torsdag, september 30, 2010

Och så ...

Anette kan inte snabbt nog mosa till sin mandelpotatis till klämman.


.. blev det surströmmingsfest på jobbet.

Trevligt, stimmigt och gott.

*****

onsdag, september 29, 2010

Äppelkindad

Läste häromdagen att det planeras aktioner från äppelodlare i Sverige.

De vill att vi ska uppmärksamma de svenska äppelsorterna mera, istället för de importerade.

Kan det verkligen behövas. Jag menar... Den som en gång satt tänderna i ett svenskt äpple kan väl inte på några villkor vilja bita i ett surt, eller smaklöst importerat, därefter.

Det är ett väl känt faktum att äpplen som odlas i (relativt) svalt klimat, och alltså mognar i en långsammare takt än sina sydligare vänner, får tunnare skal, saftigare och mer smakrikt fruktkött. Jag har utländska vänner som häpnar över hur goda de svenska äpplena är, jämfört med dem i deras hemländer.

Samma sak gäller ju för bär, som växer här långt i norr.
Svalt klimat ger bättre arom.

Usch! Det låter nästan som att jag vore Sverigedemokrat. Hemska tanke!

Men kanske är jag äppelrasist.
*****

Tänk att det hände till slut.

Nu blir det verklighet att bilägaren blir bötfälld om bilen kört för fort. Äntligen, skulle jag vilja säga.

Fartkamerorna är ju ett gissel för många, som helst styr över egna och andras liv utan eftertanke. Därför har dessa egenmäktiga varelser varit skyddade om de kört för fort och lyckats maskera sig för fartkameran.

Redan 2008 efterlystes därför en mycket logisk och enkel åtgärd för att komma tillrätta med oskicket. Jag skrev också om det.

Från och med, den 01 oktober, är det bilägaren som åker dit. Oavsett vem som kör. Så nu blir det hårda bandage för män, som skrivit bilen på hustrun. Den klassiska brödkaveln kommer till användning.
Heja, heja, heja.
Och HURRA!

Sedan finns det ju lågintelligenta föräldrar som skriver bilen på sina barn också. Ja, ja - Är man dum i huvudet så är man väl det.
*****

tisdag, september 28, 2010

UFO


Någon som kan lista ut vad detta är?
*****

Kvällen räddad

Min e-postlåda har inte fungerat på snart två veckor. Telias support gnuggar geniknölarna och försöker hjälpa. Men de går bet.

Jag kan inte ta emot och inte skicka e-post. Men jag har kunnat läsa det som kommit in via den så kallade webbmejlen.

Till slut har jag fått rådet att helt installera om hela Officepaketet, vilket har resulterat i att jag fått sitta och göra back-up på det som ska behållas.

Sådant tar en kväll.
Det tar också musten ur en.

Och ännu är det inte klart.
Klockan är 22:20 och här sitter jag.
Usch!
*****

måndag, september 27, 2010

Hemma II

Alltsedan den första gången jag besökte Grekland har jag känt mig hemma där. Den första resan gick till Lesbos/Mytilini för 29 år sedan. Det blev starten på många resor till landet.

Kalymnos, Samos, Santorini, Lefkas, Folegandros, Milos, Paros, Naxos, Antiparos, Amorgos och Kreta. Ibland två, men på Kreta också treveckorsvistelser. Årets resa var det sjätte besöket på Kreta, som inte känt mina fötter i sin varma sand sedan 1993. Det är alltså sjutton år sedan.

Det kändes skönt att finna att Chania var sig likt. Åtminstone den historiska delen. Det var som att komma hem igen. Vi bodde dock inte där, utan i Kato Stalos. Men på vägen dit förstod jag att mycket hänt. Den sträcka vi åkte gick inte att känna igen, inte att orientera sig i. Alla sju kilometer västerut var som en enda sammanbyggd enhet. Det var stora, och till synes lyxiga anläggningar, som i alla fall från utsidan såg sådär tråkigt "internationella" ut. Helt könlösa, helt slätstrukna. Du vet sådana där hotell som man inte skulle kunna placera, om man på något sätt skulle hamna där, utan att veta hur.

Det är inget för oss.

Istället hade vi valt ett tvåstjärnigt, familjeägt litet hotell på stranden. Sådana var i majoritet för 15 år sedan och finns kvar på sina ställen insprängda bland den övriga ståten. Vår lägenhet var svindlande stor, cirka 15 kvadrat om jag är generös i min bedömning. Två sängar, ett klädskåp, en liten köksbänk med kokplatta och kylskåp (allt husgeråd var dimensionerat precis för två; två dricksglas, två kaffekoppar, två skedar osv.), och ett minimalt badrum som naturligtvis inte kunde hålla tätt. Jo vattnet stannade mot tröskeln. Så själva rummet förblev torrt. Men hela badrumsgolvet var täckt av vatten efter varje dusch.
Allt var dock rent och fräscht och luktade blankskurat varje dag.

Jo - Det fanns en markterass också. Nästan lika stor som rummet.

Det var precis så vi ville ha det. Den gamla känslan.

Städerskan, som på vår markterass lutade sig över räcket på morgonen, när vi satt vid vår frukost:
- Kalimera, tiganete?
- Kalimera. Kalla i ze?
- Kalla.
(Grekiska bokstäver finns inte på min dator, så jag skriver med våra egna, så att du förstår.)
Vi bodde precis vid en passage mellan två hotell, där folk från det könlösa passerade ner till stranden varje dag. Vi började snart känna igen flera av dem.

Jag är inte sol-och-badtypen egentligen. Men när bara en vecka finns till förfogande, så klarar jag strandlivet rätt bra. Man kan ju promenera längs vattnet. Här kan man göra det "hur långt som helst". Men någon, eller några timmar per dag fastnade vi förstås i en solstol. Med en god bok, med ett glas frappé, med ett par steg till det ljumma vattnet, eller en halvtimmes massage.

Sedan kan man ju ligga där och bara kolla in strandlivet också.

Visst går det att stå ut en hel vecka med det.



*****

söndag, september 26, 2010

Sista skörden

Jodå! Här odlas vitlök.

I maj petade vi ner några klyftor i en hörna av pallkrageodlingen. Nu letade vi upp den vissna blasten och grävde upp resultatet. Inte dåligt! Egen vitlök, mognad i norrbottnisk jord. Jag visste inte om det skulle fungera. Nu blir det definitivt en fortsättning nästa vår.

Nyplockade.


Nybadade.

*****

Inte så dumt

Tillbaka i Sverige och Luleå, efter en skön vecka på Kreta. Tillbaka till ansvar, räkningar, jobb. Och stugan.

Visst är det roligt att vara ute och resa. Det kan också kännas tomt, när man kommer hem.

- Tur att vi har stugan, sade jag.

Den norrbottniska hösten går inte av för hackor. Sval, frisk och torr luft; en klarblå himmel och ingen vind.

Vi åker ut för att titta till. Har inte varit där på två veckor. Där blir vi sittande på den övre balkongen i solen, med en kopp kaffe. Solen gör strålande insats. Det är varmt och skönt. Sommarkänslan sitter kvar. Lite.

Hoppsan! Det har visst regnat medan vi varit borta.





*****

lördag, september 25, 2010

Allt är som vanligt ...

.. igen, fyra och en halv timme efter att jag bordat planet. Jag är hemma igen.

Resväskan tömd. Tvättunnan full. Och de badbrallor som inte hann torka efter morgondoppet i ett kavlungt Medelhav hänger nu hemma i badrummet.

Undrar vad de tänker.

*****

På väg . . .

. . eller till lufts, kanske det heter i detta sammanhang.

Hemåt i vilket fall.

fredag, september 24, 2010

Vana

Återigen en solig frukost på terassen. 24 grader varmt och vindstilla. Youghurt, fiberflingor (som vi döpt till All Brain för att vi är så klyftiga), sylt med riktiga bär i, inte bara äppelextrakt och komsistensgivare. Granatäppeljos, kaffe och nybakat bröd. Här kan jag sitta länge och konstatera att jag har ännu en oanvänd dag att fylla. Kanske med ingenting. Låter bara morgonen sippra in i mitt medvetande sakta och i mänsklig takt. Det borde vara fler förunnat.

Nu funderar jag starkt på att fortsätta i samma stil. Så kolleger! På måndag kanske jag släntrar in på jobbet när jag är färdigharmoniserad, sisådär till förmiddagsfikat.

*****

onsdag, september 22, 2010

Facit

Jag kan inte läsa dina kommentarer. Än mindre kan jag besvara dem.

Därför får du här ett antal standardsvar, som du kan välja som det passar.

- Helt rätt! Jag håller med dig. Kanske.
- Njae, där är vi nog inte överens.
- Du har missuppfattat. Läs om, och läs rätt!
- Haha. Du har verkligen humor.
- Korkskalle!
- Tack. Det var snällt sagt.

Till dig som röstat på SD finns bara ett alternativ: Sök hjälp snarast. Du är förmodligen rätt illa däran.

Idag fräser havet ifrån . . .

. . och de som försöker närma sig vattnet blir omedelbart återkallade och får bannor av hotellstäderskorna. Underströmmarna är livsfarliga en sådan här dag.

tisdag, september 21, 2010

Efter midnatt . . .

. . sommar vi till bruset av ett upprört hav, som kastar stora vågor mot stranden ett tjugotal meter bort i mörkret. Det dånar så att det nästan känns, rent fysiskt.

Släng er i väggen . . .

. . Mc D och alla andra multijättar i skräpmatsindustrin! Till höjderna som den unga tjejen i vår strandbar tar ostburgargrillarkonsten, tar ni er aldrig. ALDRIG! Den är inte så snygg, burgaren alltså, men smaken . . . !

*****

Plötsligt. . .

. . närmar sig ett badförbud. Röd flagg hissas.

*****

När åt blir av och får blir där.

Att blogga från mobilen har sina sidor. I det starka strandljuset är jag inte så himla noga att kolla hur statoimgen blir. Rättstatoimgsprogrammet kan ju inte ens stava till statoimg! Dvs STAVNING. Det är orsaken till att åt blev av och får blev där, i inlägget om frappén. Så läs gärna en gång till och översätt själva där det passar.

Det höjer den litterära kvaliteten avsevärt. En helt ny upplevelse väntar dig.

*****

måndag, september 20, 2010

När man halkar . . .

. . av toasitsen, har man antagligen smort in sig i en aning för mycket after sun lotion. Vem har sagt att det är enkelt att vara på semester?

Service

På vår morgonpromenad längs stranden låter vi oss frestas av en tjusig strandbar med skuggande palmer. Serveringen är stor och bara ett fåtal gäster. Framme vid den glänsande kaffemaskinen står en ung man och fixar en kopp kaffe av någon osynlig kund. Vi säger hej, men där ingen respons. Han ger oss inte en blick ens. I fyra minuter står vi där och testar. Men icke. Vi säger "ajöken" och går därifrån. Ingen reaktion.

Hundra meter längre bort på en liten enkel servering har vi våra frappé på bordet inom två minuter, serverade av en äldre och trivsam herre.

Att man aldrig lär sig.

*****

Beklagar

Tur att man befinner sig utom hörhåll, från förnumstiga valanalyser. Det gick som det gick för att folket hellre vill ha pengar att shoppa för, istället för en hållbar framtid. Punkt.

*****

söndag, september 19, 2010

Direkt från . . .

. . den gamla venetianska hamnen i Chania. Den bästa maten får man där stolarna ger mönster i skinkan och inkastarna saknas.

*****

Rånland. . . jag menar Greklandet . .

. . 19 september kl 10.08.

Utsikt från frukostbordet. Man hinner mycket på en helg.

*****

lördag, september 18, 2010

Steg 1 av 2

Tack och lov fick jag hjälp med att få igång mitt säkerhetsprogram igen. Så nu fungerar det som det ska göra.

Mysteriet med mitt e-postkonto kvarstår ännu. Den vägen är jag alltså onåbar tills vidare.

Forskning pågår.

Kanske är det nu så att datorn måste få gå mot den eviga vilan. Den är lite trött emellanåt. Det får bli lite senare i höst. Att byta dator är ju inget som görs på en kvart, och jag orkar i alla fall inte ta tag i det nu.

Lördagskvällar kan definitivt användas bättre.

*****

Storörat

- Mamma! Vad är det här?
Den lilla flickan i sexårsåldern hade hyllan med storpack tamponger precis i ögonhöjd på Apoteket. Det var rätt färgglada och genomskinliga påsar, som tydligen drog blickarna till sig.
- Det är sån't som mammor använder, sade den unga modern.

Flickan fingrade nyfiket på påsarna en stund och konstaterade sedan
- Jaha öronproppar!

Vi som stod i kassakön alldeles intill, log.

*****

Jaha

Datorn håller på att dö, tror jag. Nu är det e-posten som krånglar. Och säkerhetsprogrammet, som vägrar uppdatera sig. Den så kallade Supportassistenten säger att "allt är bara bulla", fast inte med de där orden förstås.

Tyvärr har jag viktiga mejl som ska iväg, helst idag. Och jag har egentligen inte tid att hålla på och sitta i kö hos någon support.

Men nu klockan 10 öppnar chattsupporten. Får väl försöka den vägen då.

Sedan vidtar en stadsdag.

Uppdatering: Ja - Någon hjälp fick jag ju inte, eftersom allt ser normalt ut i alla rutor och inställningar som går att leta upp. Hm!


*****

fredag, september 17, 2010

Arbetsmiljöproblem

Hur tjusiga kunderna än må vara. Hur trevliga och hur roliga som helst, så hjälper det inte hur dyr telefon de än må sitta och knappa på.

Har de ett headset (eller "handsfree", som det också heter på nysvenska) som verkar hittat i fyndkorgen vid kassan i Ullared, eller som de fått på köpet när de inhandlade den förra slipsen, så är det ett jäkla problem för oss, som ska ta emot deras önskemål.

Tala ur skägget människa!
Och bli inte förnärmad när vi säger vårt 7617:e "ursäkta, vad sa' du", "kan du repetera".

Vi gör det för din skull.
*****

torsdag, september 16, 2010

Gästfritt - Ja tack

Inte vet jag om jag skulle vilja ha gäster av det slaget.

Chefen för en av världens största och mest konservativa herrklubbar. Med ett något dunkelt förflutet. Lite brunfärgat. Och med en svans av fanatiker, med andra mörka sidor. Pedofili och förtryck.

Ändå tas de emot som gäster.
Med pompa och ståt.
Med underdånighet.

Påven besöker Storbritannien i dagarna.
Det lär kosta de brittiska skattebetalarna runt 140 000 000 kronor.
Tänk att religiositet driver människor så långt, att det accepteras.

Vill denna sekteristgrupp besöka ett annat land har de väl råd att betala för det själva, precis som vi andra får göra. Det är väl bara att sälja någon kyrka, eller skrapa lite bladguld av någon kupol om pengarna tryter.

Jag tycker det är häpnadsväckande. Vilket hyckleri!

Bevare mig för sådana gäster.

*****

Årets sista Blomsterkoll ...

.. skapade lite tveksamheter. Äntligen! Och alla var på rätt spår. Ingen vågade dock klämma fram det rätta svaret. Fast det var ju inte så enkelt förstås. Jag visade ju inga blad.

Det var nordlåsbräken.

Men grattis till er alla.
Ni vann allihop.
På envishet.

*****

Man lär sig aldrig

Här hade man trott att man skulle få jobba med det man hade tänkt, när man kom till jobbet på morgonen.

Pyttsan!

Rivstart för att väcka folk i Bryssel, Köpenhamn och andra storstäder ute i världen för att se till att de kommer hem ikväll, trots att sista flygningen från Stockholm är inställd.

*****

onsdag, september 15, 2010

Åren går



Så sitter jag här igen. Ett drygt år sedan sist. Tandläkaren gömmer sig ännu i något bakre rum.

Men han dyker nog snart upp med ett -Jaha Bert! Då är det dags.

*****

Blomsterkoll XXV 2010

Säsongens 25:e och sista Blomsterkoll.

Varsågod.

Vad är det som knoppas här?



*****

Sovmorgon

Det är ibland skönt med jour. Vi kallar det så, när vi jobbar lite längre på kvällen och förskjuter vår arbetstid för att hålla service åt våra resenärer efter kontorstid.

Idag har jag jour. Sovmorgon. Vilket innebär att jag stiger upp precis samma tid som vanligt och har en lååång morgon, då jag kan fixa med diverse hemmagöromål.

Skulle jag, städa, laga mat, och dessutom ha en skock ungar hemma, som jag skulle sköta, så kunde jag räkna mig till kategorin "hushållspapper".
*****

tisdag, september 14, 2010

Vad duktiga ni är

Jag har svårt att "sätta dit" någon i Blomsterkollen i år.

Senast var det spädbräckan, som gf, mian och Ingela kom fram till, rätt snabbt. Och jag tror även Maja har gissat rätt den här gången. Eller gissat och gissat. Hon har nog nogsamt forskat i ämnet.

Grattis till er.
*****

måndag, september 13, 2010

Septemberkväll

En nypa luft.
En skopa samhällsansvar.

Slinker in på Kulturens Hus och lägger min röst.

Kvällen är vacker.
Full av höst.






*****

söndag, september 12, 2010

Dalen var ganska svårvandrad ...


.. eftersom marken överallt täcktes av tät ormbunksvegetation. Bergssluttningarna lyste ljusgröna, så långt ögat kunde se. Gles barrskog, eller egentligen bara enstaka träd, sköt upp här och där. Tvärdalen längre fram låg i mörker.

Djurlivet var myllrande och bestod av jättelika rovspindlar och ....

- Äh, Bert. Kliv upp ur diket nu, så vi kommer hem till fikat någon gång!
*****

Blomsterkoll XXIV 2010



Sällsynt!

Vad är det?

*****

lördag, september 11, 2010

Trots namnet ...


.. blir man ändå rätt glad, när sorgmanteln besöker.

*****

En italiensk korrespondent ...

.. som bevakar det svenska valet för 16:e (!) gången skrattar och undrar var visionerna tagit vägen.

Det undrar jag också.

Som en svensk journalist uttryckte det på ett ungefär:
- Det är blått,det är rött, lite grönt, rosa och allmänt färglatt. Men det blir bara grått.
*****

Rånlandet 11sep kl 09:01


Bortom filosofibrädan vid stenpartiet bor spindlarna.
*****

Efter en stressig vecka ...

.. är det skönt att bli bjuden på sensommarfest på Piteälvens strand, med ljum luft och utsikt över brackigt fula mångmiljonvillor på andra sidan. Älven är minst en kilometer bred här, tack och lov. Vi håller oss på den mera blygsamma stranden, som till sin typ ligger mig närmare hjärtat.

Snittar och drink på klipporna, medan laxen ligger i röken och gosar sig, goda ostar med färska fikon och rabarber- marmelad, och en ljuvlig äppel- och limepaj med grädde.

Härliga viner passerar. Med betoning på passerar. Som kvällens chaufför får jag bara doppa näsan i bouqueten och håller mig till det utmärkta kranvattnet.

Samtalen handlar om allt och inget, politik, språk (ejänklien), resor, mänskliga beteenden, Norge och allt sådant som hör kompisträffar till.

Tiden går fort. Snart är det stjärnspäckad natt och det bär hemåt de tio milen till stugan genom omväxlande vackra dimstråk och kristallklar höst, med Venus som ersättare till en måne, som för tiden tjänstgör på andra halvklot.







*****

onsdag, september 08, 2010

Resultat

Återigen en triumf för Mian. Hon hade åtminstone halv koll när det gällde Blomsterkoll XXIII. Först fel - Och sedan rätt.

I och för sig har hon svarat lite kryptiskt i kod. Men jag förstår precis vad hon menar. Och gf fyller i på ren svenska.

Det var dvärgfingerört.

Gr****s till M**n och gf.

*****

tisdag, september 07, 2010

Inget är sig likt.

Efter semesterperioden och ordentligt installerad på jobbet igen, lade jag en dag min panna i djupa veck för att med eftertryck delge mina medarbetare en garvad resebyråtjänstemans kloka prognos för hur hösten skulle arta sig.

- Alltså. Under alla mina 39 år i branschen har det aaaaaalltid varit så att det varit lugnt på fronten före val, sade jag.

Jag sade det som en liten tröst för dem, som kommit tillbaka från sina semestrar flera veckor tidigare, och som rapporterat om högtryck på affärerna. De såg med andra ord utarbetade ut. Redan.

Och likt SMHI:s meteorologer kan jag nu konstatera att prognosen var fel. Åt helsike fel!

Vi har jobb i överflöd. Känner inte att vi har full kontroll. Jobbar över. Och åtminstone jag är totalt tom, när jag kommer hem från arbetet.

Det enda jag kan glädja mig åt, är att jag tydligen ännu är så pass ung och vital att jag inte har tillräcklig erfarenhet av hur valår beter sig i vår bransch.

Dessutom är det sommar.

Gonatt!

*****

måndag, september 06, 2010

Osviklig helgprecision

Den sol, som så lägligt gömde sig, när jag slutade jobba i lördags eftermiddag, och som sedan hållit sig nogsamt undan hela helgen, beslöt sig för att skicka sina första stickande strålar rakt in i sidorutan på bilen, när jag körde från stugan till jobbet i morse.
*****

söndag, september 05, 2010

Blomsterkoll XXIII 2010

Jag har visst lovat en ny Blomsterkoll denna helg. Så här kommer den.

Varsågod!

Berätta vad detta är.


*****

Viva den smala lyckan

Mian och ellem träffade rätt i Blomsterkoll XXII. Mian var först.

Grattis!

Det var alltså smalviva.
*****

Vi svenskar ...

.. anser nog lite till mans att vi är framstående miljövärnare. Sverige utmålas ofta som föregångsland på miljöområdet.

Tyska medier har reagerat på det.

Bland annat undrar de varför svenskar är så fixerade vid att vi ska ha kärnkraften kvar.

I Tyskland (ett land som har 82 miljoner invånare på en yta som är 75 procent av Sveriges) produceras mer vindkraft än den sammanlagda kärnkraftsproduktionen i Sverige.

Läs om det där och tänk efter en gång till!

*****

Informationen om detta fick jag här.

Andra bloggar om: , , , , ,

Grålugnt

Varm natt. Hör att frosten slagit till i Götaland. Minus tre i Ljungby och nollgradigt i Jönköping. Här dippade termometern till dryga tio grader i natt. Plus, alltså!

Men solen lyser med sin frånvaro.

Det mest dramatiska som hänt idag på morgonen, är att en skogsmus dränkt sig i en vattenkanna på altantrappen. Stackarn. Vad hade den där att göra? Och jag kan inte låta bli att tänka på hur den försökt kämpa sig upp för de släta väggarna. En decimeter till fortsatt liv. Men nu blev det inte så.

Å andra sidan; kanske var den deprimerad sedan länge och gått och funderat på detta länge. Något avskedsbrev kunde jag dock inte finna.
*****

lördag, september 04, 2010

Matkultur

Nu hoppade jag ju över Kulturnatten i Luleå och då får man väl hitta på lite kultur själv. I form av mat.

Lite lax, ur frysen. Några fynd i skafferiet. Ännu ofrostad sallad från pallkragen bakom knuten och lite mer gav följande resultat.



Mango, curry, wasabi och sesamgrillad lax, på hallonbalsamicomarinerad färsk mango, serverad med belugalinsbulgur och bresaolaknyten med färskost.

Det dög!
*****

Egentligen kanske jag borde ...

.. ha stannat i stan, när jag hade jobbat färdigt med att få hem en sent ankommande atlantresenär, som inte höll på att hinna sista flyget till Luleå, ordnat hem en mamma med hjärtfel som befunnit sig i Pristina och nu höll på att få slut på mediciner och måste ha assistans på flygplatserna hon skulle passera, eller fixat den där räkmackan på hotellet i Ludvika "med mineralvatten", som en gäst ville ha på rummet när han skulle anlända sent, sent på kvällen, och besöka alla de massor av arrangemang som pågår idag, ikväll och i natt i Luleås Kulturnatt.

Men jag åkte till skogen istället.

*****

Och denna vackra höstdag ...

.. med morgonfrost i skuggorna, susar jag in till stan för att arbeta ett pass. Solen skiner. Svag vind. Blå, blå himmel.

Det sägs att det skall mulna klockan 14.
Då slutar jag jobba.

*****

fredag, september 03, 2010

Rånlandet 03 september kl. 22.26



Därute över fjärden,
hänger månen i ett dis.
Vinden sover.

Världen är tyst.
*****

torsdag, september 02, 2010

Idag blev inget skrivet.
Mer än så.

Stressigt på jobbet.
Huvudet slut.
Där är orsaken.

Tomt.

*****

onsdag, september 01, 2010

Blomsterkoll XXII 2010




Ett enda exemplar hittade jag. En förstagångare för mig. Har aldrig sett denna art tidigare.

Leve lyckan! Särskilt denna.
*****