måndag, april 29, 2024

Det känns ...

.. som att det senaste halvåret har varit, om inte det sämsta, så ett av de sämsta jag har upplevt. I alla fall när det gäller vädret. Sedan har vi ju förstås krig och elände därtill, och det gör ju inte tillvaron bättre.

Men närmast är tack och lov vädret. Jag gillar alla årstider. Men den här vintern skulle jag vilja lägga i en hög och bränna upp. Nu får man ju inte det heller, enligt de nya bestämmelser som nyligen nått oss. 

Snön kom trevligt nog rätt tidigt. Hela november var vit. Sedan hade vi rekordtemperaturer på minussidan vid olika perioder, men även på plus. Stadigt ostadigt, skulle man kunna säga. Och det fortsatte. Gråväder till minst 85 procent av tiden. Ofta blåsigt. 

April lockar inte heller, mer än vid några mycket enstaka tillfällen. Snart har gråtäcket lagts över oss igen. 

Nää - nu får vädret ta och skärpa sig! 

Vanlig syn i vinter. Bild från 24 februari.
*****


10 kommentarer:

Monet sa...

Jag har sagt det många gånger förut: lyckligtvis berör vädret mig inte alls. Det är vad det är och det är en del av tillvaron. Bra väder, vad man nu menar med det är ju individuellt, dåligt väder likaså. Det som är svårt för mig personligen är hetta och värmeböljor men det är bara att förbereda sig på och hantera det också.

När det gäller svenskars upprördhet över att man inte får elda på egen tomt har jag personlig erfarenhet av det sedan åren i Frankrike. I vårt område fick man helt enkelt inte göra det - dels var det stor brandrisk med otroliga skogsbränder som följd, dels la sig röken som en tät och hostframkallande dimma i hela vår dal. (Jo, fransmännen trotsar ofta och det eldades lite till och från trots förbud).

Man lärde sig snabbt att samla alla löv och kvistar i sopsäckar som sen kördes till särskild avdelning på sopstationen. Tyngre avfall ringde man om så kom det och hämtades. Alla hade gnällt i början över EU-regler precis som här men sen vande man sig och tyckte att det var helt OK.

Anonym sa...

I Skellefteå snöade det ymnigt i morse och sen har det regnat rejält hela dan. Kallt och blött men välkommet för det tär bra på snötäcket. Längtar efter barmark och grönska! ellem

Lena sa...

Nu spöregnar det i Luleå, får vi bara lite värme nu så försvinner snön :-)

Elisabet. sa...

Fullkomligt ljuvligt sommarväder här i Halland idag! Bästa dagen hittills i år., vädermässigt ..., och allt exploderar, plötsligt har löven slagit ut på björkarna här i slänten!

Bert Bodin sa...

@Monet

Visst är uppfattning och uppskattning av väder olika och individuellt.

Min uppfattning är att gången vinter har varit gråtristare och ostadigare än vanligt. Vi har inte haft mer än två-tre dagar sol, när den tittat fram. Normalt har det ofta varit långa perioder sol, som avbrutits av 1-2 dagar mulet och nederbörd, och sedan sol igen.

Bert Bodin sa...

@ellem

Snön försvinner, som sagt.

Bert Bodin sa...

@Lena

Javisst är det så, som varje år.

Bert Bodin sa...

@Elisabet

Ja ja ja - skryt lagom! ;-)

Monica sa...

Jag förstår dig exakt. Och världsläget bidrar. Och att så mycket våld kulminerar och att så mycket är korrupt. Människor i yrken vi ska ha förtroende för i vårt eget land är inblandade i mörkret. Och då att se ut på det grå dag efter dag, nej fy. Och dessa isvindar, plusgrader spelar ingen roll, varit väldigt underlig kyla, krigskyla tror jag som förstör klimatet på vår jord.

Men idag plötsligt vände det mot i fredags då vi blev översnöade totalt igen. Med sommardäck som ska va'. Tänk om folk fick bestämma själva eller att datumet blir igen 30 april i vårt kyliga snöiga land.

Nu ska vi fira våren, ser ut att bli ett par fina dagar. Lider med er om ni får grått, regn och snö. Det är tärande till slut med allt sammanlagt. Och även om vi inte är krigsdrabbade så har massor med människor blivit drabbade i vårt land med hem och liv förlorade. Och hörde hur andra som lever blir totalt utan hjälp, försäkringar till ingen nytta, ingen hjälp alls när den bäst behövs utan hjälporganisationer, empatiskt folk och kyrkor står för hjälpen med det nödvändigaste, tak över huvudet, ett lakan och filt. Och hela familjer ska iväg till sina jobb, barnen till sin skola men fått försöka hitta alternativboenden.

Men önskar er och alla lite ljus och sol på Valborg. Och hopp om en bättre värld. Och i den även en vår i vårt land med årstider.

Bert Bodin sa...

@Monica

Tack för dina vinterreflektioner.

Sommardäcken åker på den 02 maj så sedan den 16 april har jag varit kriminell vid de två tillfällen jag behövt köra bil.