onsdag, december 30, 2015

Lugna gatan - med fart och fläkt

Den här dagen började ju inte bra. Inga dagstidningar i brevlådan, när jag stack ut näsan, för att hämta in dem till frukostbordet. Och vi som har gäst och allt.
 - Ja, jag gjorde ju uppehåll i min prenumeration, eftersom jag visste att ni hade DN, sa hon besviket.

Naturligtvis ringer jag ju distributören och hamnar någonstans långt bort från Luleå. Dialekten var snarare lidingöisk. Trevlig, men fullständigt oemottaglig för annat än kalla fakta. Att försöka skoja bort det hela med ...
 - Jamen får jag båda dagarnas imorgon, så får jag väl läsa dubbelt så mycket.
 ... föll inte i någon jord alls.
Hon lovade i vilket fall att lokaltidningen, NSD, skulle bäras ut senare idag.
 - Det bör jag kunna göra, för jag ser inga avvikelser.
Vad hon såg för avvikelser angående DN, är fortfarande höljt i dunkel. Kanske är jag bannlyst, eftersom jag ofta klagar på centralmedia.

Sedan skickade vi vår gäst till massören. En julklapp som hon fick igår, lite i förtid, eftersom vi ska öppna alla andra klappar ikväll. Men tiden hade vi ju bokat åt henne, så det var bara att lätta på förlåten.

Hade själv förmånen att få samma klapp, som jag utnyttjade i måndags. Lyx att få ligga där och få rygg och axlar grundligt genomknådade under trevligt samtal om skidåkning. Massören hade lagt skidorna (utförsditon) på hyllan på grund av sin ålder (56 vårar), vilket fick mig att upprört meddela att det är alldeles för tidigt. Själv fyller jag 67 till sommaren och har minsann tänkt hålla på ett bra tag till. Vi pratade om alporter vi hade besökt och jag fick tillfälle att även tipsa honom om Levi, Ylläs, Äkäs och Rukka i Finland.
 - Ja, Levi ligger ju inte långt från Pello, som jag kommer ifrån.
 - Och du har aldrig varit där, frågade jag.
 - Nä - jag skäms lite.
 - Går att reparera, sa jag.

Nåväl. Det där var måndagen. Vår dag idag gick snart vidare med tur till Gammelstad och därifrån vidare till Kallax Gårdsbutik, där vi bjöds på gott fika i trevlig miljö, bland alla grejorna som säljs där. Jösses!

Väl hemma i stan igen blev det snabb promenad till Biergo, den samiska butiken uppe i backen från oss sett, där vi botaniserade lite, köpte renköttfärs och ett utmärkt tillbehör till morgondagens dessert. Även om vi är bortbjudna, så är det så i vårt gäng, att vi hjälper till med menyn. Alltså är det min uppgift att göra hemgjord glass med just det där tillbehöret, som kom som en extra gåva och passar bra ihop med grundingredienserna. Mer om det en annan dag.

Lång slummer framåt sena eftermiddagen.

Och nu står en gästkock i köket och slamrar.

Inte blev den så tokig ändå, denna årets näst sista dag.
Nä!

*****

2 kommentarer:

Anonym sa...

Usch, att inte få tidningen på morgonen är nästan lika frustrerande som att ha någon körande bakom bilen,så nära bagageluckan det går utan att parkera där inne.Hade gärna följt med till Gammelstad och Kallax.Önskar er ett gott slut, och en fin start på det nya året. :-)

Bert Bodin sa...

Och dey där att läsa tidningen digitalt! .... Nä - inget kul.