onsdag, december 02, 2015

Folkskygg

Det är nu så att jag börjar känna mig frisk. Faktiskt är det så, sedan två dagar. Äntligen skulle jag väl försöka mig på en långpromenad idag i det vackra och vinterlika vädret.

Sagt och gjort. Himlen är blå. Solen skiner. Någon grad under noll. Ett snötäcke på ca 15 mm att pulsa i. Men skönt. Det är inte grått, grått, grått .... som så många dagar och veckor innan.

Beslutar gå det jag kallar silhuetten. Det betyder att man följer stränderna runt hela centrumhalvön.
Det blir en halvmil. Norra stadsfjärden istäckt och pudrad med snö. Ingen hållbar is, förstås. Går förbi teatern och teaterhögskolan. Där pågår aktiviteter hör jag. Vidare ut mot Gültzau-udden och den vackra tallskogen där. Jag möter inte många, såhär en vardag mitt på dagen. Annars är det här ett populärt gångstråk. En och annan stavgångare. Några ivrigt pratande, förmodligen kolleger. En hundägare hemma på lunchen och rastar Trofast.

Närmare Bergnäsbron ligger vattnet öppet. Det kilometerbreda sundet där Lule älv just ska ge sig ut mot havet är trots allt lite smalare än älven i övrigt och det innebär att det blir lite strömt just här.

Jag blir tvungen att vika av in mot stan lite tidigare än tänkt. Vägen är spärrad av "mystiska" aktiviteter. Där står flera stora snökanoner, en byggfutt, och lite andra maskiner. Tyvärr finns ingen att fråga vad det ska bli, men det lär väl visa sig. Avspärrningar visar klart att de inte vill att man ska fortsätta, så jag ändrar min rutt.

Kommer in mot stan och möter massor med folk. Det är lunchtid och det märks. Folk är på väg till restauranger, eller in i affärer. Folk shoppar. Folk pratar i telefon, högt och ljudligt, gärna med telefonen hållen som en hårdbrödsmacka framför munnen, vilket jag aldrig har förstått, och än mindre skulle göra. Det ser helfånigt ut.

Plötsligt slår det mig. Var femte person jag möter, eller ser, kan tänka sig att rösta på ett parti vars grunder är grumligt bruna, om det vore val idag.

Utdrag från Facebook. Klicka på bilden för att kunna läsa.
*****

4 kommentarer:

Per-Anders sa...

Du är en god berättare. Du bjuder på en illustrativ miljöbeskrivning av din promenad. Jag har ibland tänkt liknande tankar angående SDs väljarstöd när jag befunnit mig i olika folksamlingar. Onekligen skrämmande.

Bert Bodin sa...

Tack för fina ord.

annika sa...

Tack för det klippet av SD´s gamla partiprogram, Bert. Så såg det ut vid den tiden Åkesson kände sig lockad och gick med. Jag tror vi bedrar oss om vi inbillar oss att något i grunden har ändrats.

Bert Bodin sa...

Nej, exakt så tänker jag också. Ytan polerad! Men sedan, då?