söndag, juni 21, 2009

Midsommarhelg

Gästerna kom. Värsta sillunchen dukades fram. Det visar sig att en sillunch innehåller väldigt mycket mer än sill ibland. Kanske för att det är midsommarafton.
Här fanns västerbottenspaj, rökt lax på endiv, sillkanapéer, två sorters gravlax, och slutligen fyra sorters sillinläggningar. Sedan förstås två snapssorter och öl. Glatt och gott.


Eftermiddagen ägnades åt diverse sysselsättningar. Vi hann också med att spela Luleåspelet. Vinsten, som var hemlig, fick Elisabet och Benke, som hamnade på exakt samma poäng. Den bestod i att de två skulle stå för middagsdisken. Jublande tog de emot den.... Nä - men med fattning, i alla fall.

Jag hade förmånen att fixa middagen. Gingravad renfilé med mangoflis på grönsallad. Lax i ugn, bakad med apelsinflingor, sesamfrön och wasabi. Rommarinerade jordgubbar med punschmaräng avslutade det hela. När kaffet serverades var det nästan midnatt.

- - - - -

Midsommardag. Växlande molnighet, svaga vindar. Frukost på altanen. Stor buffé, med flera sorters filmjölk, och youghurt, fruktsallad, ost från Västerbotten och Azorerna, gravad lax, rökt oxkött, skinka, kaffe, thé med mera med mera.

Långa frukostsessioner är livskvalitet. Man tar en kopp kaffe till. Ännu en gravlaxmacka. Litet mer fruktsallad. Samtal, berättelser, skratt och allvar.

Två av gästerna åker vidare, två stannar kvar. Lång skogspromenad för att smälta äppelkakan. Vi går skogsstigar förbi hyggen, förbi myrar, förbi hedar. Träffar okända fjärilar, orädda trastungar och vackra blommor. Solen förgyller. Det doftar varm tallhed med stråk av hav.

Sol och värme i luften.



Eftermiddag med bastubad. Bra för kropp och själ. Ett glas rosé till andras slammer i köket är en lisa för välbefinnandet. Tänk om man alltid hade tjänstefolk att ta till....
Njae - det är ju kul att fixa saker själv också. Men nu är det så att jag är förbjuden tillträde i köket. Nu fixar kompisarna middag.



Det blir laxcarpaccio, grillad entrecôte, jordgubbar med flädergrädde. Magen står i fyra hörn.

Dagen hinner stillna. Viken ligger blank. Inte en enda mygga stör.

Livet är lätt.

*****

Inga kommentarer: