måndag, december 28, 2015

Blaj

Jag kan inte säga att jag blev särskilt imponerad av årets nyordslista, som släpptes officiellt idag. Den sämsta någonsin, skulle jag vilja säga. Tidigare listor har innehållit ord, som jag oftast kunnat relatera till i någon mån. Men knappast i år.

I och för sig har jag inte detaljstuderat. Men många av orden har jag aldrig någonsin hört, eller sett i skrift under året.

Exempelvis skuldkvotstak, talepunkt, obror, mansplaining, douche, kulturell appropriering. (Det förstnämnda ser ut som det är hämtat från polskan.)

Några är lite bättre. Rattsurfa, naturvin, nyhetsundvikare. Och att svischa har jag ägnat mig åt ett flertal gånger.

Kanske är jag konservativ vilket egentligen förvånar mig själv, med tanke på den självdistans jag har. (Hm!!!) Men jag håller nog med någon som nyligen sa att "språkvårdare tillåter numera det mesta". Vilken paradox! Men jag är böjd att hålla med.

*****

2 kommentarer:

Biggan sa...

Ja jädrar i suset...det blir krångligare och krångligare att lösa korsord! och jag som tidigare tyckt jag varit ganska så proffsig på det området, suck, åldern börjar ta ut sin rätt.

Bert Bodin sa...

Det där ordet "skuldkvotstak" tar väl priset. Går ju knappt att uttala ens. "Sju skuldkvotstak i en skuldkvotsask"... Jamen du ser ju.