fredag, maj 27, 2016

Att tvinga unga flickor ...

.. ja, barn att gifta sig med en i förväg utsedd make, kallar vi tvångsäktenskap. Vi fördömer det och lagstiftare försöker komma på vägar för att kunna bryta sådana föreningar och seder. Tvång gillar vi inte.

Idag tas en ung grabb till kyrkan för att få ett namn och för att tas upp i en religion som han inte har en aning om. Än mindre tror han på något överhuvudtaget. Men han tvingas in i föräldrarnas sekt.

Det sitter förmodligen en hel del normalt tänkande människor och beskådar i direktsänd TV, och tycker det är gulligt.

Ser du parallellerna?
Jag ser hyckleriet.

*****

7 kommentarer:

Annika sa...

Ingen vän av religion och mina barn är odöpta, men jag tycker nog det är rätt stor skillnad i viktighetsgrad här. Lite vatten på huvudet versus tvångsäktenskap? I verkligheten är givetvis inte babyn delaktig i någon religion alls förrän han själv anser det.

De flesta som tittar gör det antagligen för att se pompa, ståt, gulliga ungar och vackra kläder. Vilket alla förstås vet.

Bert Bodin sa...

Egentligen graderar jag inte. Det är förstås olika allvarlighetsgrader i de två exemplen. Men förteelserna i sig kan jämföras. Det är tvång på ett eller annat sätt. Baserade på gamla förstockade ideal med religiös botten.

Annika sa...

Jo, så kan man säga. Ingen tvekan. Men tvångs- och barnäktenskapen inom kungahuset har i alla fall försvunnit, liksom tvånget för andra svenskar att vara med i svenska kyrkan!

Knapsu sa...

Och varför är det ingen som fördömer/vill förbjuda den judiska ritualen med att omskära små gossebarn?

Bert Bodin sa...

Tala om härskarteknik. Religion är dess läromästare.

Bert Bodin sa...

Tala om härskarteknik. Religion är dess läromästare.

Annika sa...

Tro mig, det är det många som vill, Knapsu! (bland annat jag.)Det har varit heta diskussioner både här och i t ex USA. Det borde förbjudas rakt av.