torsdag, juni 04, 2009

Azorerna - Djurlivet

Man åker inte till Azorerna för djurlivets skull. Då hamnar man fel. Här finns inga rovdjur, mer än ormvråk. De svävade ständigt över oss ute på landsbygden. Kanske i sin jakt på orm. Men där går de bet. Det finns nämligen inga. Inga farliga insekter, förutom de vi har i Sverige. Mygg slipper man också ifrån. Rådjur, hjortar och andra fyrbeningar finns inte heller. Undantaget är förstås tamdjuren.

Fågellivet är rätt likt vårt eget. Rödhaken ser likadan ut som hemma. Måsarna och trutarna likaså. Bofinken är blekare än sin nordiska släkting, men i övrigt exakt lika. Koltrasten är vanlig och förvånansvärt oskygg. Där skiljer den sig mot dem jag känner.

Havet rymmer förstås en hel del. Blåval och kaskelot simmar runt öarna. Och säkert en massa andra intressanta varelser också. Om man nu är lagd åt det vattniga hållet. Det är inte jag. Men jag hade turen att få se några korta glimtar av lekande delfiner en morgon, när jag steg ut på balkongen. Det känns märkligt. Och mäktigt. Tyvärr blev jag så förbluffad att jag först glömde plocka fram kameran. Så bilderna blev därefter.







(Klickbara bilder. Förstås!)

*****


Andra bloggar om: , ,

Inga kommentarer: