Surdegsbröd - På eget sätt

Jag har en ständigt levande surdegsgrund i kylen, som matas med ojämna mellanrum.

När jag sedan ska baka, är det improvisation som gäller.


Först gör jag en lös "babydeg" på 2 -3 msk av grunden och 2-3 dl rågmjöl. Tillsätt vatten så att degen blir lös.


Låt stå över natt. Gärna med tättslutande plastlock. (Bara för att man ska hoppa rakt upp ur skorna om man råkar gå förbi när degen beslutar öppna locket med en smäll.)


Morgonen därpå gör du bröddegen med valfria mjölsorter. Gärna lite vetedito också. (Spara en halv dl av babydegen. Det är den som sedan ska matas i kylen inför nästa bakning.) Tillsätt färska, eller torkade tranbär, eller varför inte gojibär?!

Även den riktiga degen ska vara snudd på ohanterbar, men fastare än babydegen. Låt jäsa över dagen, eller till nästa morgon.


Du kan gott forma "limpor" direkt på plåten, eller i formen som du väljer och låta degen jäsa där. Du ska INTE ta upp den ur degbunken och knåda.


Ställ ugnen på 200 grader. Sätt in telningarna när ugnen är varm och sänk tempen till 180.

Grädda i ca 30 minuter.


Det var väl enkelt!?
Lycka till!


*****


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera.