fredag, maj 22, 2015

Dilemma

Ska vi, eller ska vi inte. På måndag inleds en gigantisk flygövning över Norrbottens och Västerbottens län. Bas i Luleå. De som övar är västalliansen NATO, tillsammans med Sverige och Finland. Det blir världens största flygövning döpt till ACE (Arctic Challenge Excercise). Drygt 100 flygplan kan komma att befinna sig i luften samtidigt över övningsområdet. Man får väl hoppas att civilflyget kan hålla sig undan och inte blir tagna för övningsobjekt.

Jag vet inte vad jag ska tycka. Givetvis behövs ett försvar. Tyvärr. Frågan är bara till vilket pris. Övningen är under stark debatt från olika håll. För och emot. Ska vi leka med NATO? Ska vi ansluta till NATO? Är vi redan medlemmar av NATO, utan att veta om det?

Jonas Sjöstedt (V) tycker att hela spektaklet är en provokation. Att Ryssland känner sig hotat och börjar leka från sitt håll.

Korpral Björklund menar att de baltiska länderna gått med i NATO för att möta provokationen från Ryssland.

Vad som är hönan eller ägget i det här sammanhanget är som alltid svårt att avgöra.
  • Har Ryssland blivit utagerande på grund av baltländernas medlemskap?
  • Har NATO blivit skrajare för Ryssland och börjat förstärka sina ståndpunkter genom ökad verksamhet.
Och hur ska Sverige ställa sig.
Ryssland provocerar.
Provocerar vi, genom att NATO:fiera oss?

Ett par andra frågor:
Varför öva i det sista orörda vildmarksområdet i Europa? Det är väl ändå inte det, som kommer att försvaras i första hand om läget skärps.

Varför i herrans namn avskaffades värnplikten? Ett av de största missgreppen som den förra regeringen gick i bräschen för. Den hade i alla fall visat på att vi är beredda att försvara oss om vi blir angripna.

Nu står vi där. Ska vi lita på USA eller på Ryssland?
Jag är kluven.

*****
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jag vet inte heller om Sverige blivit NATO-medlem i "det tysta" men leker med NATO gor det ju och Sverige visar nu tydligt var det står genom att tillåta dessa ovningar. Formodligen så har man valt att ova i den norra delen av landet därfor att det finns mer glesbygd där. Jag tror att Putins Ryssland är alldeles for starkt for andra länder... forutom USA. Det är därfor som NATO behovs.

Lillan i Cornwall

Bert Bodin sa...

Men det blir som kalla krigets dagar. Upptrappning! Det är olyckligt.
Givetvis är det pga glesbygden, som man övar här. Men här finns stora värden i form av natur, vildmarksturism, renskötsel (kalvningen pågår och störs lätt). Det är inte särskilt smart att fara omkring med bombplan här då.

Elisabet. sa...

Här är en som tycker att vi ska gå med i NATO.
Inte bara hoppas på hjälp - om-utifall-att.
Men mest av allt hoppas jag att Putins dagar som president är räknade och att det kommer nån vettigare människa i hans ställe.

Bert Bodin sa...

Jag är, som sagt kluven. Men angående herr diktator Putin är vi helt överens. Små, rädda krakar kan bli väldigt farliga. Vi får hoppas på att han försvinner så fort som möjligt.