onsdag, juli 08, 2015

Det är något ...

.. som jag tycker är oförklarligt. Jag har skrivit om det förr, och upplevde det vid flera tillfällen under gårdagen. Ett fall, som är märkligt likt ett gammalt. Du vet det där att man går in i en affär. Det ser dölugnt ut, ingen kö i kassan. Inte en enda kund, där. Du går runt och plockar de få varor du ska ha (igår var det en enda produkt), och går för att betala. Då står det elva människor i kö och det ska skrivas garantisedlar och provas olika betalkort, och koder .....

Men sedan har vi ett lite mer märkligt fall. Som jag skrev igår hittade jag ett botaniskt intressant ställe som jag ville kolla lite närmare. Jag susade förbi i 70 km/tim, som är lämpligt på denna sträcka. Det var också ett lite knepigt ställe med delvis skymd sikt, vilket inte lockade till att parkera och kliva ut ur bilen. Alltså fortsatte jag till ett ställe där jag kunde vända. På andra sidan vägen kunde jag nog köra av en bit. Enda stället att vända på, var vid vår avtagsväg från "stora vägen" och in på byvägen. Sagt och gjort. En snurr i 180 grader och färd tillbaka. Hittade platsen, fotograferade och skulle förstås hitta en ny vändplats, för att ta mig tillbaka hemåt.

Jag visste att det fanns en skogsväg några hundra meter bort. Där borde jag kunna vända. Sagt, men inte gjort! För just där stod en bil ivägen. Jag har aldrig någonsin sett en bil stå där förr. Aldrig någonsin.

Nåja - Jag kunde klämma mig in bakom bilen och vända. Föraren såg mitt dilemma och flyttade sig för att underlätta.

Raskt hemåt. Vad händer? Jag kör ikapp en bil, som också blinkar avfart mot vår byaväg. Nu var det bara det att den bilen inte skulle till vår by. Den gör en 180-gradare den också och vänder tillbaka mot det ställe jag kom. Jag har aldrig någonsin sett någon vända där förr.

Du ska veta att de vägar jag talar om här är mycket, mycket glest trafikerade överhuvudtaget.

Kanske är det därför som spöklika makter har kontroll över oss. Vad tror du?

*****

17 kommentarer:

Monet sa...

Tror apselut på det! Nån ville skoja lite på dej och se till att du fick lite variation i tillvaron☺️☺️😉

Jan S sa...

Det där med affären händer mig dagligen, så det är ingen som jag direkt tänker på, eftersom det är ett naturligt tillstånd.
För många år sen var jag och spådde mig och fick veta att jag drog till mig människor.
Det stämmer, fast endast i negativ bemärkelse.
Ska jag gå till bankomaten kommer det helt plötsligt 4 personer runt hörnet före mig och genast är det kö.
Ska jag hämta kaffe i fikarummet kommer en fullastad hiss precis före mig och genast är det kö.
Ska jag köra ut från vårt kvarter på den för det mesta otrafikerade vägen, kommer det helt plötsligt 15 bilar från båda hållen.
Går jag in i en tom affär är den efter några minuter full med folk.
Så där håller det på.
Man kanske skulle ta jobb som inkastare hos affärer som går dåligt..

Bert Bodin sa...

Men det är ju det som inte sker. Variation i tillvaron, alltså. Det sker ju sådana där oförklarliga skaer hela, hela tiden.

;-)

Bert Bodin sa...

Du borde åtminstone kräva del i kassaflödet. Provision.

Anonym sa...

Jag har svårt för det oförklarliga av oförklarliga skäl. Håller mig strikt till ett råd jag fick för många år sedan, "du behöver inte förstå allting det går bra ändå". Lättare ibland, svårare ibland men det underlättar.
/bettankax

Bert Bodin sa...

Usch, vad du är rationell! Då blir det ju mindre spänning i livet.

Andra året i Hjo sa...

Spökerier i Norrland. Nytt program på TV3 kanske. Till hösten.

Anonym sa...

Tack för du skriver rationell. Du skulle kunnat skriva tråkig. Jag tror min hållning är en överlevnadsstrategi och för att i görligaste mån stå ut med en del människor jag möter både i mitt arbete och privat ;). Har alltid haft en iver och intresse av att försöka förstå en del mänskliga beteenden och då har det visat sig vara bra att balansera mellan att vara empatisk och rationell.

Nu inser jag att jag drivit långt iväg från inläggets innehåll. Ja halleda, som det kan bli!;) Ursäkta.
/bettankax

Ingela sa...

Konstiga saker händer. Jag har en alldeles egen väg ner till min stugtomt, där ingen nånsin står utom enstaka tillfällen när grannen har fest så att gästernas bilar inte ryms på hans "stump". Två gånger denna vårvinter har det stått bilar där när jag tänkt mej ner dit. Den ena bilisten hittade jag fiskandes på isen, blev utskälld när jag vänligt bad honom flytta sej för att jag skulle kunna ta mej fram till mitt ställe. Jag påpekade lite fint att vägen är enskild, byggd o betalt för mina slantar (vilket i o f s inte innebär att ingen annan ska kunna använda den) men lite fräckt är det väl att parkera mitt på den så att ingen annan tar sej förbi. Andra gången var det samma bil, ställd lite åt sidan i en kurva där det var utplogat, men inte så att det gick att ta sej förbi. Jag brydde mej inte utan for hem igen.

Bert Bodin sa...

Norrland!??? Nu spökar det för herr Hjo, i Götaland.

Bert Bodin sa...

Du är förlåten. ;-)

Och det är väl ett bra betyg om diskussionen kan bli seriös och djup. Snart är vi filosofer hela bunten.

Bert Bodin sa...

Ja, du ser. Sammanträffandena är slumpartade. Men styrda? ;-)

Hillevi sa...

Bara sådär sammanfattningsvis: människor är rätt läskiga!

Hillevi sa...

Bara sådär sammanfattningsvis: människor är rätt läskiga!

Hillevi sa...

Å Blogger också, repetativ, liksom ;)

Bert Bodin sa...

Hm! Kanske.

Bert Bodin sa...

Hm! Makterna igen?