lördag, juli 04, 2015

Idag träffade jag för första gången på en ...

så kallad "hatsajt" på Facebook. Och jag blev både fascinerad och skrämd. Det var Facebook-sidan Vi som hatar journalister & politiker för att dom alltid vinklar sanningen. Jag hamnade där för att en f.d. kollega (från 30 år tillbaka i tiden och på ett kontor i södra Sverige) hade kommenterat ett inlägg som handlade om Stefan Löfvén och ett tal han hållit om pensioner.

När jag ser kommentarerna undrar jag om det är sant. Eller är det en parodi? Ironi? Ett stort skämt, eller vad handlar det om. Jag är inte statsministerns största fan. Och jag vet inte vad han sa i det där talet. Men oavsett det så visar kommentarerna i inlägget på ... Ja, jag vet inte vad.

Men jag inser att det bara är osmakligt. Fruktansvärt osmakligt. Mestadels herrar, som vräker ur sig saker totalt hämningslöst.

 
 
 

Jag funderade ett tag på att jag skulle lägga in en kommentar om den ton som gubbarna använder. Men jag fegade ur. Vågade inte.

Med den retorik som var förhärskande, så får man nog hålla sig på sin kant. Den liknar mer den som ISIS använder, än något annat.

Och den f.d. kollegan får nog falla i glömska.

*****

17 kommentarer:

Béatrice Karjalainen sa...

Fy fan vissa människor alltså. Vad är de för patetiska personer som sitter och häver ur sig sådan smörja. Mår illa.

Elisabet. sa...

Ja, det är inte klokt. Man blir spysjuk!

Eva Nygren sa...

Det var ju tråkigt med din kollega. I kommentarsfält på internet finns det så mycket hat att man baxnar. Jag har också sett sådana här flöden, framför allt när det handlat om antisemitism men också i andra sammanhang då primitivt hat flödar. Egentligen borde man ta strid med varje sådan kommentator som de du visar ovan men det är omöjligt. Det jag tycker är så hemskt är att man känner att det finns ett dolt hat i samhället som är väldigt stort. Också att vi inte är så överens om grundläggande etik som i varje fall jag har trott.

Bert Bodin sa...

Ibland tänker jag att det kanske är bäst att de får avreagera sig på det här sättet istället för att gå till handgripligheter. Men som du säger..... Den grundläggande etiken??

Bert Bodin sa...

Kan bara konstatera att de finns till.

Bert Bodin sa...

Förvånas man över ISIS, när man ser det där???

V sa...

Jag mår illa av att läsa dessa kommentarer från dina utklipp, så mycket hat - var kommer det ifrån!?

Bert Bodin sa...

Det måste vara något skrajset i de där männen.

Anonym sa...

Jag tror att det handlar om vad som här kallas for 'internet trolls', ynkliga människor med stora mindervärdighets komplex som njuter av att skriva de mest hemska saker. Sånt här handlande får dem att känna sig stora. Det går att ta reda på vilka de är ( har gjorts i England) men det är ett väldigt tidsodande jobb.

Lillan i Cornwall

Bert Bodin sa...

De allra flesta i detta fall, är inte speciellt anonyma. Och jag tycker att en del av uttalandena förmodligen skulle kunna anmälas.

Kersti sa...

Någonstans i mig vet jag ju att sånt här förekommer men blir ändå häpen och förskräckt Det saknar alla proportioner.. Jag förmodar att detta är människor som tycker sig vara tämligen vanliga och som förmodligen anser sig ha både etik och moral på något sätt men inte är det den moral och etik som jag anser grundläggande. Jag undrar också var kommer det oförsonliga hatat ifrån? Det är väldigt, väldigt obehaglig och som du säger de borde de anmälas.

Allmycke sa...

Jag är inte den som skyggar från att ta debatten med människor som har olika åsikter - men de som har uttalat sig i det här forumet är bara lite FÖR mycket. Hur kan de f.ö. tro att de är anonyma, när de skriver under sina egna namn?

Bert Bodin sa...

Jag skulle också vilja "ta debatten". Skriva något verkligt dräpande, som får alla att skämmas ögonen ur sig. Men trots att jag kan vara rätt "slagfärdig" ibland, så blir jag nästan förlamad, när jag ser nivån på de där kommentarerna.

Bert Bodin sa...

I viss mån tror jag att dessa "vanliga människor" egentligen är präglade av ett mansideal där man ska visa sig tuff och stark. Effekten blir den motsatta.

Anonym sa...

Bara for att de skrivit for-och efternamn behover det inte betyda att de verkligen heter så, namnen kan vara falska.

Lillan i Cornwall

Bert Bodin sa...

Sant.

Turtlan sa...

Ja varför är folk så arga och elaka?

Hur mår man egentligen då innerst inne?