lördag, maj 28, 2016

Dagsverke - Vintern kommer

Bor man i skogen måste man vara förutseende och planera. Till exempel för vintern. Det kan ju bli ofärdsår med tanke på herr Trump. (Kan man inte få honom tvångsomhändertagen med hänvisning till hans bristande sjukdomsinsikt?) Sedan har vi ju också Brexit att kanske förhålla oss till. Och flyktingsituationen. Och Putin!

Inte lär vi få någon Östersjöfisk heller. Nu har ju forskare konstaterat att området med död havsbotten på grund av övergödning har ökat femton gånger i storlek på några år. Algsoppan lär bli fylligare än vanligt.

Så det gäller nog att se om sitt hus. Vi började med veden idag och gladdes åt att vi har egen skog att ta till. Långveden som staplades för torkning 2014 och -15 gick nu in i stadium 3, kortvedstorkning. Över en kubik blev det. Blandad tall och björk, som nu staplades snyggt för sommaren. Den tar vi hand om för stadium 4 i höst, då allt ska klyvas till slutlig form och travas om vid laduväggen. Ja, när vi har stuvat om den ved som redan ligger där och som snart får komma in under tak för sitt stadium nr. 5. Det betyder sista stationen innan den får användas i kaminen i vinter.

För du fattar väl att de vi sågat upp idag, är det som ska bli aktuellt som bränsle vintersäsongen 2017-18?

Ja jag tänkte väl. Du är ju inte dum.

Eller hur?
*****

4 kommentarer:

Knapsu sa...

Varför inte kap och klyva veden färdig med en gång, den torkar ju bättre/fortare då?

Bert Bodin sa...

Is'int.

:-)

Ingela sa...

Hemrustad ved värmer många gånger.Ibland när man lägger in klabb känns det som att man måste ta adjö av den, man har träffat den så många gånger att den är som en gammal bekant.

Bert Bodin sa...

Det händer att man sparar ett och annat.
http://ogonblickinorr.blogspot.se/2015/02/en-del.html?m=1