måndag, februari 09, 2009

Man är väl flexibel

Min lilla och högst ovetenskapliga undersökning fick till slut detta resultat, när du fick säga ditt.

Frågan löd: Vad är nästa punkt på programmet efter att du vaknat, och varit på toa?

De allra flesta, 11 av 35 svarande, hämtar in tidningen som andra punkt på morgonschemat.

Nio av 35, duschar och klär sig fina till frukost, medan 4 av svarandena äter frukost nakna, eller möjligen i morgonrocken.

Tre av mina läsare gör som jag. Borstar tänderna i rättan tid.

Två av 35 slår på datorn. Två personer kryper ner i sängen igen (Nej - Inte nödvändigtvis tillsammans!) och inväntar väckarklockans andra eller tredje försök att fullfölja sin uppgift. Lika många gör tvärtom och ställer sig i ett öppet fönster mot vintervindarna och ropar "äntligen", till många grannars förvåning och förmodligen lätta irritation. Men det låter ju friskt! Nåja.

En röstare bäddar sängen, vilket väl inte är så bra om man nu inte månar om kvalstrens väl och ve i första hand.

En annan tvingas till frukostbordet för att snabbt få i sig energi till övriga morgonsysslor.

Ingen av de som svarat röker. Det är storartat!

Det är det där med tandborstningen jag försöker ändra på. Den skall göras före frukosten, om den ska ge bästa effekt och minst skador. I min bekantskapskrets har jag en ortodontist som envist hävdat att det är så man bör göra. Jag har väl lyssnat lite på hans råd, men aldrig riktigt tagit dem till mig.

Nu hörde jag ett inslag i P1:s program Kropp och själ härom veckan där en specialist envetet hävdade samma sak. Naturliga bakterier i munnen riktigt längtar efter att få sin frukost och sätter genast igång med att tillverka syror och annat som fräter på tänderna och tandhalsarna. Och detta trots att man kvällen innan fixat med borste och tråd. Borstning före frukost får bakterierna på fall.

Äter man sura produkter (fil, youghurt etc.) och kanske dricker juice, så kan emaljytan mjukas upp och nöts av alltför idogt tandborstgnuggande. Det är den andra orsaken till att borstning före frukost är bra.

Något till åren kommen, med tandkött som sedan rätt länge visat tecken på tillbakadragande, har jag nu tagit steget. Jag borstar först, äter sedan. Det känns ovant, men det ska gå.


Tack för alla insikter i era morgonvanor. Kul läsning.

Å du Staffan. Bättring!

*****

Inga kommentarer: