lördag, juli 25, 2015

Öliv


Det enkla livet skrev jag om i ett inlägg härom dagen. Varje år har vi som tradition att åka ut i skärgården. Hyra en stuga av Luleå kommun, och lata oss ordentligt. Kommunen har stugor till uthyrning på flera av de större öarna ute i skärgården. I år blev det återigen Brändöskär för oss.

Den här gången fick vi en sprillans ny stuga. Ungefär en månad gammal. Med bra läge i sluttningen ovanför öns gästhamn. Här lever man enkelt. Inget rinnande vatten. Ingen el. Utedass med miljötoa. Jo förresten. Lite el finns det. Solceller ser till att ge tillräckligt både till sänglampor, två taklampor och en belysningsramp under skåpen i köket. Tacka led-tekniken för det. Men ...  Det finns täckning med 4G! Ibland. Om man går upp till kullens topp. Mot kyrkan.

Det här är ett gammalt fiskeläge, som nu tagits över av fritidsboende. En del stannar här hela sommaren. Och alla har samma standard, ungefär. Det vill säga enkel. Stugorna går ofta i arv i släktled efter släktled. Till varje stuga hör en sjöbod.

Avkoppling är ordet. Livet är lojt. Det vandras, det fikas, det umgås. Överallt är det lika, för som sagt, alla har samma förutsättningar. Ibland samlas man vid pumpen, bokstavligen. Det finns två brunnar på ön. Och inte behöver man så mycket el heller. Det är ju ljust under den period då de flesta väljer att vara här. Den gemensamma bastun kan bokas i fyrtiofemminutersperioder, eller också går man på herrarnas, eller damernas respektive allmänna tider.

De allmänna grillplatserna är också populära och ligger vackert till på ett lite hedliknande avsnitt av ön, men alldeles i anslutning till "centrum". Alla hejar på alla, förstås. Givetvis åt vi också gott. Man har ju tid att laga mat, om inte annat.

Släng dig i väggen, Pata Negra, Serrano m.fl. Den kroatiska är bättre.
Och rökt sik till huvudrätten sitter också bra.

 Det var vid ett tillfälle när jag stod och diskade (utomhus i balja, förstås), som vi kom att tala om just allt detta. Det enkla och självklara. Är allt så självklart längre. För alla? Klarar dagens curlade generation(-er) att leva utan de vanliga bekvämligheterna. Eller ens handdiska? Jo - jag raljerar lite, men tänk efter! Gasolspis? Gasolkyl? Miljödass? Ingen dusch?

Vad skulle hända? Om ryssen kommer. Eller IS.
*****

9 kommentarer:

Elisabet. sa...

Helt fantastiskt så fint! Och nej, det skulle nog ta ett tag innan alla vande sig ..., eller visste hur det skulle gå till. Jag hade en ung kund som skulle skicka ett brev. Frimärke? Vad var det? sa han.

Bert Bodin sa...

Haha - Ja, du ser. Vi glömmer lätt det enkla. Och det är väl utvecklingen. Men ibland är det bra att ta en repövning.

Kerstin i Dalarna sa...

Så är det i vårt Paradis. Ingen bilväg, strömlöst förutom solel, utedass och inget rinnande vatten. Fler och fler grannar har dragit in el och vi skojar om att det ser ut som Ålandsfärjor ;-)
Jag är kärringen mot strömmen eftersom grannarna vill ha bilväg och jag säger nej till att dra den över vår tomt... Det är så skönt att inte ha allt som finns hemma. Sjön 10 meter från huset :-D

Bert Bodin sa...

Det där sista ... skönt att inte ha allt som finns hemma ... är ju det som höjer värdet på stället. Mentalt alltså. Tack för din kommentar Kerstin. Vet inte om jag sett dig här förr.

Bert Bodin sa...

Det där sista ... skönt att inte ha allt som finns hemma ... är ju det som höjer värdet på stället. Mentalt alltså. Tack för din kommentar Kerstin. Vet inte om jag sett dig här förr.

Kerstin i Dalarna sa...

Har varit med förr, men länge sedan. Har samma arbetsbakgrund som dig. Sjukpensionär eftersom kroppen och jag inte är överens om hur jag ska/kan leva ;-) Försöker trots det att göra vad jag kan som är roligt och leva livet NU :-D
F.d, bloggare - nu IG "lifelivingitnow" - gillar bilder mer än att skriva

Anonym sa...

Och mitt i det vackra en söt Lagotto ��

/Marge

Bert Bodin sa...

Men Marge ....? Finns du?

Jo. Det är stugvärden Stinas hund. En charmig grabb. Ragazzo heter han.

Bert Bodin sa...

Men Marge ....? Finns du?

Jo. Det är stugvärden Stinas hund. En charmig grabb. Ragazzo heter han.