lördag, juli 08, 2017

Vilken dag

Vi lämnar stan på förmiddagen. Lämnar stadsfesten och folklivet för lantlivet på Rånlandet.

Firar födelsedag. Inte min. Inte ett moln syns på himmelen. Vinden svag. Helt underbart väder.

Grillar fisk som vi avnjuter på terrassen. Sitter länge. Låter lugnet regera.

Ser skymningen, eller vad man ska kalla den, färga fjärden i varma toner. En hare passerar, och några renar betar fridfullt utanför tomten.

Sommar.

*****

2 kommentarer:

thord wiman sa...

Hej
JA - så ska det låta/vara! Även om det möjligen lurar någon "postsnö" i något kallhål nära inpå. (Sa glädjedödaren).
Jaha.
Det finns ljudblogg nu att tillgå; jag hör ju tydligt drillsnäppans ödsliga röstmelodi därute på fjärden där den flyger fram kvickt och mycket tätt över blanka, kvällsrosa vatten. Snacka om att leva ett helt liv såsom i en spegel. Tror inte den flyttar över land alls, följer troget vattnets spegelbild ända till det avlägsna tropiska Afrikas floder och risfält, under vatten även de.

Vad jag hört och läst är att fågeln är mycket ortstrogen, flyttar till och från samma lilla strandremsa på Rånlandet/Afrika och kan bli hela 14 år och 7 månader gammal, fastställt och dokumenterat via ringfynd.

Fågelskådare brukar lite elakt och oeftertänksamt mena att hen är (som vår kultur är så olyckligt och onödigt drabbat av) vår mest narcissistiska fågel men varför alls överflytta en skapad människosjuka till en fågel som utan val måste följa sin medfödda instinkt.
Men visst; lite kul kan det ju symboliskt vara (med tanke på flygsättet) med denna tillsynes självförälskelse.

(Och du. Ungarna kallas inte utan skäl för borymmare. De ska leva sin första tid ensamma och utspridda ty den allra farligaste platsen för dem alla med tanke på predationsrisken är just boet). Det var otroligt fina bilder du fick på ungarna, att det bara kan finnas något så gulligt. Hoppas de kommer upp ordentligt på vingarna nu så småningom och återvänder till sin lilla norrbotniska strandremsa nästa år igen.

Bert Bodin sa...

Precis så är det, Thord. Snäppan flyger sin trad längs stranden. Är ungarna i närheten, så spelar den gärna lite skadad, för att locka bort oss.

Vårt hus ligger cirka 50 m upp i sluttningen från vattnet. Snäppan brukar tycka om att leta insekter på de blygsamma kvadratmeter klippt gräsmatta som vi har närmast huset. Brukar se den från bloggarfönstret. Fin fågel.

Tyvärr är det så att drillsnäppan har varit i avtagande det senaste decenniet. Men nu verkar den komma åter.