dig. Röd och vit. (Tyvärr vet jag inte vilken som är vilken.)

*****

måndag, mars 14, 2022

Har vi blivit klokare

Här kommer ett av mina inlägg från mars 2012. Vad har hänt på tio år?

Varsågod. Reflektera!

*****

söndag, mars 13, 2022

Ny bok

Jag lägger Anna Kurus bok Den första frosten till handlingarna. Den var inte så bra som jag hade hoppats. Lite av ett kammarspel i friluftsmiljö. Korta scener rakt igenom. Lättläst, visserligen, men ... Nej, även om jag fortsatte till slutet. Den var inte min melodi. 

Nu var det ju den första boken i en trilogi, och då undrar jag om jag ska fortsätta med nästa två delar. Vi får se. Ska ju träffa författarinnan i april.

  

 

 

 

 

Men jag fortsätter med en annan norrbottensförfattare (de har ju blivit så vanliga på sistone) nämligen Tina N Martins Befriaren, som uppmärksammats. Även detta ett förstlingsverk, av denna bodenförfattare. 

Mord och kidnappning ingår. Frireligiös församling, likaså.

 

 

 

 

*****

Gårdagens strålande ...

.. sol ersattes idag av strålande dimma. Trots att radion flera gånger påstod att "solen skiner i heeeela landet". Men det har jag ju räknat ut att vi inte tillhör Sverige i alla avseenden. 

Det tyska kryssningsfartyget kom hit igår, så då fick turisterna verkligen se en vacker stad. Ja, stan är väl vacker som den är, men nog är den lite roligare i vackerväder.


*****

Glad nyhet

En favorit besökte oss. Trots våra snart 20 år här i stugan i skogen vid havet (Även kallat Rånlandet.) har vi såvitt vi vet aldrig haft denna kära gäst här. Lavskrikan.

Men idag dök den upp och fick Benke att bryta frukostförberedelserna och ropa upp till mig på övervåningen, där jag fortafarande låg och trynade.

Så jag var ju tvingad att ta mig ur sänghalmen för att titta ut. Och där satt den. På vår jordnötskorv och tog några tuggor. Men sedan drog den iväg. Tyvärr. En sådan trevlig kamrat som gärna träffar människor, äter ur handen, är nyfiken m.m.
 
Kollade med en "specialist", en känd norrbottensornitolog, som bekräftade att det var ovanligt med lavskrika i kustlandet. Jag tackade för beskedet och  sa att den gärna får stanna. 

Att den är populär kan man se bland annat här i ett litet reportage från Arvidsjaur.

Och här kan du läsa mer om den.
 
Foto: Estormiz - Own work, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=9737284

*****

Mogonljus ...

.. över nejden. Söndag.


*****

lördag, mars 12, 2022

Morgonljus ...

.. över nejden. Lördag.


*****

fredag, mars 11, 2022

Sitter i ...

.. TV-soffan och känner mig plötsligt iakttagen. Slänger en blick ut genom fönstret. Och där på balkongräcket, 3 meter från mig ser jag två gula ögon. En lappuggla sitter och tittar på oss!

Men inte ville den bli fotad. Så fort jag hade mobilen i darriga händer, vände den ryggen till. Jag knackade på fönstret för att få den att snurra huvudet 180 grader (De kan ju det.), men den brydde sig inte, och snart seglade den iväg på breda vingar.

Sällsamt möte.

Tyvärr kom ju också en del reflexer från rummet också med i bild.

*****

Rött, ...

.. vitt, rosé eller... orange? Ikväll dricker vi georgiskt till en god torskrygg klädd med sidfläsk. Georgiska viner benämns tydligen "orange" på grund av den mörka färgen.

Rkatsiteli Qvevri heter vinet jag köpte. Gott!

Nästa söndag träffar jag vinprovargruppen i bostadsrättsföreningen igen. Då blir det genomgående orange viner, sägs det.

*****

Lugnet ...

Ekorre och hare har korsat vår infart.

.. på landet, eller rättare sagt, i skogen
är väl en av anledningarna till att vi gärna tillbringar tid här.

Visst finns folk i närheten, men det är långt mellan tomterna och såhär på fredag har inte veckoslutsgästerna hunnit från jobbet ännu.

Men ensamma är vi inte. Jag har sagt det förr; vinterns snö har klara fördelar. Bland annat avslöjar den hur mycket liv vi har runt om oss.

Bilderna är från tomten, eller alldeles i närheten. 

Älg till vänster och till höger har räven raskat.


*****

Uppskattat

Att mata fåglar uppskattas av mig. Det är alltid trevligt att ha liv och rörelse kring huset i skogen. Hemma i stan är det inte tillåtet på grund av nedskräpning och rädsla för råttor. Här finns bara möss, som bor någonstans under snön och sticker upp sina små nosar för att se om kusten är klar. Snabbt nappar de åt sig ett frö och dyker tillbaka i sin grotta.

Talgoxarna uppe i trädet uppskattar jordnötsbuffén.








Koltrasten håller till på musnivån. Dock utan någon grotta att ta tillflykt till







*****

Idag vaknar jag ...

.. med skogen bakom sänggaveln. Väntar på solen. Men först - frukost.


*****

torsdag, mars 10, 2022

Jag var heller inte ...

.. särskilt förtjust i att bli inkallad till militärtjänst. Jag gruvade mig oerhört för det där kommande året som väntade mig.

Men dagen kom. Och det var bara att ställa upp. A8 i Boden blev min bostad, tillsammans med ett gäng jämnåriga. Ingen kände jag. Här var ju folk från hela Sverige och från alla samhällsklasser, med olika bakgrund. 

Farhågorna rann snart ner i något hål, för oj så snabbt vi anpassade oss. Till omgivningen. Till varandra. Vi var ju så att säga tvungna. Det var lärorikt. Och pedagogiken var undermedveten hos var och en av oss.

Vi blev snart ett sammansvetsat kompisgäng på luckan. Snart fick vi också våra roller. Jag blev bandkanonförare med ansvar för en 52 ton tung bandgående kanon, som kunde skjuta stora granater 27 km med fantastisk precision. Jag - måttligt motorintresserad - lärde mig massor. Massor som jag har haft användning för i hela livet. Fick även köra traktor, stor lastbil, släp. 

Vi fick göra en del civila sysslor också. Släcka skogsbrand. På allvar alltså. Vi fick rädda människor i nöd. Övning. 

Ingen vantrivdes, vad jag vet.

Idag varslade statsministern om ökat försvarsarbete. Fler ska göra värnplikt. Det möttes av negativa reaktioner från de flesta som intervjuades "på stan" i något nyhetsprogram jag hörde. Och att plikt i detta sammanhang är något man inte kan välja bort verkade chocka en del ungdomar.

Synd att värnplikten togs bort av borgarna. Det var en naturlig och nyttig del av livet för dåtidens grabbar. En del som gav mig mycket nyttigt.

Nu ska den tillbaka.

*****

onsdag, mars 09, 2022

Apropå ...

.. miljövänlig (Se föregående inlägg nedan!) så fick jag en trevlig hälsning via e-post igår. Jag blev lite ställd, faktiskt. Den var så personlig. En hel liten film. 

*****

Handlingsförlamning

Pandemin ställer till det. Dock inte bokstavligen som sjukdom för oss. Men på olika områden och på många sätt har vi fått anpassa oss. I två år har detta tillstånd varat. Vi som varit vana att resa, har blivit hemma. En form av lockdown kan man tycka.

Nu har vi krig i Europa. Det var det absolut sista vi behövde. Och spirande planer får läggas på hyllan. 

I många år har vi varit ett kompisgäng som haft som "tradition" att åka skidor i Finlands bästa utförsåkningsort Levi. Oftast har jag fått uppdraget att fixa något trevligt boende för minst sex personer. 

I år var det inte lätt. Förmodligen har många varit sugna redan tidigt och försäkrat sig om sin vistelse. Jag kan erkänna att jag var lite sen i starten. Men häromdagen fick jag ett bra alternativ. Men innan jag bokade var jag tvungen att förankra hos de som skulle följa med. 

Nu är planerna skrinlagda. Och jag måste säga att jag kanske lutade åt de hållet själv. Två av kompisarna sa ungefär: - Nej, jag vill nog hålla mig inom Sveriges gränser ett tag framåt.
En tredje drog på svaret och jag förstod vad hon menade. 
 
Så det blir inget med det. 
 
Som lök på laxen, den här gången rutten lök, kom bränslepriserna. Det är 40 mil enkel väl till Levi. Ca 2000 spänn för bara bränsle känns inte kul. (Säger jag, som är miljöaktiv.) Bil är enda alternativet, om man inte vill flyga till Stockholm, eller Helsingfors för att därifrån flyga till den närmaste flygplatsen Kittilä. Ses inte som ett alternativ. Idag kostar diesel 27 kronor per liter. Vem vet hur mycket den stigit fram till veckan före påsk, som var den tänkta?

Så nu blir det att tänka om. 

Det är tur man är van att allt verkar lite uppochner. Men det börjar bli lite knepigt ... Bortskämd som man är. 

*****

tisdag, mars 08, 2022

Gonatt

Ja, det var bara det.

*****

måndag, mars 07, 2022

Perspektiv

Tankar för dagen heter ett litet program i P1.

Jag lyssnar i stort sett varje dag.  Ibland berör det inte särskilt. Ibland känner jag till, eller har träffat personen i något sammanhang.  

Idag var det en helt okänd, Jesper Waldersten, som satte igång hjärnan på ett sympatskt sätt.


*****

söndag, mars 06, 2022

Mitt förtroende ...

.. för SMHI svajar en hel del ibland. Idag åkte vi hem från stugan tidigare än beräknat eftersom morgonens prognos hävdade "Norra Norrlands kustland och inland; mestadels molnigt och snöbyar. Vid kusten regn." 

 - Regn, tänkte jag. Nio minusgrader i natt. Regn på kalla vägbanor. Hm..?

Alltså drog vi hemåt istället för en skidtur. I strålande sol. Väl hemma gick vi en 6 kilometers promenad. I strålande sol. Och sedan gick dagen vidare. I strålande sol.

Det är något fel på SMHI:s prognoser. Norra Norrlands kustland är nära 50 mil långt. Kanske har det regnat i Övik, vad vet jag. Eller i Haparanda. 

Så prognosen kanske var riktig. Men de har en del att fila på. 
Nämligen pedagogiken!

*****

lördag, mars 05, 2022

Jag var inte helt förtjust ...

.. i resultatet av omröstningen om Sveriges nationalfågel, härom året. Min favorit var blåmesen. Det var, enligt min mening den fågel som skulle ha passat bäst. Den finns i hela landet. Den är gul och blå. Och den finns här året runt. 

Men tji fick jag. Det blev istället koltrasten, som fick utmärkelsen. Visserligen vacker - duktig sångare och trevlig på flera sätt. Men den finns inte här under vintern. Med här menar jag de norra delarna av landet. Vi tillhör också nationen, men blir alltså utan nationalfågel på vintrarna. Åtminstone del av den, nu när klimatet förändras.

Mobilbild. Därav kvalitén.
För igår kom den. Plötsligt satt den där i tallen utanför köksfönstret och studerade omgivningarna. Den 4:e mars. Det är ovanligt tidigt på året. I fjol siktades den den 26:e mars, och året innan dess 4:e april.

Nåja - välkommen säger jag väl, ändå. Men tro inte att du blir Rånlandets "nationalfågel". Det finns som sagt andra kandidater till den titeln.

*****

Ryska armen ...

.. visar sin generösa sida i ockuperade Mariupol och öppna "humanitära korridorer" för stadens befolkning, så att de som vill kan lämna området.

Så oerhört generöst!

Frågan är bara; vart ska de ta vägen? 

Det mest generösa vore väl att de själva kröp tillbaka under de stenar som kallas Ryssland. Samtidigt läser jag att 1000 legosoldater ska skickas in till de ryska trupperna för att "höja stridsmoralen" hos de stridande. Ja, jag kan tro att det finns visst inslag av människor, som tänker lite bättre i leden. De som blivit mer eller mindre lurade att delta, när de egentligen var ute på en övning.

*****

fredag, mars 04, 2022

Ut på havet vida...

.. ska vi glida rajdaraj daj daj da ... Vi tar oss ut på havet, som vi inte gjort sedan vi kajakade i somras. Havsisen är inte som förr. Förmodligen en effekt av klimatförändringar. Den har varit månglagrig, om man så säger. Islager, vatten, snö. Först nu är den någotsånär användbar. (Den is vi har i stan är annorlunda. Där är det älvvatten som är förhärskande och mera genuin.)


Det blir i stort sett bara en testtur på en dryg timme. D- vitaminerna sprutar emot oss. Vindstilla i den 5-6 gradiga kylan, där solen värmer fint.


Vänder så småningom hemåt via ett skoterspår och en sväng upp i skogen. 

Fin tur mot eftermiddagsfika.

*****

Efterfrukostfriden ...

.. sänker sig i stugan.
Nu blir det en skidtur.

*****

torsdag, mars 03, 2022

En solig dag ...

.. -  en stjärnklar kväll. Dock inget norrsken att finna, när jag går ut och spanar 

Försöker locka någon uggla istället. Men ingen svarar på mina lockrop. Kanske är det för tidigt på säsongen.

Vår egen uggla står i alla fall i drivan utanför altanen, eller patio väst som den heter, och lyser så grann bredvid sitt klot. Uppladdad av dagens ljusa timmar. Inte heller den hoar. Tack och lov. 

*****

Blårosa ...

.. skymning vid stugan i skogen vid havet, dit vi drog iväg under eftermiddagen. Det blir vårt hem ett par dagar framåt, med hopp om att lättare kunna skingra tankarna om världsläget. Inte glömma, bara kanske få andra tankar. 

Vi får se.

*****

onsdag, mars 02, 2022

Populärt

I min lista över mest lästa inlägg här i högerkanten, har plötsligt detta dykt upp. Nyfiket undrar jag varför. 

Inlägget är nämligen ett av mina första blogginlägg, det 25:e inlägget jag gjorde i bloggen, i maj 2005. Men det är förstås ett bra inlägg, precis som alla andra (sade han förnumstigt).

Om tre år firar min blogg 20-årsjubileum.


*****

Jag får signaler om ...

.. att det är problem att kommentera hos mig.

Prova gärna att lägga in ett "Hej".
Mejla mig gärna resultatet om du inte lyckas.

Tack för hjälpen
*****

Radion står på ...

.. som vanligt på onsdagsmorgonen som flödar av sol.

Ukraina är förstås den enda tapet som inreder lägenheten idag. 

Här kämpar radions medarbetare och intervjuoffer med den där märkliga staden. Den får heta Löviv, Ällviv, Leviv med mera. Konstigt tycker jag. Jag säger Lviv.

President Biden sägs ha hållit sitt första tal till nationen??? Kan det vara möjligt att han inte talat till nationen på det dryga år han haft jobbet.

I så fall ligger vår "president" Magdalena Andersson före. Hon har ju inte varit anställd så länge.

*****

tisdag, mars 01, 2022

Allvar

Så har vi fått uppleva en smått historisk kväll. Statsministern håller tal till nationen. Det sker inte ofta. Men när det händer är det av en speciell anledning. 

11:e september, tsunamikatastrofen ...
Nu, krig i Europa. 

Jag hade förstås helst sluppit det. Har vi inte haft tillräckligt med kriser de senaste åren
 Nu späs det på med en ny, som vi inte vet slutet på.

Hon gjorde det bra, tycker jag. Magdalena Andersson har verkligen fått en elddopsliknande start på sin nya karriär.

Klipp från nyhetssajten Omni.
*****