onsdag, april 02, 2014

Nya marker - men gamla

 - Men jösses vad dåligt dom spelar, säger jag.
 - De håller bara på och stämmer, sa Benke.

Jag är ingen operafantast. Visst - Jag gillar mycket musik. Olika musik. Pop, rock, jazz. Klassisk musik är också en favorit. Världsmusik lyssnar jag på varje vecka. Konstmusik, ibland.

Men opera har jag haft lite svårt för. Eller har.

Norrlandsoperan är på turné. Firar 40-årsjubileum med en konsert så kallade operapärlor. Stor symfoniorkester och solister hedrade Kulturens Hus ikväll. Vi var där. Bjudna av kunder, tillika grannar i huset. De har årsabonnemang, men donerade kvällens biljetter till oss på resebyrån, eftersom de själva är i USA. Jag fick biljetterna, eftersom jag ansågs vara den enda på bygget som kunde tänkas uppskatta opera. Vilket jag alltså inte gör oreserverat.

I pausen kunde vi njuta av den vackra ljusa kvällen
Men här handlade det om kända stycken. I alla fall för det mesta. Skickliga musiker och mycket duktiga solister. Det bjöds på Rossini, Beethoven, Verdi och Gershwin. Turandot, Bohème och Porgy and Bess.

 - Nu stämmer dom igen, sa jag.
 - Nä - Det här är ouvertyren ur Poet & Prophetess, en nyskriven opera, sa Benke.

Konferencier var Pia Johansson (Stockholms Stadsteater, På minuten m.m.), som på stand-up-maner höll ruljangsen igång. Kul och personligt.

Behållningen var stor. Det var skickligt, bra och roligt.

Men någon operafantast blir jag inte.

Än!

Men trevligt var det att ta ett glas vin i lobbyn på Clarion Sense efteråt.*****
Uppdatering: NSD:s recensent var dock måttligt imponerad. Sönderpratat av Pia Johansson, tyckte han.  Och jag undrar om han överhuvudtaget var där till slutet. Nej - förmodligen var detta inte något för riktiga nördar. Det kanske var meningen att berätta lite om hur Norrlandsoperan kommit till i 70-talets proggvärld. Kanske blev några lite mer intresserade också, när "märkvärdighetsstämpeln" bleknade.

Tänk - Jag tror det var det som var meningen. 

5 kommentarer:

Ingela sa...

Jag gillar all musik (nästan) opera inräknat. Var på föreställningen i söndags och tyckte den var bra. Några nummer mycket bra och något nummer till tårar och ojämn andning.

Ingela sa...

Jag gillar all musik (nästan) opera inräknat. Var på föreställningen i söndags och tyckte den var bra. Några nummer mycket bra och något nummer till tårar och ojämn andning.

Bert Bodin sa...

Ingela: Ibland blir det inga kommentarer, men när du slår till, så gör du det ordentligt. :-)

Majalena sa...

Litet sen med kommentar, jag var också på konserten och tyckte att Pia lättade upp stämningen bra även om man kan irritera sig (om man så önskar) på detta med Västerbottens dialekten....tårar kom och trängde sig fram när den ena han sjöng "Nessum dorma" ur Turandot..extranummer hade vi gärna velat ha och den där "surputten" till kritiker från NSD borde ha stannat hemma...

Bert Bodin sa...

Majalena: Sen eller inte... Kommentarer uppskattas alltid.

Jo "surputten" var nog en inbiten renlevnadsoperian. Och det är nog inte så uppskattat att man skojar med genren.