torsdag, november 14, 2024

Man börjar bli van.

Så var det dags.
Dags för påfyllning. Covid och influensavaccin. För åttonde gången.
 - Kan man inte få bältros och kikhosta på samma gång, frågade jag sköterskan som tog emot. Det är ju sååå inne, nuförtiden.
 - Nja - det blir nog lite problem, svarade hon och skrattade.

Det var oherrans mycket folk som köade. Men genom att vaccinationscentralen bemannats av pensionerade sjuksköterskor så gick det väldigt smidigt. Vi var kanske klara efter sju minuter, från det vi steg in genom dörren, och blev hälsade av en skolkompis till Benke med ett 'tervetuloa', till det vi gick därifrån igen. Ja - i bilen hem noterade vi att klockan stod på 14.01 och vi hade bokad tid till 14, respektive 14.05.
 
Hemma åkte munskydden i golvet för vidare befordran till sopkorg.

Så var det gjort för denna gång.

*****

7 kommentarer:

  1. Anonym18:16

    Monet säger: skoja inte om bältros. Jag har det sedan förra veckan och har fått hantera både stor egen födelsedagsfest och min mammas död plus annat mitt i detta elände. Det är för JÄVLIGT rent ut sagt, smärtor du inte visste fanns. Vänta ett tag efter de här vaccinationerna men boka och betala själv för bältrosvaccination så fort ni kan. Hade jag vetat hade jag inte haft det så här!

    SvaraRadera
    Svar
    1. @Monet

      Jag raljerar en del. Men nog verkar det som att det gått 'mode' i bältrosvaccinering. Sjukdomen är forntida. Vaccin har funnits ett antal år. Varför pläderas det så mycket för närvarande? Epidemi?
      ---

      Beklagar din moders frånfälle.

      Radera
  2. Anonym09:21

    Monet svarar: Det har nyligen kommit ett nytt och effektivare vaccin - shingrix. Det ska tas i två omgångar men i Sverige får man än så länge bekosta det själv. Vilket man hoppas kommer att förändras. Varje spruta kostar 2.500 kr, alltså 5.000 kr totalt. Bältros är en allvarlig sjukdom som kan få livslånga konsekvenser med svåra konstanta nervsmärtor och ökad strokerisk bland annat. Risken att få bältros ökar med åldern, i synnerhet efter 50 år. 99 procent av alla vuxna har haft vattkoppor som barn och bär alltså detta herpesvirus, som senare ger bältros, latent i kroppen. Efter 80 års ålder är risken att få bältros så hög som 50%! Du får förlåta att jag inte tycker detta är något att raljera om - i synnerhet som jag själv drabbats för lite drygt en vecka sedan. Jag hade tur och förstod själv i tid vad det var och lyckades få antivirusmedicin inom de 72 timmar som gäller efter utbrott. Det förhindrar till viss del fortsatt spridning men läker inte. Det kallas för en djävulssjukdom och det är ingen överdrift, smärtorna är fullkomligt helvetiska! Att det talas mycket om det just nu tror jag beror på att vissa privata vaccinationskliniker vill göra folk uppmärksamma på hur allvarlig sjukdomen är och informera om det nya och effektivare vaccinet. Om de sen tjänar pengar på det är fullständigt irrelevant för mig - det är för en god sak och för att få folk som du att förhoppningsvis förstå allvaret bakom. Jag önskar av hela mitt hjärta att jag själv brytt mig mera om riskerna och vaccinerat mig. Jag borde ha vetat bättre. Min nu döda Mamma fick det här för flera år sen runt ögat och höll på att mista synen. Och hade ständiga skov av sina nervsmärtor. Jag skriver därför det här på allvar för att jag tycker att det är viktigare att informera korrekt än att skämta om.

    SvaraRadera
    Svar
    1. @Monet

      Jag tar dina ord på allvar. Men jag fascineras av trenden. Vad blir nästa sjukdom att vi ska vaccinera oss emot?

      Radera
  3. Har en god vän hemma i Västerbotten som nyligen drabbats av bältros. Denna annars så tuffa kvinna, säger att detta är det värsta hon varit med om. Sån brännande smärta! Hade själv ingen aning om det finns antivirusmedicin, som Monet berättar om.

    SvaraRadera
    Svar
    1. @Elisabet

      Jag vet hur det kan vara. Hade bältros i min ungdom.

      Radera
  4. Anonym14:24

    Monet skriver: Att vi alla lever längre och friskare hör i första hand ihop med upptäckten av penicillin OCH införandet av vacciner. Fler och fler sjukdomar kan hejdas och upphöra - som t ex mässling och smittkoppor - som för inte så länge sen tog många liv. För att inte tala om poliovaccinet på sin tid och covid i nutid inte minst. Det är möjligt att du tycker dig se ”trender” men det här följer helt den medicinska utvecklingen - ju bättre vacciner, desto fler vaccineras och desto mer talas det om det. Hur länge har det funnits influensasprutor t ex? Inte särskilt länge. Inte heller vaccinerades våra föräldrar för lunginflammation som görs på äldre nu. Om du själv hade bältros i din ungdom är det för det första VÄLDIGT ovanligt - normalt debuterar det efter 50. Och du hade det förmodligen då lindrigt eftersom du hade ett ”ungt” immunförsvar. Det är det svagare försvaret som ställer till det så allvarligt när man blir äldre. Och kom ihåg: det är en myt att man inte får bältros flera gånger. Inte alls ovanligt att man kan få det både en eller flera gånger så jag säger igen: tänk er för och eftersom det verkar som om ni hade en god pensionärsekonomi till skillnad från de flesta andra, är det väl investerade pengar med vaccination. Jag måste vänta i 8 månader efter att jag blivit frisk (vilket kan ta flera månader) men kommer definitivt att göra det. Fullständigt sänkt blir man! Och med förhöjd strokerisk (eftersom viruset påverkar kärlväggarna) under de första 12 månaderna efter utbrottet.

    SvaraRadera

Välkommen att kommentera.