måndag, maj 18, 2015

Skotska intryck (1)

Redan på flyget från Luleå var vi placerade intill varandra. Vi kände ju inte de övriga i gruppen, som skulle kampera ihop en hel vecka. Yvonne och Henry blev mina "bänkkamrater" och snart var vi alla tre i färd med att lösa Yvonnes korsord. Benke hade då redan bekantat sig med sina medresenärer på andra sidan gången från mig.

På Arlanda samlades vi på en förutbestämd plats och träffade en representant för medarrangören. Nu visste vi vilka vi var. Ett rätt moget gäng i åldrar från cirka 45 till åtminstone 74. (Folke fyllde just det under resan.) Det visade sig också att det var ett mycket glatt gäng. Inga surkartar eller gnällspikar kunde ens skönjas i det artonhövdade sällskapet under hela veckan.

Snart tog vi mark i den skotska huvudstaden. Men vi såg inte mycket av den, eftersom vårt mål för dagen låg på västkusten. Tvärs över landet, alltså. Ön Skye var vår destination. Och närmare bestämt den lilla staden Portree, där jag och Benke inkvarterades i rum 31 med namnet Sgurr na(n) Gillean. Det slår mig att jag aldrig kom ihåg att fråga vad det betydde. Men alla rum hade olika namn på The Bosville .

Där, bakom regndroppen på bussfönstret skymtar Skottlands
högsta topp, Ben Nevis i regndiset.
Resan hit gick i hisnande dalgångar, som mer påminde om Island. Särskilt påtagligt och överraskande var att våren var ungefär i samma stadium som hemma i norr. Knappt musöron på träden. Inte mycket grönt. Men vackert i kubik ändå. Vi passerade orter med exotiska namn. Tyndrum, Altnafeadh, Ballachulish och Fort Williams, där vi i regnet och dimman skymtade Skottlands (och hela Storbritanniens) högsta berg, Ben Nevis. Blygsamt i höjd med svenska mått mätt. 1344 meter över havet. Högre kommer man inte i detta land.
Skye bjuder på växlande väder. Också det av isländsk typ, det vill säga tre, fyra vädertyper per dag. Svalt var det i alla fall. Aldrig tvåsiffrigt.

Stan Portree är huvudorten. En liten idyll med vacker hamn nedanför centrum. Små affärer, Konsum till exempel, och en hel del små hotell och rum&frukost-ställen.

Vy från hotellet

Vi åker runt på hela ön. Den är inte större än att man gör det på en dag. Vi ser vilda klippstup, besöker ett museum, slottet Dunvegan, och slutligen whiskydestilleriet Talisker, där vi får smakprov.
Den köpte vi inte. Lite dyr.
*****

6 kommentarer:

Turtlan sa...

Exakt där i Portree har jag också varit. I hamnen där åt vi himmelskt goda musslor. Bodde på ett bed& breakfast där allt och då menar jag allt i hela rummet och på vår toa var i småblommiga mönster.

Vi åkte också runt ön minns jag. Visst är det fint och smått magiskt i Skottland. Vi bilade och det var kul men inte vänstertrafiken...

Kul att gruppen blev lyckad. Man vet ju aldrig vad man hamnar i för sällskap.

Bert Bodin sa...

Vi åt på en restaurang som låg uppe i byn. Marmalade, hette den av någon anledning. Haggis med en liten "tillsnyggning" till förrätt, och sedan fish and chips. Desserten blev en varm brownie med bär. Trevlig liten stad/lby.

Jan S sa...

Sgurr nan Gillean är namnet på ett berg på Isle of Skye.
Ett 964 m högt berg med ganska karaktäristisk form som ingår i Cuilin bergskedjan.
Namnet betyder passande nog "Peak of the young men", det var väl därför ni fick det rummet..

Elisabet. sa...

Haha .., ler åt kommentaren här ovanför ,-)
Till Skottland vill pv åka, det finns på hans lista och min också.
Systerdotterna besökte Skye i fjol och var mer än nöjd!

Bert Bodin sa...

Exakt, Janne. Att jag inte tänkte på det. :-)

Bert Bodin sa...

Tjata, tjata, tjata! Du kommer inte att ångra dig. Men försök övertala PV att inte ta båten.