söndag, april 06, 2014

Hur gör du

Afghanistan valde president igår. Alla rapporter hittills säger att det gick rätt till. Valdagen blev också lugn på de flesta håll.

Afghanerna är stola över sitt val. Det var inte givet att det överhuvudtaget skulle kunna genomföras på grund av religiösa fanatiker. Som så ofta ställer de till besvär och visar med all tydlighet vad irrläror kan ställa till med. Talibanerna höll sig lugna den här gången.

Valdeltagandet var 60%. Med tanke på omständigheterna, de överhängande hoten, är det ett fantastiskt resultat. De flesta struntade alltså i att de kunde bli utsatta för attentat. De ville ha ett demokratiskt val.

EU-valet 2009 samlade 46% av svenskarna. I ett lugnt land med lång demokratisk tradition.

46 % !!!

Vi borde skämmas.

*****

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

4 kommentarer:

Turtlan sa...

Jag ser det som en självklarhet att rösta!

Lika mycket rättighet som skyldighet.
Är vi nu med i EU så vill jag lägga min röst där precis som i valet till hösten.

Bert Bodin sa...

Turtlan: Ja, jag har noll förståelse för dem som inte röstar för att de "inte är insatta". Hur gör de då vid Riksdagsvalet i höst?

Precis som du skriver. Det är en rättighet och en skyldighet.

Kattvakt sa...

Kattvakt har lämnat en ny kommentar till ditt inlägg "Hur gör du":

Läste förut en välskriven krönika ombord "På Bussen" i Skåne. Samma skribent Ylva Floreman såg jag i Facebook formulera sig mer än väl om det kommande EU-valet. Hon har sett trenden och förstått vad att göra i det kommande EU-valet

"Björn Söder säger, om att SDU bildat ett europetiskt ungdomsförbund med ultranationalistiska och främlingsfientliga partier, att:
- Det här är ingen signal eller fingervisning om hur Sverigedemokraterna kommer att samarbeta i Europaparlamentet utan vi kommer att avvakta tills valresultatet är klart.
Intressant.
Allt är alltså fortfarande möjligt.
För första gången ska jag rösta i EU-valet.
Med hopp om att bidra till att det möjliga blir omöjligt."

När extremhögern försöker komma in i EU tvingas alla som är emot hela EU-tanken att rösta och springa med brandsläckare för att hindra världen att gå i brand.

Bert Bodin sa...

Kattvakt: Så känner också jag. Röstskolkar man så ställer det till problem.