Lingonkaka - Njut året om

"Min" lingonkaka väcker ofta beundran, suckar och längtan. Receptet har funnits här på bloggen länge, men nu kom jag på att jag skulle lägga det i sparade sidor.

Så då kommer det här:
  • Vispa 1 ägg med 1½ dl strösocker pösigt.
  • Tillsätt 150 g smör, eller margarin som du smält, samtidigt med 4½ dl vetemjöl och 1 tesked bakpulver.
  • Smöra och bröa en pajform, eller en "springform" och bred ut den smidiga degen  jämnt över bottnen.
  • Lägg på 3-4 dl lingon och bred ut dem över degen. Lämna en två cm kant längst ut i formen. (Kanten kommer att jäsa upp och hålla lingonen på plats.)
  • Dofta över kanel och lägg på ett lager brun ströfarin. Jag brukar använda ca 1½ dl. 
  • Grädda i 175 grader. Ställ formen lågt i ugnen. Bäst på gallret som du ställt på botten. En halvtimme brukar vara lagom.
Servera ljummen med grädde. Men största succén har jag fått när jag serverat den med en klick turkisk yoghurt med lite ringlad honung över.

2 kommentarer:

ELIZA sa...

Lingon,yoghurt och honung faller bort...Annars lät det gott...

Bert Bodin sa...

@ ELIZA

Då diskvalificerade du dig från att följa mitt recept. 😖